Hranice by se mohly podle Petříčka otevřít od července. Nejprve do sousedních zemí

Hranice by se podle ministra zahraničí mohly otevřít v červenci. Nejprve do sousedních zemí a do těch, které koronavirovou situaci zvládají. V Česku v pátek přibylo 55 nových případů nákazy koronavirem. Za sobotu zatím ministerstvo zdravotnictví registruje případů 13. V ČR bylo ale v pátek provedeno jen 4192 testů, výrazně méně než v předchozích dnech.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Projekt takzvané chytré karantény by měl naplno fungovat v celé zemi. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by hygienici za pomoci systému měli být schopni zjistit zhruba dvě třetiny lidí, se kterými přišel pacient nakažený koronavirem do styku.
  • Stát se chystá podnikatelům, kteří museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Třetinu nájemného by měl uhradit pronajímatel, třetinu nájemník a třetinu stát, řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
  • Ministerstvo zdravotnictví v pátek zveřejnilo podrobnosti k další vlně uvolňování, která je plánována na 11. května. Opatření obecně směřují na dodržování odstupů a hygienu.
  • Za chaotický považuje postup ministerstva školství k postupnému otvírání škol spolek Pedagogická komora.
  • Zdravotníci v Česku provedli v pátek 4192 testů na nový koronavirus, výrazně méně než v předchozích dnech. Příčinou byl pravděpodobně státní svátek. Nemoc COVID-19 v pátek testy prokázaly v 55 případech.
  • Ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že by se od července mohly otevřít hranice se sousedními státy. Současně doufá i v možnost cestovat do zemí, které jsou na tom v souvislosti s koronavirem podobně. 

Zdravotníci v Česku provedli v pátek 4192 testů na nový koronavirus, výrazně méně než v předchozích dnech. Příčinou byl pravděpodobně státní svátek. Nemoc COVID-19 v pátek testy prokázaly v 55 případech.

Počet potvrzených případů nemoci COVID-19 v Česku za sobotu zatím stoupl o 13 na celkových 7750. Počet lidí vyléčených z koronaviru vzrostl od pátečního večera o 87 na 3446. Pět pacientů s koronavirem za stejnou dobu zemřelo, čímž počet úmrtí od začátku epidemie stoupl na 245.

Počet provedených testů byl v pátek nejnižší od začátku týdne. Oproti úterku s 8745 testy byl ani ne poloviční. Také v žádných jiných dnech tohoto týdne počet testů neklesl pod 7000.

Události – Nakažení v ČR (zdroj: ČT24)

Po předchozích třech dnech růstu v pátek mírně klesl podíl pozitivních testů, a to na 1,31 procenta ze čtvrtečních 1,42 procenta.

Pátečních 55 nově zjištěných případů nákazy za jeden den představuje první pokles po předchozích čtyřech dnech růstu. Nejvíc nových případů v tomto týdnu odhalily laboratoře ve čtvrtek, a to 103. Naopak nejmíň, pouze 41, jich bylo v pondělí.

Největší počet potvrzených případů nemoci i největší podíl případů na obyvatele má dlouhodobě Praha. V hlavním městě je aktuálně podle ministerstva 1735 případů, což je přibližně 127 případů na každých 100 tisíc obyvatel.

Podobný podíl případů nemoci na obyvatele jako Praha má Karlovarský kraj, kde na 100 tisíc obyvatel připadá zhruba 125 případů nemoci.

Petříček: Hranice s okolními státy by se měly otevřít od července

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v sobotu uvedl, že by si od července dokázal představit otevření hranic do čtyř sousedních zemí – Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. „Budu upřímný, když řeknu, že nejdále jsme v jednání s Rakušany a Slováky. Nejsložitější bude zřejmě jednání s Polskem,“ napsal Petříček. Zároveň doufá v cestování do států, které se s koronavirovou situací popasovaly minimálně stejně dobře jako Česko. Mezi takové země ministr řadí Maďarsko, Bulharsko a pobaltské státy. 

Pokud se situace bude z epidemiologického hlediska vyvíjet dobře, mohla by v srpnu následovat druhá vlna uvolnění. Ta by se mohla týkat zemí jako Chorvatsko, Řecko nebo Slovinsko, napsal Petříček v blogu pro Aktuálně.cz.

Dále by ministerstvo zahraničí chtělo uvolnit restrikce pro cestování do Kanady, Austrálie a Japonska. Naopak na plánování cest do Itálie, Španělska, Francie nebo USA je podle Petříčka ještě brzy.

Cestování do zahraničí bylo stejně jako obecně volný pohyb osob kvůli epidemii koronaviru až na výjimky zakázáno v půli března. S platností od 24. dubna vláda své opatření zrušila. Češi se ale musí při návratu prokázat negativním testem na koronavirus. Kontroly na hranicích potrvají zatím do 14. května. Nemožnost opustit republiku vyvolávala kritiku, skupina senátorů se ho chystala napadnout u Ústavního soudu. Podle nich takové opatření odporovalo základním ústavním právům.

Babiš: Vláda se chystá za podnikatele zaplatit třetinu nájemného

Stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Třetinu nájemného by měl uhradit pronajímatel, třetinu nájemník a třetinu stát, řekl serveru iDNES.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Dosáhnout na podporu by měla nejen obchodní centra, ale i hospody, malé obchody nebo například kadeřnictví. O úhradu části nákladů postižených podnikatelů usilovala již dříve opozice.

