Ministerstvo zdravotnictví neuznává očkování Čechům, kteří ho podstoupili v cizině. Výjimku mají sousední země

Události: Očkování z ciziny (zdroj: ČT24)

Očkovaní si už v Česku mohou zajít třeba do bazénu nebo na pivo bez povinného testu, ovšem pouze pod podmínkou, že dostali vakcínu v tuzemsku. Pro většinu Čechů žijících, pracujících a očkovaných v cizině tato úleva neplatí. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že neumí posoudit, zda jsou zahraniční potvrzení pravá, a tak je neuznává. Změnit to má teprve evropský covid pas.

Slavný fotograf Jiří Jírů býval osobním fotografem Václava Havla. Do Belgie emigroval v roce 1968 a dodnes žije napůl mezi Prahou a Bruselem. Očkování proti covidu-19 už má za sebou a obě dávky dostal v Belgii, jenže právě s očkováním z Belgie má teď komplikace. Neuznává ho totiž česká strana.

„Cestuji každý měsíc a je to docela hrozný. Docela dost tím podporuji firmy, co dělají PCR testy,“ říká fotograf. Zažívá tak podobnou situaci jako více než sto tisíc Čechů žijících a pracujících ve většině zemí Evropské unie. Česká republika naočkovaným lidem umožňuje různé úlevy, jenže těch naočkovaných v zahraničí se netýkají.

„Bohužel vůbec není pravda, že když bude člověk očkovaný, otevře se mu svět,“ komentuje situaci Jiří Jírů. Přestože byl naočkován naprosto stejnou očkovací látkou, kterou se očkuje i v Česku, ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že nemá šanci zjistit, jestli je potvrzení o očkování ze zahraničí pravé.

Ve vyhlášce doslova tvrdí, že „neexistuje jednotný postup v rámci EU a možnost ověřit si pravost certifikátu“. A tak takové očkování raději vůbec neuznává.

Z Polska ano, ale z Francie ne

Výjimku dostalo jen sedm sousedních zemí, mezi nimi například Polsko, Maďarsko, Německo nebo Slovensko. Češi žijící třeba ve Francii, Itálii, Belgii nebo USA výhody nedostanou.

Dosavadní nastavení kritizoval nedávno v Bruselu i český premiér Andrej Babiš (ANO). „Byli očkováni Modernou, nebo stejnými vakcínami Evropské lékové agentury, a prý to nechceme akceptovat, což mi připadá absurdní,“ prohlásil.

„Je to otázka kontroly certifikátů a toho, že zatím řada zemí nenajela na systém evropských covid pasů,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo zdravotnictví tak říká, že tento nepoměr napraví až zavedení jednotného evropského covidového certifikátu.