Plány na návrat dětí do škol se setkaly s nepochopením u Babiše. Řešit je chce na vládě

V nemocnicích ke čtvrtku leželo v souvislosti s covidem-19 nejméně lidí od 22. února. Pacientů bylo 7052, zhruba o jedenáct set méně než před týdnem. Naopak rekordně vysoký byl čtvrteční počet očkovaných – vakcínu dostalo 52 551 obyvatel. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč se do škol má vrátit jen část dětí, řekl Radiožurnálu. Předseda vlády také poslal ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) čtvrtý vytýkací dopis během dvou týdnů.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Alespoň jednu dávku vakcíny v Česku dostalo 1,2 milionu lidí, oběma potřebnými je naočkováno zhruba 544 tisíc Čechů. Celkem ministerstvo zdravotnictví vykazuje 1,76 milionu vyočkovaných dávek.

Nárůst počtu potvrzených případů covidu-19 v Česku byl ve čtvrtek oproti předchozímu týdnu zhruba o pětinu nižší. Přibylo 6207 nakažených, což je o 1716 méně než předchozí čtvrtek. Mírně klesl také podíl pozitivně testovaných na počtu preventivně prováděných testů na koronavirus, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu testů. Oproti předchozímu čtvrtku se snížil podíl pozitivních u preventivního testování z 0,64 na 0,58 procenta.

Se zpomalováním šíření nákazy klesají i počty pacientů s covidem-19 v nemocnicích. Statistiky hospitalizovaných však nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tedy vyšší, ale i ty již v posledních dnech klesají.

Podle údajů ministerstva bylo na začátku minulého týdne volných třeba jen 23 procent standardních lůžek s kyslíkem, zatímco k pátečnímu ránu jich bylo volných už 27 procent. Velmi nízká je nadále kapacita lůžek s plicní ventilací, volných je jich nyní jen 16 procent.

Od loňského března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, testy potvrdily už přibližně 1,55 milionu případů covidu-19. S infekcí zemřelo 26 765 lidí.

Podle Babiše nepodporuje Blatný nové léky na covid-19

Premiér Babiš poslal ministrovi zdravotnictví Blatnému koncem března již nejméně čtvrtý vytýkací dopis za zhruba dva týdny. Ministrovi tentokrát opět vytkl přísné podmínky pro podávání experimentálního léku na nemoc covid-19 bamlanivimab, uvedl server Deník N.

Babiš ministra Blatného v dopise z 29. března podle Deníku N žádá, aby ministerstvo umožnilo pacientům léčbu bamlanivimabem v co největší míře. „Snažíte se opravdu přispět k řešení situace ze všech sil i Vy z funkce ministra zdravotnictví?“ píše premiér. „Očekávám od Vás jasnou a stručnou odpověď hodnou ministra zdravotnictví ČR a lékaře, nikoli další slohové cvičení, co nejde a proč to nejde,“ vyzývá premiér Blatného v dopise.

„Případné změny v indikaci budou odvislé výhradně od výsledku odborných diskusí a analýzy dosavadních zkušeností,“ sdělila Deníku N mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová k podmínkám pro podávání zmíněných léků.

Předtím ve druhé polovině března Babiš vytýkal podle médií Blatnému prostřednictvím dopisů už jednou údajně malou podporu nových léků na covid-19 a také postup při tendru na testy na covid-19 pro školy nebo strategii boje proti rakovině. Ministerstvo zdravotnictví podle serveru nechtělo poslední dopis komentovat.

Babiš chce na vládě řešit návrat do škol

Předseda vlády Babiš pak v pátek v rozhovoru pro Radiožurnál kritizoval plány ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle nichž se od 12. dubna mají do škol vrátit děti z prvního stupně ZŠ a do školek předškoláci. „Nechápu, proč v mateřských školách se mají vracet jenom šestileté děti, proč první stupeň jde na rotaci. Ptal jsem se, jestli je to podle výskytu infekce. Bylo mi řečeno – ne, je to podle mobility,“ nechal se slyšet premiér.

Nerozumí podle svých slov ani návrhu Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která v březnu vznikla při ministerstvu zdravotnictví. Odborníci ze skupiny ve čtvrtek uvedli, že by se školy měly otevírat podle výše reprodukčního čísla R a výskytu nákazy v jednotlivých regionech. Reprodukční číslo udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pokud bude reprodukční číslo v okrese nad hodnotou jedna, což znamená posílení epidemie, návrat žáků se zřejmě o týden odloží. 

„Já jsem to úplně nepochopil, proč najednou MeSES přichází s nějakým faktorem R podle okresů,“ řekl rozhlasu Babiš. Vláda ještě podle něj musí plány na otevírání škol projednat v úterý ráno.

Zástupci škol přitom označili ve čtvrtek podmínky návratu části žáků do škol za přijatelné. Důležité je, aby se děti do škol vrátily, shodli se předsedové Unie školských asociací a Asociace ředitelů základních škol Jiří Zajíček a Michal Černý. Rotační výuku považuje Zajíček za akceptovatelný kompromis.

Plán ale kritizují zástupci sněmovní opozice. Vadí jim zejména otevírání škol podle situace v okresech. „Vládní protiepidemický systém PES, který vycházel z údajných přesných epidemických dat, nikdy pořádně nefungoval. A proč se najednou má zrovna otevření škol stát předmětem takových experimentů?“ namítá třeba místopředseda ODS Martin Baxa.

Například podle Pirátů však systém v lokalitách s příznivou situací umožní otevřít školy rychleji pro širší skupiny dětí, a naopak i rychle zasáhnout tam, kde by se epidemie horšila.