Většina vedení KSČM hlasovala pro konec tolerance vlády

Podle většiny členů ústředního výboru KSČM neplní ANO toleranční smlouvu. Komunisté ji uzavřeli s větší vládní stranou před třemi lety, a slíbili tak podporu menšinovému kabinetu. Vyjednavači se k dohodovacímu řízení sejdou ve středu ve Strakově akademii, řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) panuje mezi stranami shoda na mnoha bodech, považuje proto za důležité vše dostatečně prodiskutovat.

„Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením. Ale nevím, co (ANO) předloží, znají naše podmínky,“ prohlásil Filip.

Na devadesát členů širokého vedení KSČM hlasuje o dalším postoji k toleranci vůči menšinové vládě od konce minulého týdne do úterních 18:00. Zatím poslalo podle Filipa hlas 71 straníků, z toho se 64 vyslovilo pro větu „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě“.

Vicepremiérka Schillerová si myslí, že strany mají ještě vše důkladně projednat. „Já věřím, že celou řadu bodů tam najdeme jako splněných nebo plněných. Myslím si, že by bylo potřeba si sednout k jednacímu stolu,“ řekla.

Vyjednáváním pověřil minulý čtvrtek výkonný výbor Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a šéfa sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika. Podle Filipa neplní některé z bodů toleranční dohody ANO už od července minulého roku, od letošního února pak podmínky ohledně řešení epidemie koronaviru dohodnuté v souvislosti s prodloužením nouzového stavu.

Za jednu z řady kapek pro konec tolerance označil minulý týden Kováčik rozhodnutí vlády vrátit do rozpočtu armády pět miliard korun, o které na nátlak KSČM spolu s dalšími pěti miliardami zkrátila vláda rozpočet armády při schvalování státního rozpočtu. Zmínil také kroky vlády v případě projektu dostavby Jaderné elektrárny Dukovany.

Spokojeni jsou komunisté s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů. Zcela podle Filipa kabinet neplní sliby v postupu proti růstu cen bydlení a podpoře výstavby obecních bytů. KSČM žádá také sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny a vznik banky v rukou státu.