Po Německu zavede kontroly na českých hranicích i Rakousko. Nebudou plošné, řekl Rakušan

Události: Kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Rakouská policie začne kontrolovat auta na českých hranicích. Od středy – dva dny poté, co zavedli totéž Němci – zahájí namátkové kontroly, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rakouské ministerstvo vnitra krok potvrdilo a uvedlo, že opatření bude platit prozatím na deset dní od středy. Bez jakéhokoli omezení tak zůstanou průjezdné pouze hranice s Polskem. Naopak na těch německých hrozí na některých přechodech zdržení, po zavedení kontrol se začaly například na dálnici D8 tvořit kolony kamionů.

Režim kontrol na rakouských hranicích bude podle Rakušana totožný s tím, co čerstvě zavedlo Německo. Jeho kontroly mají ovšem různý rozsah, na některých místech jen čeká policejní auto v odstavném pruhu, ale třeba v Pomezí nad Ohří je jeden ze dvou jízdních pruhů ve směru z Česka uzavřen.

„Nepůjde o stálé ani plošné kontroly a opatření budou podobná jako ta, která jsme zavedli na hranicích se Slovenskem,“ uvedl ministr vnitra na síti X k rakouským kontrolám. Postup jižního souseda označil za očekávanou reakci na stejný krok z německé strany. 

Podle rakouského ministerstva vnitra na hranice policisté dohlíželi už v minulosti, nyní ale hlídky posílí. Speciálně vyškolení strážci se zaměří na kontroly totožnosti řidičů a nákladu. Provádět je budou v úzké koordinaci s orgány České republiky.

Německo v pondělí oznámilo, že zahájí namátkové kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem, přičemž hranice s Rakouskem kontroluje již déle. V Česku se novinka projevila například na dálnici D8 a silnici I/7, kde se před hranicemi ráno vytvořily kolony kamionů. 

Naopak na dálnici D5 zůstal provoz plynulý. Stanoviště německých policistů není hned za hraniční linií, ale dál ve vnitrozemí za zatáčkou. 

Kontroly se podle policie týkají i železničních spojů, především vlaků na trase z Prahy do Drážďan, německá policie prochází také expresy Praha–Mnichov.

Střední Evropa je kontrol plná

Protože česká policie naopak kontroluje hranice se Slovenskem, je nyní bez jakéhokoli omezení možné cestovat ze sousedních zemí jen do Polska. Všechny státy, které kontroly zavedly, to zdůvodňují snahou omezit nelegální migraci v schengenském prostoru. 

Jak připomněl český ministr vnitra, Rakušané kromě ohlášených kontrol na hranicích s Českem kontrolují i na hranicích se Slovenskem, Slovinskem a Maďarskem. Maďarské hranice v současnosti kontroluje i slovenská policie. „Středoevropské země tak reagují na potřebu efektivně bojovat s převaděči a na zatím nedostatečnou ochranu vnějších hranic EU. Právě její posílení je řešením nelegální migrace, které Evropa zatím nepříliš úspěšně čelí,“ poznamenal ministr.

Vlády zavádějí hraniční kontroly vesměs jako krátkodobé, ale často je opakovaně prodlužují. Německo zatím ohlásilo akci na českých, polských a švýcarských hranicích na deset dní, české kontroly na slovenských hranicích jsou schváleny do 2. listopadu.