Ministerstvo vnitra udělilo Hradu šedesátitisícovou pokutu za skartaci tajných dokumentů, Mynář s ní souhlasí

Ministerstvo vnitra uložilo pokutu šedesát tisíc korun Kanceláři prezidenta republiky (KPR) za vedení spisové služby. Na pokutu upozornil v úterý Český rozhlas Radiožurnál. V případu šlo i o skartaci dvou utajovaných dokumentů. Pochybení zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejíž detektivové kontrolovali, jestli někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. O pokutě rozhodl už v září Národní archiv – Hrad se ale odvolal a resort vnitra sankci o třetinu snížil. Hrad opakovaně odmítl, že by porušil zákon.

Podle vedoucího KPR Vratislava Mynáře se ministerstvo vnitra zabývalo vedením celé spisové služby, zejména částí neutajovaných písemností. Případ dvou skartovaných utajovaných dokumentů byl pouze částí sankce, řekl Mynář v úterý ČTK.

Národní archiv o pokutě rozhodl v září a Hrad se proti verdiktu odvolal, záležitostí se proto zabývalo ministerstvo vnitra. KPR hrozila pokuta až dvě stě tisíc korun.

Vnitro v rozhodnutí uvedlo, že KPR za spáchané přestupky musí do 30 dnů po nabytí právní moci zaplatit pokutu šedesát tisíc korun. Výši pokuty úřad snížil o třicet tisíc, ale povahu přestupků neupřesnil. Podle rozhodnutí úřadu, které Radiožurnál zveřejnil, KPR „si je vědoma své viny a odpovědnosti“ za dva spáchané přestupky, k čemuž Mynář doplnil, že KPR okamžitě přijala nápravná opatření v oblasti vnitřních směrnic.

Národní archiv zahájil přestupkové řízení s KPR na konci června. Podnět mu dal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který na Hradě na konci února kontroloval nakládání s utajovanými informacemi. Rozhodnutí o přestupku při nakládání s tajnými dokumenty vydal Národní archiv 13. září. O dva týdny později se proti němu Hrad odvolal.

Skartace se stala omylem, Hrad tak s pokutou souhlasí

Mynář koncem loňského listopadu podle médií nařídil skartaci tajných dokumentů. Mezi písemnostmi, které byly zničeny podle předpisů, se ocitly i dvě novější zprávy. Podle pracovnic Pražského hradu se tak stalo omylem. To, že byl tajný dokument skartován, zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její detektivové přišli na Pražský hrad zkontrolovat, zda někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku, ze kterého české tajné služby podezírají příslušníky ruské tajné služby GRU.

„U dvou utajovaných dokumentů vzalo ministerstvo vnitra v úvahu, že nedošlo k ohrožení utajovaných informací, údaje byly uchovány u původce, písemnosti prošly skartačním řízením a byly určeny ke zničení, dle záznamů KPR lze také doložit, kdo s písemnostmi manipuloval,“ poznamenal Mynář.

„Podezření šířená některými médii, že Pražský hrad neoprávněně zničil velké množství utajovaných spisů, tak byla vyvrácena,“ řekl a doplnil, že KPR považuje postup ministerstva za korektní a „uloženou sankci za celou oblast spisové služby ve spodní hranici za přiměřenou“.

Nejde o jediný případ, kdy KPR čelila problémům kvůli nakládání s dokumenty. V červenci Radiožurnál uvedl, že zaměstnanec zahraničního odboru Pražského hradu dostal čtyřtisícovou pokutu od NBÚ, protože do manipulační knihy nezaznamenal dokument týkající se setkání ředitele zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka s bývalou čínskou velvyslankyní v Česku Ma Kche-čchin. Pracovník pokutu zaplatil, informoval rozhlas.