Češi začali plánovat zahraniční dovolenou. Cestovní kanceláře ale zatím nevědí, kam je poslat

Lidé chtějí uplatnit poukazy, cestovní kanceláře je zatím nemají kam poslat (zdroj: ČT24)

Lidé začínají plánovat dovolenou v zahraničí, u cestovních kanceláří chtějí uplatnit náhradní vouchery, jejichž vydávání umožnila vláda. Cestovní kanceláře ale zatím pro své klienty nemají odpověď, nevědí, do kterých zemí budou moci Čechy poslat na dovolenou. Po vládě chtějí vyjednat dvoustranné dohody s jinými zeměmi.

V Česku jsou momentálně uzavřené všechny cestovní kanceláře a agentury. Zájezdy a pobyty, které mají předplacené v zahraničí, jsou podle agentury CzechTourism v hodnotě asi tří miliard. Předplacené služby ale jejich dodavatelé s ohledem na nařízení tamních vlád odmítají vrátit a chtějí, aby je kanceláře vyčerpaly později. 

Plánování do budoucna však zatím není možné. Cestovní kanceláře nevědí, do jakých států a za jakých podmínek budou moci Čechy poslat. Klientům tak radí vyčkávat. „To, že se bude moci cestovat ještě neznamená, že budeme moci do Ameriky. Pořád ještě doufám, že letní sezona, nebo alespon její druhá polovina, není úplně ztracená,“ řekl majitel CK American Tours Michal Kužel.

Ani Asociace cestovních kanceláří zatím nemá pro klienty žádnou konkrétní odpověď. „Nejsme si jisti, zda ta dovolená bude. Tady by měla vláda zvážit, zda opravdu nevyjde vstříc cestovním kancelářím a nevyjedná dvoustranné dohody, aby i ty vouchry, které povolila, měly nějaký reálný základ,“ uvedl mluvčí asociace Jan Papež.

Pomoci by mohl program COVID Cestovní ruch

Cestovní kanceláře v Česku mají už teď velké finanční problémy, nulové tržby a žádnou jistotu. Pomoci by jim mohl vládní program COVID III. „Tam je až 90 procent záruka státu. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, protože máme když tak už nachystán COVID Cestovní ruch, abychom cílili na toto odvětví, které je velmi postiženo,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) jde o to, aby systém zasáhl maximum podnikatelů v cestovním ruchu. „Trochu se obávám, že když pojedeme jenom systémem záruk, mohlo by to být tak, že by je banky financovaly výrazně méně, takže zdaleka ne tolik firem by ten úvěr dostalo,“ upozornil. O podpoře cestovního ruchu má jednat Senát.

Spoje do zahraničí zatím nejezdí

Zatímco cestovní kanceláře nevědí co bude dál, někteří dopravci už začínají postupně obnovovat zrušené spoje, například ty železniční. Jak to bude se spoji do zahraničí, se zatím neví, dopravci potřebují vědět, za jakých podmínek se budou moci turisté vrátit do Česka. 

Například Leo Express musel kvůli omezením zrušit až devadesát procent svých spojů, některé už ale obnovuje. Za hranice se však vlaky v nejbližší době zřejmě nerozjedou. „Uvolnění opatření se netýká dopravy, ta je stále omezena nařízením vlády. Pro nás to znamená omezení spojů do Polska, na Slovensko nebo Ukrajinu,“ řekl mluvčí Leo Express Emil Sedlařík.

Podobně je na tom i Student Agency, společnost chce od května zprovoznit polovinu vnitrostátních linek. Až to bude možné, chce obnovit i spoj do Rakouska. „Tam by tomu nemělo vlastně nic stát v cestě, protože de facto Česká republika je zatím jedním z mála států, který má přerušenou tuto přeshraniční cestu,“ uvedl mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

Pražské letiště je připraveno obnovit spoje

Letiště Václava Havla v Praze je za běžných okolností plné lidí, převážně zahraničních turistů. V těchto dnech je ale letištní hala prakticky prázdná. Letiště odbavuje jenom dvě pravidelné linky – do Minsku a Sofie. Postupně by však mohly přibývat další. Pokud letecké společnosti projeví zájem rozšířit spoje, je letiště schopné okamžitě začít odbavovat.

„Momentálně nemáme potvrzeno od leteckých společností, že by mělo dojít v nejbližších dnech k obnovení nějakých dalších leteckých spojení. Pro provoz bude také důležité nastavení podmínek pro příjezd zahraničních cestujících,“ uvedlo pražské letiště.