TÉMA

Student Agency

Za jízdenky si lidé připlatí. Zdražení by podle ředitele Českých drah mělo být do dvaceti procent

Lidé si už brzy připlatí za cestování vlakem, dálkovými autobusy i hromadnou dopravou ve městech. Podle ředitele Českých drah (ČD) Michala Krapince vzrostou ceny jízdenek nejméně o tři procenta, někde ale až o pětinu. Důvodem jsou především rostoucí náklady na energie a pohonné hmoty.
15. 5. 2022|

Za slevy na jízdném loni stát dopravcům zaplatil o dvě miliardy méně než v roce 2019

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce loni stály 3,47 miliardy korun, což je meziročně o 2,31 miliardy méně. Náklady loni stlačila koronavirová krize, která po většinu roku výrazně omezila cestování. Stát poskytuje pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let slevu na jízdném ve veřejné dopravě 75 procent.
9. 3. 2021|

Sedačkovné má odvrátit krach autobusových dopravců. Ti se staršími vozy na něj nedosáhnou

Autobusoví dopravci žádají kompenzace za zakázky, o které je připravil letošní výrazný útlum zájezdů a hromadné přepravy. Ministerstvo dopravy už dostalo více než 150 žádostí o kompenzace, v programu za jednu miliardu korun se však dostane jenom na novější typy autobusů. Například provozovatelé autobusů, které pochází z devadesátých let, na náhrady nedosáhnou. Někteří chtějí z trhu odejít úplně.
28. 10. 2020|

RegioJet ukončí vlakovou linku mezi Bratislavou a Komárnem. Propustí asi devadesát zaměstnanců

Železniční dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency omezí svojí působnost na Slovensku. V pondělí firma ohlásila, že zahájila přípravy hromadného propouštění a ukončení přepravy cestujících na regionální trati mezi Bratislavou a Komárnem. Provozovatel takzvaných „žlutých linek“ krok zdůvodnil pasivitou slovenského ministerstva dopravy v otázce hledání přepravce na této trase.
21. 9. 2020|

Zájem o letenky po jarní krizi narůstá, mnoho lidí však stále čeká na refundace

Zájem o letenky v létě po jarní krizi setrvale roste, nyní je oproti loňsku již zhruba na pětině. Prodeje však nadále ovlivňuje nejistá epidemiologická situace. Češi více volí cesty do Evropy, což snižuje průměrnou cenu letenek. Zároveň nyní s nákupem déle čekají na vývoj situace a častěji využívají jednosměrné letenky, vyplývá z informací prodejců letenek. Velké množství zákazníků navíc stále čeká na refundace za zrušené lety během koronavirové krize. Tento stav může trvat kvůli velkému množství žádostí či problémům některých aerolinek ještě několik dalších měsíců.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 15:37|

Češi začali plánovat zahraniční dovolenou. Cestovní kanceláře ale zatím nevědí, kam je poslat

Lidé začínají plánovat dovolenou v zahraničí, u cestovních kanceláří chtějí uplatnit náhradní vouchery, jejichž vydávání umožnila vláda. Cestovní kanceláře ale zatím pro své klienty nemají odpověď, nevědí, do kterých zemí budou moci Čechy poslat na dovolenou. Po vládě chtějí vyjednat dvoustranné dohody s jinými zeměmi.
25. 4. 2020|

Lidé hromadně ruší zájezdy. Bojí se koronaviru

Kvůli doporučení nejezdit do Itálie a obavám z koronaviru lidi hromadně ruší zájezdy. A to nejen na nejbližší dny, ale i ty na léto. Cestovní kanceláře už teď hlásí poloviční zájem ve srovnání s loňským jarem. Stát připraví návrhy, jak firmám a živnostníkům z oboru cestovního ruchu pomoci například odložením splácení daní. V pondělí to po jednání se zástupci cestovních kanceláří řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 20:45|
90‘ ČT24

Jaké slevy stát vymyslel, takové má. Drahé jízdné ve špičkách bylo již před nimi, poukázal ředitel Leo Expressu

Dopravci budou od státu jako kompenzanci za 75procentní slevu pro děti, studenty a seniory od příštího roku dostávat pevně stanovenou maximální částku. Například na trase Praha–Ostrava stát proplatí slevu v plném rozsahu pouze tehdy, když základní jízdné nepřesáhne 518 korun – jinak bude dopravce zbytek rozdílu doplácet ze svého. Ministerstvo dopravy ohlásilo zastropování svého příspěvku krátce poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil o údajném zneužívání systému. Ředitel kritizovaného dopravce Leo Express ale poukázal, že firma tvoří ceny stále stejně, jako to činila již před zavedením slev. Otázkám kolem slev na jízdném se věnovalo pátečních 90' ČT24.
2. 11. 2019|

Slevy přitáhly do autobusů a vlaků nové cestující. Výhodnější ceny využívá téměř polovina pasažérů

Snížení cen jízdného pro studenty a seniory přilákalo k veřejné dopravě téměř pět procent nových cestujících. Takzvané státní slevy ale využívá skoro polovina lidí, kteří jezdí vlakem nebo autobusem. Některé linky jsou kvůli tomu plně obsazené, a tak je dopravci museli posílit.
11. 2. 2019|

Student Agency musí zaplatit za vytlačení konkurenční Asiany z trhu

Firma Student Agency musí podle rozhodnutí krajského soudu v Brně zaplatit firmě Asiana 11,7 milionu korun. Podle rozsudku způsobila Student Agency takto vysokou škodu Asianě tím, že ji v letech 2007 a 2008 vytlačila z trhu autobusové dopravy na trase Praha-Brno. Právníci obou stran si nechali lhůtu pro podání odvolání k Vrchnímu soudu k Olomouci. Antimonopolní úřad už dříve udělil dopravci Student Agency pětimilionovou pokutu.
20. 12. 2018Aktualizováno20. 12. 2018, 17:42|
OVM

Slevy na jízdném nával do vlaků nepřinesly. A dohoda o jedné jízdence mezi dopravci dosud není

Od září platí v autobusech i vlacích zlevněné jízdné – senioři starší 65 a studenti do 26 let mají pětasedmdesátiprocentní slevu. Novum, za které stát vyplatí dopravcům na kompenzacích zhruba šest miliard korun, zatím žádný skokový nárůst cestujících nepřineslo, shodli se v Otázkách Václava Moravce (OVM) předseda představenstva Českých drah Miroslav Kupec a majitel soukromého dopravce RegioJet Radim Jančura. Na jedné vzájemně uznávané jízdence se naopak nedohodli.
30. 9. 2018|

Jančura se podle tisku zbavuje Student Agency. Podle firmy však prodej není na pořadu dne

Podnikatel Radim Jančura prodává společnost Student Agency, která patří mezi největší prodejce letenek a zájezdů v Česku. Cena transakce by mohla dosáhnout zhruba jedné miliardy korun. Vyplývá to z informací Hospodářských novin. Podle nich se Jančura chce soustředit na rozvoj autobusů a vlaků RegioJet. Firma Student Agency ale informace novin nepotvrdila.
23. 5. 2018Aktualizováno23. 5. 2018, 12:46|