TÉMA

King's College

Čína kritizuje sestřelení svého balonu americkou stíhačkou. Podle USA prováděl špionáž

Čínské ministerstvo zahraničí zkritizovalo zásah Spojených států, které v sobotu sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balon. Ten několik dní letěl nad USA včetně místa se silem s jadernými raketami a podle Washingtonu byl vybaven špionážní technikou. Peking označil sestřelení za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozil důsledky, které tento krok může mít, napsala agentura AP. Trosky balonu chtějí americké úřady vyzvednout.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 10:34|

Pavel má šanci sjednocovat, jeho politická nezkušenost by mohla být problém v krizové situaci, myslí si komentátoři

Petr Pavel má velkou šanci být dobrým prezidentem, teď se musí naučit chápat politiku jako řemeslo, myslí si komentátor Lidových novin Petr Kamberský. Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery věří, že by mohl pomoci sjednotit společnost.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:39|
Doporučujeme

Taliban je jako franšíza a Afghánistán se stal hřištěm pro regionální mocnosti, píše analytik Martin

Afghánská vláda rychle ztrácí kontrolu nad zemí, z níž se stáhly jednotky koalice vedené USA. Mocenské vakuum zaplňují především velitelé lokálních ozbrojených skupin. Mnozí z nich se hlásí k islámskému hnutí Taliban, další chtějí hájit své obce proti němu. A šanci zaplnit místo po Američanech cítí také regionální mocnosti: Čína, Indie, Pákistán, Írán i Rusko. Situaci pro web UnHerd rozplétá bývalý voják a autor řady textů o konfliktech nejen v Afghánistánu působící mimo jiné na londýnské King's College Mike Martin.
30. 7. 2021|

Těžký covid vede ke snížení IQ o sedm bodů, ukazuje studie

U lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, je pravděpodobnější zhoršení výsledků inteligenčních testů a nejhorší dopady na rozumové schopnosti má těžký průběh nemoci. Podle zpravodajské televize Sky News to zjistili britští vědci ve studii, při níž od ledna do prosince minulého roku zjišťovali inteligenci u 81 337 lidí, z nichž téměř 13 tisíc bylo infikováno koronavirem. Snížení IQ o sedm bodů zaznamenali vědci u lidí, kteří byli s covidem hospitalizováni nebo dokonce skončili na umělé plicní ventilaci.
27. 7. 2021|

Studie naznačuje účinek některých vitaminů proti covidu u žen

Pravidelné užívání některých vitaminů a doplňků stravy může mít podle nové studie souvislost s nižším rizikem covidu-19, přinejmenším u žen. Výsledky jsou ale možná zkreslené dalšími neznámými faktory, varují vědci.
26. 4. 2021|

„Dlouhý covid“ nejvíc hrozí ženám mezi 50 a 60 lety, ukázal první výzkum na toto téma

Největší riziko vzniku „dlouhého covidu“ hrozí ženám ve věku 50 až 60 let. Tvrdí to analýza založená na sledování dat asi čtyř tisícovek pacientů. Dalšími rizikovými faktory jsou podle ní vyšší věk a více příznaků v prvním týdnu nemoci.
22. 10. 2020|

Předčasně narozené děti jsou schopné dohnat slabou imunitu nečekaně rychle, ukázal výzkum

Vědci z britské King's College v Londýně zjistili, že děti narozené před dvaatřicátým týdnem těhotenství jsou schopné velmi rychle získat imunitu podobně silnou, jakou mají děti narozené v řádném termínu. Popsali to v odborném časopise Nature Communications.
12. 3. 2020|

Diplomat Šedivý má šanci řídit Evropskou obrannou agenturu

Bývalý velvyslanec při NATO a exministr obrany Jiří Šedivý se dostal do rozhodujícího kola volby šéfa Evropské obranné agentury. Informaci potvrdil Lidovým novinám premiér Andrej Babiš (ANO). V čele vlivné unijní instituce stál uplynulých pět let Španěl Jorge Domecq.
17. 2. 2020|
Doporučujeme

Krevety v britských řekách mají společnou jednu věc: kokain

Překvapení se dočkali vědci, kteří v pěti anglických řekách hledali důkazy chemického znečištění. Za tímto účelem testovali sladkovodní krevety, které v nich žijí. V řadě z nich objevili pesticidy, ovšem v úplně všech testovaných krevetách našli kokain.
28. 5. 2019Aktualizováno1. 6. 2019, 14:42|