ODS, ANO, Piráty a lidovce čeká příští rok volba vedení. Kandidáti se již hlásí

Události: Čtyři sněmovní strany čeká volba nového vedení (zdroj: ČT24)

V příštím roce čeká hned čtyři sněmovní strany volba vedení. Už v lednu bude na kongresu ODS obhajovat post lídra nynější premiér Petr Fiala. Andrej Babiš předstoupí před delegáty celorepublikového sněmu hnutí ANO v únoru. Během roku 2022 budou vedení volit i KDU-ČSL a Piráti. Všechna politická uskupení chtějí na svých shromážděních řešit přípravu na obecní a senátní volby.

Sjezdy se budou muset přizpůsobit hygienickým opatřením v reakci na aktuální epidemickou situaci. Jako první čeká volba vedení Piráty. Původně se celostátní fórum mělo konat 8. a 9. ledna v Pardubicích. Nakonec se přesouvá do on-line prostoru.

Fyzicky budou přítomni někteří řečníci a kandidáti. Bude mezi nimi i současný šéf strany Ivan Bartoš, který chce ve funkci pokračovat. „V tom pozitivním směru strana vládní, ovšem s velkým úbytkem poslanců. Ale to na síle Pirátské strany, která je v lidech a jejich ochotě pracovat pro občany, nic nemění,“ hodnotí situaci Bartoš.

Hlasovat můžou všichni členové. Bartošovým protikandidátem bude třeba současný senátor Lukáš Wagenknecht. „Čeho se nejvíce obávám a čemu chci zabránit, je negativní dopad celostátní úrovně politiky na naše pozice v regionální politice, která bude na úrovni radnic bilancovat příští rok na podzim,“ podotýká Wagenknecht.

Ve vedení strany naopak nechce být dosavadní první místopředsedkyně Olga Richterová. Piráti se budou zabývat i možností rozšířit tým o místopředsedu pro vnitřní záležitosti.

Předsednictví chce obhájit také Fiala

S kongresem občanských demokratů se počítá v polovině ledna. Pokud by se epidemie výrazně zhoršila, je variantou odklad v řádu měsíců. Členové ODS chtějí mluvit o dosažených i plánovaných cílech.

„Chceme posílit naši pozici v komunálních volbách a cílem je také obhájit naše postavení v Senátu a udržet i pozici předsedy horní komory pro Miloše Vystrčila,“ nastiňuje Fiala, který chce předsednický post ve straně obhájit. „Před námi je ještě práce a je dobré spojit tu funkci předsedy vlády s pokračující pozicí předsedy ODS.“

Hnutí ANO bude své vedení volit 12. února. Na sněmu se mají řešit nejen nadcházející volby, ale i ty minulé. „Asi ano – a určitě si hnutí musí říct také nějaké poučení z voleb,“ řekl už dříve ke své kandidatuře dosavadní šéf hnutí Babiš.

„Volí se nové orgány a určitě máme o čem přemýšlet. Musíme se nějak zaktivizovat a říct si, jak dál, samozřejmě máme nové posily,“ komentuje bývalý premiér. Do hnutí ANO nedávno vstoupili dva exministři: Alena Schillerová a Karel Havlíček. Nominace na posty do vedení mají být jasné na konci ledna.

Lidovci se ke kandidatuře zatím nepřihlásili

Lidovce čeká sjezd ve druhé polovině dubna 2022 v řádném termínu v Ostravě. Strana zatím počítá s přímou účastí zhruba tří stovek delegátů. Vývoj by případně řešili dle aktuální situace. Nominace do vedení potvrzené nejsou. Řešit je budou krajské a okresní konference v únoru a březnu.

Rozhodnutí ucházet se o post v čele nepotvrdil ani současný předseda. „Asi je to očekávatelné, ale tohle bude něco, co probereme doma. Určitě ale chci, aby se strana posunula dál, aby se modernizovala,“ říká nynější šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Za sebou již má sněm TOP 09, v jejímž čele zůstala Markéta Pekarová Adamová, a hnutí SPD, kde předsedou setrval Tomio Okamura. Starosty a nezávislé zase s mandátem ze srpna dál vede Vít Rakušan.