Koalice se shodla na rozpočtu pro příští rok. Ministerstvo školství se má vyhnout škrtům

Strany a hnutí vládní koalice se dohodly na podobě státního rozpočtu pro příští rok. České televizi to potvrdil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Oproti původnímu návrhu podle něj resort školství nepřijde o jedenáct miliard korun. Kabinet v příštím roce dál počítá se schodkem 252 miliard. Rozpočet v pondělí projedná tripartita a ve středu o něm definitivně rozhodne vláda.

„Pro STAN je nejvyšší prioritou vzdělání. Podle informací, které mám, k nějakému posunu právě dochází. Nebudeme asi úplně uspokojeni v tom, co jsme požadovali nebo očekávali jako minimální variantu, ale celková dohoda je nejvyšší hodnotou. Tahle vláda by měla fungovat jako celek, měla by fungovat právě na základě kompromisů. To znamená, že každá strana musela určitě hledat, co ze svých představ oželet,“ řekl Dvořák.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) usiloval v létě o to, aby jeho rozpočet neklesl o téměř třicet miliard korun, zároveň požadoval dalších deset miliard korun navíc. Argumentoval zvýšením počtu dětí ve vzdělávacím systému a také závazkem navýšení platů učitelů.

Ministerstvo financí naopak po resortu školství požadovalo úspory snížením počtu nepedagogických pracovníků, tedy například školníků nebo kuchařek v jídelnách. Bek to ale odmítl a do budoucna chce prosadit financování těchto míst mimo státní rozpočet.

Nejvíce má narůst rozpočet ministerstvu obrany. Armádní investice jsou vedle vzdělávání jednou z priorit vlády.

Podle návrhu ministerstva financí ze začátku září by měl stát příští rok hospodařit se schodkem 252 miliard korun. Na výši deficitu je podle šéfa resortu financí Zbyňka Stanjury (ODS) v koalici shoda, debata se tak vedla o výdajích jednotlivých kapitol. Vláda by měla schvalovat návrh rozpočtu ve středu. Poslanci ho začnou projednávat v říjnu.