TÉMA

Český rozhlas 1 Radiožurnál

Ministerstvo vnitra udělilo Hradu šedesátitisícovou pokutu za skartaci tajných dokumentů, Mynář s ní souhlasí

Ministerstvo vnitra uložilo pokutu šedesát tisíc korun Kanceláři prezidenta republiky (KPR) za vedení spisové služby. Na pokutu upozornil v úterý Český rozhlas Radiožurnál. V případu šlo i o skartaci dvou utajovaných dokumentů. Pochybení zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejíž detektivové kontrolovali, jestli někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. O pokutě rozhodl už v září Národní archiv – Hrad se ale odvolal a resort vnitra sankci o třetinu snížil. Hrad opakovaně odmítl, že by porušil zákon.
13. 12. 2022|

Žalobkyně propustila z vazby část obviněných v kauze černovické pískovny. Stíháni budou na svobodě

Část obviněných v kauze černovické pískovny v Brně je nově stíhána na svobodě, informoval o tom v úterý Radiožurnál. Z vazby je propustila žalobkyně, počet osob, kterých se to týká, ale nesdělila. Ve vazbě bylo původně sedm obviněných. Propuštění z vazby potvrdila státní zástupkyně Petra Lastovecká.
6. 12. 2022|

Bývalý soudce Sovák čelí obžalobě za ovlivňování rozhodnutí vrchního soudu

Státní zástupce obžaloval bývalého soudce Zdeňka Sováka a čtyři další obviněné kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Pražské vrchní státní zastupitelství o tom informuje na webu. Obžaloba se týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, nadržování, nepřímého úplatkářství, podplácení a také praní špinavých peněz. Někdejší soudce už dříve uvedl, že úplatky nebral.
24. 11. 2022|

Novým ředitelem útvaru pro boj s kyberkriminalitou bude Břetislav Brejcha

Ředitelem nového útvaru pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou bude současný náměstek ředitele Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha, uvedl Radiožurnál. Informaci potvrdila mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Podle ní by se měl nový šéf ujmout funkce k 15. říjnu.
27. 9. 2022|