Praha se nového primátora nedočkala. Volba byla přerušena

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolí primátorem lídra SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobodu (ODS). Po mnohahodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 9. února 2023. Přerušení podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města. SPOLU se původně domluvila s hnutím ANO, že zvolí primátorem Svobodu, ale o zbylých deseti radních hlasovat nebudou. Uskupením ale nakonec chyběl jeden hlas, neboť proti dohodě se postavila radní Hana Kordová Marvanová (za SPOLU), které vadí způsob volby. Proti byli také Piráti, Praha sobě a pro volbu nehlasovala ani SPD.

SPOLU a ANO nakonec neměly dostatek hlasů. Proti se postavila senátorka a radní Marvanová. „Jsem pro, aby se pan docent Svoboda stal primátorem, ale je mi proti srsti, aby to bylo na základě takové dohody s ANO. To je pro mne nepřijatelné a není to správně. Podporuji pana Svobodu a dlouze jsme o tom hovořili,“ řekla Marvanová. Podle ní je nemožné, aby jako disidentka, kterou komunisté věznili, podpořila dohodu s ANO. Narážela tím mimo jiné i na to, že za ANO je v zastupitelstvu bývalá starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která byla podle médií agentkou StB.

Marvanová také uvedla, že je připravena hlasovat pro Svobodu v případě, že bude dohodnuta koalice standardní cestou. „Budu ráda, když bude primátorem, vážím si ho, ale nemohu odhlédnout od toho, jak byla tato dohoda učiněna,“ dodala. Podle reakcí lidí ze sociálních sítí podle ní navíc proti takové volbě stojí i Pražané, kteří jí to napsali.

„Vždy mi šlo o zájmy Pražanů. Pevně jsem věřil tomu, že úplně stejně to má všech zbývajících osmnáct zastupitelů, které mám v týmu. Dnes se ukázalo, a osobně musím říci, že je to pro mě lidské zklamání, že ne všichni cítí zodpovědnost stejně. Pro někoho je důležitější jeho image než služba Pražanům a budoucnost města. Za mě je to pozérství,“ řekl Svoboda.

Postup, který měly ANO a SPOLU v plánu, je podle ministerstva vnitra možný. „Zvolením nového primátora dochází k zániku výkonu pravomoci dosavadním primátorem i jeho náměstky. Pokud nedojde ke zvolení nové rady hlavního města Prahy jako celku, všech 11 členů, pak dosavadní rada v původním složení nadále vykonává své pravomoci,“ píše se ve vyjádření ministerstva, které si vyžádal magistrát.

Nově zvolený primátor se podle dokumentu nestane členem rady a zároveň dosavadní primátor Hřib a jeho náměstci by se stali řadovými členy rady. Nově zvolený primátor se nestane členem rady, bude ale disponovat všemi zákonnými oprávněními primátora s výjimkou hlasování na schůzích rady. „Nový primátor by tedy především svolával schůze rady a podepisoval zápis z její schůze,“ píše se v materiálu.

Zástupci SPOLU ve středu společně s hnutím ANO sdělili, že ANO podpoří volbu Svobody primátorem Prahy. Obě strany začaly v neděli jednat o možné podpoře menšinové rady SPOLU ze strany ANO. To předložilo 15 programových bodů, kterými podporu podmiňuje. Na konečném znění těchto bodů se strany zatím nedomluvily, proto se jejich zástupci rozhodli volit pouze primátora.

Ve svém kandidátském projevu Svoboda uvedl, že mezi největší problémy Prahy patří energetika, doprava nebo nedostatek míst ve školách. Zásadní je podle něj minimalizovat hrozby spojené s energetikou, dokončit silniční okruhy a najít nové prostory pro výuku zejména pro středoškolské studenty. Zmínil také boj s korupcí.

Svoboda ve vysílání ČT24 uvedl, že by vedení města mělo v prvé řadě pracovat pro Pražany. „Aby to stále bylo historické město, které je kulturně na výši, které má příjemné prostředí, ve kterém se dobře žije a dobře pracuje,“ popsal hlavní myšlenku své představy o řízení Prahy.

Piráti se chtějí obrátit na soud

Pražští Piráti informovali, že jsou připraveni napadnout u soudu případnou volbu Svobody primátorem, kdy by zároveň zůstali ve funkcích i dosluhující radní. Podle nich by tak byla volba v rozporu se zákonem o hlavním městě v tom, že by Svoboda byl sice primátorem, ale nebyl členem rady, řekl místopředseda zastupitelů Pirátů Viktor Mahrik. 

