Ministerstvo průmyslu vyhlásilo aukce na podporu obnovitelných zdrojů energií

Události: Podpora obnovitelných zdrojů energií (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo aukce pro provozní podporu výroby elektřiny z nových nebo modernizovaných obnovitelných zdrojů. Účastnit se mohou projekty bioplynových stanic, větrných elektráren a malých vodních elektráren. Cílem resortu průmyslu má být snížení závislosti Česka na dodávkách zemního plynu z Ruska.

Vyhlášení aukcí na výkup elektřiny z fotovoltaických zdrojů umožnila novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila ještě minulá Poslanecká sněmovna. Energetické aukce už fungují v řadě evropských států, mimo jiné v Německu, a soutěží v nich výrobci energií z obnovitelných zdrojů o výši provozní podpory. Jejich myšlenkou je, že stát si například určí, kolik chce mít větrných elektráren, a výrobci budou v aukci soutěžit o to, kdo dokáže dodat do sítě daný objem elektřiny s nejnižší veřejnou podporou. 

Ministerstvo chce prostřednictvím vyhlášených aukcí podpořit větrné elektrárny od šesti megawattů (MW) nebo s více než šesti zdroji elektřiny a s celkovým výkonem 30 MW, nové nebo modernizované malé vodní elektrárny s celkovým výkonem sedm MW a zmodernizované bioplynové stanice s celkovou hodnotou soutěženého instalovaného výkonu pět MW.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Je to jedna z nejběžnějších a velmi transparentních forem, která se v Evropě používá. Předpokládáme, že ty aukce budeme každý rok navyšovat,“ vyjádřil se ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). V příštím roce by se podle něj mohly týkat zdrojů o celkovém výkonu 72 megawatů. To můžou být desítky elektráren. 

Aukce využívá stát poprvé, v posledních letech přispíval pouze na výstavbu nových obnovitelných zdrojů a na provoz těch stávajících. Zájemci mohou své projekty přihlašovat od 5. října do 7. prosince. U větrných elektráren je podmínkou přidělení podpory uvedení do provozu nejpozději na konci roku 2025, doplnil Ekonomický deník. 

Ekologové mají k objemu podpory výhrady

Ekologická organizace Hnutí Duha vyhlášení aukcí uvítala, přesto ale považuje tento krok ministerstva za pomalý a omezený. K dalšímu snížení závislosti na zemním plynu z Ruska, jak avizuje ministerstvo, podle ekologů však aukce pomůžou jen málo. V tiskové zprávě hnutí uvedlo, že aukce se mimo jiné netýkají fotovoltaických elektráren s výkonem nad jeden megawatt (MW), které by pomohly nejvíce.

S výhradami krok přijala také profesní asociace Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE). „Co se týče toho objemu, tak to opravdu není nic zásadního – důležitost je opravdu spíše to, že je to vyhlášeno, a stát dělá kroky k tomu, aby řešil nelehkou energetickou situaci,“ uvedl pro ČT předseda komory Štěpán Chalupa. 

Resort průmyslu považuje objem podpory za dostatečný. „Pokud budou uvedené výzvy úspěšné, podaří se v České republice realizovat kapacitu ve výrobně energie z OZE v celkové výši 42 MW v nových nebo modernizovaných výrobnách energie, což dále přispěje k dekarbonizaci české energetiky a k dalšímu snížení závislosti na zemním plynu z Ruska,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.