Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády. Hlasovali by pro vyslovení nedůvěry

UDÁLOSTI: Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády (zdroj: ČT24)

Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády, kterou měli uzavřenou s hnutím ANO. Premiérovi a lídrovi ANO Andreji Babišovi to oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip, podle nějž ztratili komunisté ve vládu důvěru. Uvedl, že kdyby ve sněmovně došlo na hlasování o nedůvěře vládě, byli by poslanci KSČM pro, sami však takové hlasování neiniciují. Babiš již předem řekl, že nedokáže posoudit, jaké překážky by ztráta tolerance vládě přinesla.

„Oznámili jsme představitelům hnutí ANO, panu předsedovi Andreji Babišovi, že Komunistická strana Čech a Moravy vypovídá dohodu o toleranci. Tím naše tolerance vůči menšinové vládě končí a klub KSČM bude postupovat striktně podle vlastního politického programu,“ řekl Vojtěch Filip.

Ke konci vládní podpory definitivně směřovali komunisté od pátku, kdy širší vedení jejich strany vyzvalo tým vyjednávačů v čele s Filipem, aby dodržel usnesení Ústředního výboru KSČM o odstoupení od dohody.

Premiér Babiš se pokusil vývoj zvrátit a na jednání přinesl návrh na zřízení národní rozvojové banky, kterým ale komunisty neuspokojil. Podle Filipa návrh nebyl dostatečně rozpracován. „Je nerealistický z pohledu času, nikoliv z pohledu samotného založení takové banky,“ uvedl Filip.

Situaci podle něj naopak zhoršilo, že poslanci ANO nehlasovali pro upřednostnění třetího čtení zákoníku práce s komunistickým návrhem na uzákonění pěti týdnů dovolené, což komunisté požadují. „Žádný přesvědčivý argument už pro nás pan premiér neměl,“ dodal předseda komunistů.

KSČM podle jejího předsedy ukončením podpory kabinetu nijak nereflektovala aktuální personální obměny jeho složení. „Personální požadavky jsme neuplatňovali,“ uvedl Filip.

Premiér Babiš nedokáže říci, jak velkou komplikaci ztráta podpory komunistů pro kabinet znamená, odpověděl na dotaz České televize. „Prosazujeme zákony i s jinými parlamentními stranami. Doufejme, že ty dobré zákony budeme prosazovat společně se všemi. Hlavně stavební zákon, který velice potřebujeme,“ uvedl premiér.

Televizi CNN Prima News Babiš řekl, že ministři budou hledat podporu pro vládní zákony u všech sněmovních stran. Nemyslí si, že vypovězení dohody o toleranci bude mít zásadní vliv na rozhodování kabinetu.

Při jednání minulou středu se podle Filipa shodli lídři ANO a KSČM na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne. V naplňování tři roky staré toleranční dohody jsou komunisté spokojeni s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů.

Fiala: Možnost předčasných voleb blokuje nekompletní volební zákon

Vojtěch Filip po vypovězení toleranční dohody uvedl, že kdyby se v Poslanecké sněmovně hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě, kabinet by se již nemohl na komunisty spolehnout. „Případné hlasování o vyslovení nedůvěry, pokud bude z pravicových stran předloženo, bude pro nás také způsob, jak vyjádřit současný stav nedohody o pokračování smlouvy o toleranci. Klub KSČM by potom hlasoval pro vyslovení nedůvěry,“ shrnul. Dodal však, že komunisté sami to iniciovat nebudou.

Hlasování o nedůvěře zřejmě nenavrhnou ani Piráti. „Pokud by nicméně debatu o změně vlády jiné strany vyvolaly, tak osobně považuji za zodpovědnější a férovější postup, který předložila ODS, respektive koalice Spolu, a to rozpuštění sněmovny, které neznamená přehození těžiště moci na prezidenta, ale do rukou občanů,“ poznamenal předseda strany Ivan Bartoš.

Koalice Spolu, která sdružuje ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by cestu k předčasným volbám ráda otevřela. Dříve sice její představitelé říkali, že sami nechtějí vyvolat hlasování o nedůvěře, ale to by se mohlo změnit. „Situace je dnes složitější o to, že nemáme platný volební zákon, na základě kterého by se daly udělat předčasné volby. Ale působení Babišovy vlády má být co nejkratší,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala s tím, že s dalšími stranami bude jednat o dalším postupu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je přesvědčena o tom, že předčasné volby by byly nejlepší variantou.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že by vláda měla sama požádat sněmovnu o vyslovení důvěry, aby zjistila, zda zastupuje většinu občanů.

Dohodovací řízení komunisté vyvolali poté, co kabinet přes jejich nesouhlas poslal armádě deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany zkrácen na podzim. Nesouhlasí ani s postupem vlády v případě stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a s některými kroky podnikanými proti šíření epidemie koronaviru. Žádají sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Toleranční dohodu uzavřely hnutí ANO a KSČM před třemi lety.