„Rozpor se zákonem o hlavním městě Praze je ten, že rada hlavního města Prahy má mít 11 členů a primátor a jeho náměstci jsou členy rady. Toto je v zákoně zmíněno několikrát. Situace, která se teď blíží, povede v to, že primátor bude mimo radu. Rada bude mít stále 11 členů plus tam bude primátor, který bude stát mimo radu,“ řekl Mahrik. Soud by měl podle něj posoudit i závěr ministerstva vnitra, které konstatovalo, že tento postup je v pořádku. 

Piráti si zároveň chtějí počkat na vyjádření lídra SPOLU, jak si představuje své fungování v radě. Svoboda se k volbě na zasedání zatím nevyjádřil. Piráti podle Mahrika zároveň zváží, jak se postavit k jeho případným krokům ve funkci primátora, které je podle nich možné napadnout u Nejvyššího správního soudu. 

Hřib hovoří o „právním paskvilu“. Podle Svobody je „každý právník“

„V zákonu je napsáno, že primátor je členem rady,“ řekl Hřib. ODS podle něj po selhání při vyjednávání přichází s „právním paskvilem, který tady nikdy předtím nebyl“. „Prostým selským rozumem mi tam něco nesedí, ale to je spíš otázka na právníky, aby to vyložili,“ uvedl.

Nabídka SPOLU podle Hřiba byla nevyvážená. „Investiční gubernátor, supernáměstek, by vlastně vytuneloval odpovědnosti ostatních radních. Byli by to jen takoví údržbáři,“ řekl. Z pozice radních by se podle něj staly pouze „prázdné skořápky“ nebo „trafiky“. Připomněl, že nabídku SPOLU neakceptovali ani zástupci STAN. Řešením by podle něj bylo, aby ODS odstoupila od návrhu na vytvoření pozice investičního supernáměstka a uvolnila by zbylé křeslo hnutí STAN.

Zdeněk Hřib k volbě pražského primátora (zdroj: ČT24)

Naopak podle Svobody je volba „zcela v souladu se zákonem o hlavním městě Praze, je zcela v souladu s naším jednacím řádem“. Zopakoval, že tento postup posvětilo i ministerstvo vnitra. „Nevím, co víc bych právně mohl udělat pro to, aby to takto mohlo probíhat. (…) Tady je každý právník, ale nikdo na tu školu nechodil,“ poznamenal.

Jeho slovo je podle něj natolik silné, že dokáže „posunout děj, který zamrzl a nemá žádné řešení“. „Že se mi podaří přesvědčit ty, se kterými jednám, že to není otázka postů a funkcí, ale že to je otázka činnosti, otázka koncepce, otázka toho, čeho chceme dosáhnout,“ řekl.

Bohuslav Svoboda k volbě pražského primátora (zdroj: ČT24)

Svoboda také kritizoval zdlouhavé čtvrteční jednání zastupitelů před nominací kandidátů na primátora. „Dnešní jednání je jednání na paskvil. Tak jako celé čtyři roky, Piráti opět předvedli něco, co je skutečně neskutečné, a neznám pro to jiné slovo. Od rána diskutujeme naprosto nesmyslně, přestože program byl zcela jednoduchý,“ uvedl Svoboda. Kvalita diskuze podle něj „není důstojná zasedání hlavního města Prahy“ a jde o „předvádění vlastního ega bez jakéhokoliv posunu“.

Zastupitelé se během jednání začali přít o správnosti postupu při volbě primátora bez obměny radních. V často osobních invektivách si rovněž začali vyčítat, kdo může za to, že ani po více než dvou měsících od voleb není ustavena nová koalice, a rovněž si vyčítali, co kdo v minulosti udělal, nebo neudělal.

Netradiční, ale ne nezákonné, říká Pospíšil

Praha sobě a Piráti postup označili za právní paskvil a vyjednávací debakl SPOLU. Oznámený postup nepodpoří. Zastupitelka Marvanová k tomu řekla, že v tomto Piráti nemají pravdu. „Máme stanovisko legislativního odboru, ale hlavně i příslušného odboru ministerstva vnitra. Je to možný krok. Nenormální je, že čtvrt roku od voleb Praha nemá vedení,“ uvedla. 

Hana Kordová Marvanová /nestr. za ODS/ k hlasování o novém pražském primátorovi (zdroj: ČT24)

„Je to netradiční, ale není to v žádném případě v rozporu se zákonem,“ upozornil zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09). Svoboda by podle něj po zvolení primátorem mohl být moderátorem dalších vyjednávání. „Může to přispět k dohodě na budoucí vládní koalici,“ dodal.

Pospíšil také odmítl vyjádření současného primátora Hřiba, že dohoda mezi SPOLU a ANO je obdobou opoziční smlouvy. „To je pouze volba primátora, lídra vítězného uskupení podzimních voleb. Ta debata mě strašně mrzí, protože si stále myslím, že je třeba spíš ty lidské příkopy zasypávat, a ne zvětšovat,“ doplnil. 