„Logika by měla být taková, že stát přispěje na nájemné, když se dohodne nájemce s pronajímatelem na slevě nájemného. Odstavili jsme část podnikatelů od provozu, měli tím pádem zavřeno, na ty by se to vztahovalo,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda by to podle něj měla projednat během příštího týdne, nejpozději do pondělí 11. května. V ten den se v rámci uvolňování omezení mají otevřít mimo jiné obchodní centra.

Pedagogická komora kritizuje přístup ministerstva k otvírání škol

Za chaotický považuje postup ministerstva školství k postupnému otvírání škol spolek Pedagogická komora. Školám podle ní stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy, jimiž se budou muset řídit. Ministerstvo uvedlo, že příslušné metodiky školám rozesílá během soboty. Část žáků devátých tříd by se do škol měla vrátit 11. května.

Ministerstvo školství se podle Pedagogické komory zbavuje odpovědnosti zajistit vzdělávacím zařízením adekvátní podmínky pro jejich fungování tím, že školám vydává pouze doporučení. Základní pravidla přitom musí být podle prezidenta komory Radka Sárköziho ukotvena v zákonech a vyhláškách.

„Například školský zákon neobsahuje pojmy jako výuka na dálku nebo školní skupina; distanční výuku na základních školách neumožňuje vlastně vůbec,“ upozorňuje Sárközi.

Postup resortu vedeného ministrem Robertem Plagou (ANO) považuje za problematický také viceprezident Pedagogické komory Janek Wagner. „Pokud Robert Plaga uvádí, že manuály pro školy jsou již hotové, měl je zveřejnit do konce dubna, jak bylo avizováno na internetových stránkách ministerstva školství,“ myslí si Wagner.

Mluvčí ministerstva Aneta Lednová sdělila, že již při sestavení plánu uvolňování pravidel slíbil resort poskytnout školám pokyny a metodiku na přelomu dubna a května. „V souladu s tímto plánem byly zpracované metodiky představeny na včerejší (páteční) tiskové konferenci a dnes jsou již rozesílány přímo školám,“ uvedla v sobotu mluvčí. 

Vojtěch: Pro oblečení zkoušené v obchodě karanténa neplatí

Na oblečení, které si lidé vyzkoušejí v obchodě, se nebude vztahovat karanténa, upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Oděvy i další zboží, které lidé v prodejnách reklamují nebo vrátí, by nyní prodejci měli na tři dny uložit stranou. Pro oděvy bude od 11. května platit lhůta 24 hodin.

Do stejného data není možné v prodejnách s oděvy oblečení kvůli zamezení šíření koronaviru zkoušet. Zákaz se nevztahuje na obuv.

Karanténa se vztahuje jen na oblečení, které se vrátí z domácího prostředí. Vrácené nebo reklamované výrobky ministerstvo zdravotnictví v současné době doporučuje uložit do kontejneru nebo krabice označené karanténa a po uvedenou dobu se zbožím nemanipulovat ani ho nevracet do prodeje. 

Kadeřníci se obávají komplikací, řada divadel neotevře

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zveřejnilo podrobnosti k další vlně uvolňování, která je plánována na 11. května. Opatření obecně směřují na dodržování odstupů a hygienu. Nákupní centra budou muset zajistit, aby v nich byl alespoň jeden člověk dohlížející na dodržování pravidel. Lidé budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy, pro zákazníky bude k dispozici dezinfekce.

Zákazníci na zahrádkách restaurací od sebe budou muset sedět nejméně 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si mohou sundat roušky.

Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit roušku i ochranný štít. Povinnosti se obávají kvůli tomu, že to bude komplikovat dýchání či zkreslovat vidění. Obavy mají také z přehřátí zaměstnanců při kulmování či žehlení vlasů.

Nutné bude sledovat teplotu pracovníků, která nesmí překročit 37 stupňů. Plošné měření teploty však stát nenařídí, spoléhá, že je v zájmu jednotlivých obchodů, aby nemocní zaměstnanci nechodili do práce, protože by hrozily problémy kvůli karanténě. Kabinet od 11. května umožňuje také sportovat bez roušek současně až stovce lidí, lze i pořádat závody či soutěže.

Základní školy budou muset při návratu žáků devátých tříd, kteří dostanou možnost připravovat se na přijímací zkoušky, zajistit, aby se neshlukovali u vchodů. Žáci nebudou muset mít roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či pohybu po škole. 

Do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět jen 100 lidí současně a maximálně jeden na deset metrů čtverečních. V divadlech či kinech bude možné obsadit jen každou druhou řadu a dvojice diváků od dalších oddělit volným sedadlem.

Většina pražských divadel podle ankety ČTK 11. května neotevře, vzhledem k omezenému počtu vstupenek a nákladům by byla představení nerentabilní. „Hrát pro takto malý počet diváků by jen prohlubovalo ekonomické ztráty. Těšíme se na návrat k normálnímu životu,“ sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Některá kina naopak 11. května otevřou.

Vláda spustila chytrou karanténu

Vláda v pátek naplno spustila projekt takzvané chytré karantény v celé zemi. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by hygienici za pomoci systému měli být schopni zjistit zhruba dvě třetiny lidí, se kterými přišel pacient nakažený koronavirem do styku. Chytrá karanténa používá moderní technologie, například údaje z mobilních telefonů.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek vypsalo výběrové řízení na hlavního hygienika. Předchozí hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala v polovině března, krátce po začátku šíření koronaviru v ČR. Funkcí je nyní pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.