Pavel má šanci sjednocovat, jeho politická nezkušenost by mohla být problém v krizové situaci, myslí si komentátoři

Petr Pavel má velkou šanci být dobrým prezidentem, teď se musí naučit chápat politiku jako řemeslo, myslí si komentátor Lidových novin Petr Kamberský. Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery věří, že by mohl pomoci sjednotit společnost.

I když má profesní zkušenosti jenom z armády, má podle Kamberského Pavel dostatečné životní zkušenosti na to, aby byl dobrým prezidentem. Vyzdvihl jeho studium na King’s College a podíl na vedení NATO.

Kamberský věří, že se lidé na nového prezidenta těší. „Přiznejme si, prezidentovat přátelštěji nebo otevřeněji, než to dělali Zeman, Nejedlý, Ovčáček a další, není tak těžké,“ říká. Pavlův úspěch v úřadě ale podle něj záleží na tom, jaké přijdou krize a jak je bude řešit.

Komentátor Lidových novin Kamberský ke zvolení Pavla prezidentem (zdroj: Studio ČT24)

Pavlova nezkušenost s politikou by mohla být problém právě v případě, že by musel řešit nějakou složitou situaci. Záleží ale na tom, jak k výkonu úřadu přistoupí – může být aktivní a výrazně se podílet na chodu státu, nebo může vykonávat své pravomoci v pozadí.

Protože je Pavel politický nováček, podle Kamberského by mu pomohlo zaměřit se na veřejnou službu jako profesi. „Hodnotově, mezinárodně a politicky je ukotven, ale myslím, že úkol pro něj je snažit se pochopit politické řemeslo do hloubky,“ řekl ve vysílání ČT.

Pavel by mohl lidi sjednotit, míní Tabery

Tabery ocenil vstřícná slova Petra Pavla směrem k voličům jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Pavel má podle něj možnost přispět ke sjednocení společnosti, není to ale úkol jen pro něj. Důležité ale podle něj je, aby nezůstalo u formálních gest, důležitá je interakce – jezdit do regionů, sezvat lidi a poslechnout si jejich problémy.

Prezident může také hrát důležitou roli v debatě mezi vládou a opozicí, nastolovat témata a být partnerem pro celé politické spektrum, zdůraznil Tabery. Očekává, že komunikace Hradu bude profesionálnější než doposud, a to nejen navenek, s novináři a veřejností, ale i s politickými partnery – třeba Andrejem Babišem.

„S jistou nadsázkou bych řekl, že na tom vydělá celá společnost, protože tu nebude to umělé rozdělování, a řekl bych, že hlava státu může být partnerem na všech úrovních,“ říká Tabery.

Šéfredaktor týdeníku Repekt Tabery ke zvolení Pavla prezidentem (zdroj: ČT24)

Politická komentátorka serveru Seznam Zprávy Lucie Stuchlíková z hlediska volební kampaně obzvlášť oceňuje roli neúspěšné kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové, která podle ní odvedla mimořádně významnou práci a výrazně pomohla ke zvolení Petra Pavla hlavou státu. 

S úlevou Stuchlíková také podotýká, že i pro zkušené politické analytiky byla volební kampaň před druhým kolem místy unavující. „I čtrnáct dní někdy může vypadat nekonečně,“ zmiňuje.

Rozhovor s novinářkou Lucii Stuchlíkovou o prezidentských volbách (zdroj: ČT24)