Jiří Pospíšil (TOP 09) k hlasování o novém pražském primátorovi (zdroj: ČT24)

Také předseda zastupitelského klubu SPOLU pro Prahu Zdeněk Zajíček (ODS) věří tomu, že zvolení nového primátora by mohlo odblokovat situaci ve vyjednávání. „Je třeba říci, že to řešení je netradiční, to je pravda. Na druhou stranu zákon takovou možnost připouští. Primátor se tak ujme svých funkcí, které má definovány v zákoně. Například bude svolávat zastupitelstvo nebo jednání rady,“ řekl ve vysílání ČT24. 

Zdeněk Zajíček (ODS) k hlasování o novém pražském primátorovi (zdroj: ČT24)

STAN bez účasti v hlasování

Zastupitel STAN Petr Hlaváček avizoval, že se celé hnutí nebude účastnit hlasování. „Na post primátora Bohuslava Svobodu rádi podpoříme v rámci řádně dojednané koalice demokratických stran. Tato situace je ale úplně jiná, v tuto chvíli pro pana docenta ruku zvednout nemůžeme,“ dodal. 

Hlaváček věří tomu, že SPOLU bude opět jednat s Piráty i hnutím STAN. „Budeme opět jednat o podmínkách velmi solidní a dlouhodobě udržitelné koalice. Jsme připraveni jednat třeba hned zítra o tom, jak nastavit pravidla spolupráce, počtu lidí v radě. A udělat skutečně seriózní dohodu,“ dodal. 

Petr Hlaváček (STAN) k hlasování o novém pražském primátorovi (zdroj: ČT24)

Nacher: Praha si zaslouží aspoň primátora

Lídr ANO v Praze Patrik Nacher připomněl, že hnutí ANO není tím, kdo řídí jednání o nové koalici. „My můžeme maximálně přispět k tomu, co jsme chtěli, tedy menšinovou radu. Praha si tři měsíce po volbách zaslouží mít v této chvíli aspoň primátora,“ míní. 

Nacher také zkritizoval Piráty a Prahu sobě, že údajně napadají Bohuslava Svobodu a vyhrožují soudy. „Je to jenom zoufalé kňourání. Oni se nesmířili s tím, že buď budou muset ustoupit, nebo o ty funkce přijdou. Šéf legislativního odboru řekl, že to nemá šanci u soudu uspět,“ řekl Nacher. 

Patrik Nacher k volbě pražského primátora (zdroj: ČT24)

Nejdelší pražské vyjednávání

Koaliční vyjednávání začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. SPOLU prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání neúspěšně skončila. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice SPOLU, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

O situaci v hlavním městě se bavili i zástupci vedení vládních stran. Někteří stále věří, že může vzniknout i koalice na půdorysu kabinetu. „Strany, které chtějí spolupracovat, musí projevit vůli. To se zatím nestalo, ale doufám, že se všichni aktéři v tomto směru ponaučí,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Myslím, že to šlo poskládat. Stačilo, kdyby prostě koalice SPOLU respektovala výsledek voleb. A já věřím, že to ještě nějakým způsobem dopadne,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Zastupitelé schválili návrh rozpočtu

Pražští zastupitelé na čtvrtečním jednání schválili návrh rozpočtu. Hlavní město podle něj bude v příštím roce hospodařit s příjmy 99,65 miliardy a výdaji 104,88 miliardy korun. Oproti letošku budou vyšší příjmy i výdaje, které ovlivní růst cen energií či mezd. Příjmy ovlivní inflace. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovná hlavní město mimo jiné penězi od státu. Na investice je vyčleněno zhruba 20,2 miliardy korun. Na co ale peníze půjdou, rozhodne až nové vedení města. Radnice městských částí by měly v příštím roce dostat od Prahy na své fungování 6,9 miliardy korun, což je meziročně více.

„Je to rozpočet, který vždy po začátku nového volebního období obsahuje provozní věci, jenom několik nejvýznamnějších investičních akcí, nebo které nemohou z nejrůznějších důvodů počkat, a umožňuje vlastně zajistit proplacení všech mzdových nákladů a všech nákladů na energie a zároveň umožňuje městským částem schválit rozpočty. Chod města je tak zajištěn,“ řekl předseda finančního výboru zastupitelstva Zdeněk Kovářík (ODS). 

Na letošek má město schválen rozpočet s příjmy a výdaji 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice je určeno přibližně 19,68 miliardy, z toho více než čtyři miliardy na stavbu metra D. Z výdajů jde většina na běžné výdaje, a to zhruba 70,92 miliardy korun, nejvíc peněz je určeno na dopravu a školství.