KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

Brífink k zahájení předvolební kampaně KSČM (zdroj: ČT24)

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.

Komunistická strana Čech a Moravy je za třicet let svojí existence trvalá součást politické scény a ukázala, že dokáže pracovat v opozici, ale i nést odpovědnost za vývoj v celém státě, uvedl na začátku projevu předseda strany Vojtěch Filip.

„V posledním volebním období jsme tři roky byli ti, kteří nesli odpovědnost, ač jsme nikoho ve vládě neměli, za vládní politiku,“ rekapituloval Filip. Před stranou je ale podle něj nový úkol. „Dokázat, že když občané České republiky svěří důvěru v Komunistickou stranu Čech a Moravy, že volí novou šanci, novou budoucnost a novou perspektivu, kterou strana přináší,“ hodnotí Filip.

Jako devizu strany předseda hodnotí, že nikdy nezapomněli na svůj volební program, drželi se ho a s tím předstupují před voliče. „Druhou devizou je, že my se za svoji třicetiletou minulost nijak nestydíme, nebojíme se obhajovat i to, co bylo před rokem 89, pokud to bylo ve prospěch občanů,“ argumentuje Filip.

Jako zásadní hodnotu pak předseda zmiňuje zachování české identity v Evropě. „Nemáme přeběhlíky, nemáme korupční aféry, nejsou za námi nevyjasněné majetkové vztahy, jako jsou za jinými, a za to bych chtěl naším členům poděkovat, to je deviza, s kterou může vystoupit málokterá strana,“ argumentuje Filip.

„I letos si suverénně jdeme pro úspěch ve volbách tak, abychom mohli pokračovat v práci v Poslanecké sněmovně,“ řekl místopředseda strany Petr Šimůnek. 

Například podle průzkumu agentury Median by KSČM získala v květnu šest procent hlasů, což je jen o jedno procento více, než je nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Jako další plus strany uvedl Šimůnek silné zastoupení žen napříč celou komunistickou stranou. Do voleb budou mít na kandidátce lídryni v celkem čtyřech krajích ze čtrnácti.

Zastoupení žen bylo zřejmé právě i na úvodní tiskové konferenci se začátkem kampaně. Prahu povede Marta Semelová, Jihočeský kraj Alena Nohavová, Pardubický kraj Květa Matušovská a Zlínský kraj Marie Pěnčíková.

Pět priorit

Mezi pět priorit komunistické kampaně, označených jako 5P, patří pomoc potřebným, péče o děti, podmínky pro život v bezpečí, právo na důstojný život a příroda a životní prostředí. KSČM chce na alespoň 20 tisíc korun zvýšit minimální mzdu, která nyní činí 15 200 korun, prosazovat chce i kratší pracovní týden o 35 hodinách. Komunisté chtějí také „výrazně zdanit“ nadnárodní firmy a internetové giganty či zavést takzvanou miliardářskou daň.

Cílem komunistů je také odchod ČR ze Severoatlantické aliance a obnova všestranných vztahů s Ruskem a Čínou. Prosazují rovněž obědy zdarma v mateřských školách a na prvním stupni základních škol, ale i učebnice a školní pomůcky zdarma. V programu je také návrat správy vodních zdrojů do rukou krajů a obcí a dostavba jaderných elektráren v rámci tendru „bez záměrného strašení bezpečnostními hrozbami“.

KSČM v posledních volbách do sněmovny získala 7,76 procenta hlasů a se ziskem 15 mandátů dopadla nejhůře ve své polistopadové historii. Filip v dubnu uvedl, že komunisté nechtějí klesnout pod výsledek z roku 2017.