K řešení pražské povolební situace je potřeba vůle SPOLU i Pirátů a STAN, řekl Fiala

Strany v hlavním městě chtějí dál hledat možnost spolupráce na vládním půdorysu. Po jednání to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že k řešení situace je potřeba vůle obou stran – tedy vedle koalice SPOLU i pražských Pirátů a Starostů. Vítězná koalice SPOLU se v týdnu dohodla s druhým hnutím ANO na volbě Bohuslava Svobody (ODS) primátorem, ve čtvrtek jim ale nakonec scházel dostatek hlasů.

„Zablokovaná situace v Praze nikoho netěší. I proto jsme se znovu setkali s představiteli pražského SPOLU, abychom diskutovali, jak z této situace ven. Shodli jsme se na tom, že vnímáme vůli občanů, a proto chceme hledat spolupráci na vládním půdorysu. K takovému řešení je potřeba vůle obou stran, tedy i u pražských Pirátů a STAN,“ uvedl Fiala na Twitteru. 

Pražští zastupitelé po mnohahodinovém projednávání ve čtvrtek večer přerušili volbu primátora do 9. února 2023. 

Vicepremiér a předseda Starostů Vít Rakušan sdělil, že jednoznačně schvaluje postup pražského hnutí STAN. „Kolegové se od začátku snaží najít takové řešení, které by bylo funkční a nepošlapávalo vůli voličů. Vítám skutečnost, že pražský krajský výbor nechce pražskou koalici, která by se opírala o ANO nebo dokonce SPD,“ uvedl. 

SPD si podle šéfa hnutí Tomia Okamury přeje, aby již fungovala nová rada složená ze současných zastupitelů. Hnutí je připraveno jednat se SPOLU a ANO. „SPD se vždy kriticky vymezovala proti Pirátům a Praze sobě zodpovědným za současný marasmus ve správě města a jeho úpadek ve všech oblastech,“ uvedl. Čtvrteční hlasování bylo věcí dohody SPOLU a ANO, doplnil. „Dopadlo to fiaskem a blamáží. Věřím, že už mnoho Pražanů lituje, jak hlasovalo,“ sdělil Okamura.

Koaliční vyjednávání začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. SPOLU prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání skončila neúspěchem. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.