Nezaměstnanost v květnu klesla o desetinu bodu na 3,2 procenta

Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu o další desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. V evidenci úřadů práce je 235 468 uchazečů o zaměstnání, o 8190 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se snížil proti předchozímu měsíci zhruba o sedm tisíc, zaměstnavatelé jich nabízeli 337 331. Vyplývá to z údajů, které ve středu ráno zveřejnil Úřad práce ČR. Výsledek se shoduje s odhady analytiků. Loni v květnu byla nezaměstnanost v Česku 3,9 procenta.

Pracovní trh nadále ovlivňují sezonní práce, které jsou v plném proudu především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě, uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ dodal.

Záleží na vývoji války

Sezonní činnosti poběží podle Najmona také v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat. „Vše se ale také bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny a v neposlední řadě od dopadů energetické krize na zaměstnavatele,“ podotkl.

Podle dostupných informací získalo v ČR od ruského napadení Ukrajiny práci celkem 68 885 tamních občanů, ke konci května v ČR pracovalo 56 388 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce z nich v Plzeňském a Středočeském kraji a v Praze. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě, v dopravě, případně si našli sezonní práci.

Podle Najmona nadále platí, že do Česka přicházejí především ženy. „Což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,“ dodal.

Události: Firmy najímají pracovníky na sezonu (zdroj: ČT24)

Nejnižší nezaměstnanost zůstala v květnu v Pardubickém kraji, bez práce tam bylo 2,1 procenta lidí. Nejvyšší je nadále podíl lidí bez práce v Ústeckém kraji s 5,1 procenta. Meziročně se situace nejvíce změnila v Karlovarském kraji, kde nezaměstnanost klesla na 3,8 procenta z loňských květnových 5,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče. Na Karvinsku je to 9,7 uchazeče, naopak v okrese Praha-východ je to jen 0,1 uchazeče.

Navzdory ne zcela ideálnímu ekonomickému klimatu na českém trhu práce zatím nejsou patrné výraznější známky ochlazování, uvedl analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil. Míra nezaměstnanosti sice zůstává nad předpandemickým minimem (2,6 procenta), ovšem volných pracovních míst na trhu je momentálně podobné množství jako tehdy.

„Žádné dramatické negativní důsledky příchodu uprchlíků z Ukrajiny pro české zaměstnance tak z oficiálních statistik nejsou patrné a uchazeči o zaměstnání nadále tahají za výrazně delší konec provazu,“ dodal Hradil.