Vláda schválila vrácení zbylých pěti miliard pro obranu

Vláda schválila žádost o převod pěti miliard korun z rozpočtové rezervy resortu obrany. Informoval o tom ministr Lubomír Metnar (za ANO). Peníze kabinet armádě sliboval už od konce loňského roku. Pět miliard chce armáda použít především na platy vojáků. Ministerstvo přišlo celkem o deset miliard kvůli kompromisu vlády s KSČM při schvalování letošního státního rozpočtu. Polovinu už kabinet z rozpočtové rezervy přesunul.

„Převod slibovaných pěti miliard korun z rozpočtové rezervy ministerstvu obrany vláda na zasedání schválila,“ uvedl v pondělí ministr Metnar na Twitteru. Vojáci podle něj nepřijdou o nutné finanční prostředky k dalšímu dlouhodobě plánovanému rozvoji armády. Navrácené peníze ministerstvo obrany využije na mandatorní výdaje, například platy vojáků, ale také posílení rozpočtů vojenských nemocnic.

„Boj s koronavirem ukazuje, jak je armáda každodenně důležitá,“ řekl Metnar s tím, že vojáci pomáhají policii nebo na testovacích místech a v nemocnicích. „Nebylo by fér v současné době šetřit právě na armádě,“ doplnil po jednání vlády.

Pokud by podle ministerstva peníze nebyly převedeny, musely by být na výplaty použity finance z investic. Znamenalo by to odložení, nebo dokonce zastavení některých plánovaných modernizačních projektů. Peníze podle ministerstva armádě umožní, aby i nadále plnila své úkoly.

„Zajištěno tak bude mimo jiné financování veškerých mimořádných úkolů spojených s nasazením příslušníků Armády ČR a zapojením zřizovaných zdravotnických zařízení při řešení pandemie covidu-19,“ uvedl úřad.

Metnarův návrh podpořili sociální demokraté. „My jsme jasně řekli hned po hlasování v Poslanecké sněmovně, že naši ministři podpoří návrat těch peněz,“ řekl ještě před jednáním Hamáček. Doplnil, že k předchozímu převodu poloviční částky z celkových deseti miliard přistoupila vláda po jeho iniciativě.

Brífink po jednání vlády z 29. března (zdroj: ČT24)

Na popud komunistů

Ministerstvo obrany mělo původně na letošní rok dostat 85,4 miliardy korun. Komunisté, kteří menšinovou vládu tolerují, ale podmínili svou podporu státnímu rozpočtu jako celku škrtem deseti miliard určených pro armádu. Vláda následně slíbila peníze, které byly převedeny do rozpočtové rezervy, vrátit ihned na počátku ledna. Nestalo se tak ale, termín byl několikrát posunut a až na konci ledna kabinet obraně poslal pět miliard korun.

O dalších pěti miliardách slíbil rozhodnout později. Zástupci vlády hovořili o termínu do konce února, později Metnar řekl, že příslib navrácení peněz má do konce března. Ministr opakovaně uvedl, že pokud by se na armádě šetřilo, podá demisi.

Termín převodu peněz na konci března označil v polovině března na sněmovním výboru pro obranu za mezní, poté by ministerstvo muselo začít řešit, jak bude dále postupovat. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty nyní armáda bere peníze na sociální a zdravotní pojištění a na zvláštní příplatek pro vojáky z běžných výdajů, naposledy tak může učinit v dubnu. Poté by už na výplaty neměla dost peněz a musela by převést peníze určené na investiční výdaje. Ohroženy by byly investice včetně nákupu pásových bojových vozidel pěchoty.