Na Ruzyni se objeví letáky, lidé stornují letenky. Česko chystá opatření proti čínskému koronaviru

Události: Česká opatření kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

Šíření čínského koronaviru pozorně sledují i české úřady. Ministerstvo zdravotnictví chystá informační kampaň na Letišti Václava Havla v Praze. Mířit bude hlavně na cestující z Číny. Připravené jsou také laboratoře, které dokáží předběžně potvrdit podezření na nákazu do šesti hodin.

Martinu Valčíkovi v posledních dnech chodily varovné SMS zprávy, aby se vyvaroval návštěvy metropole Wu-chan, epicentra nákazy. Do Česka přiletěl v pátek dopoledne. Během dvanáctihodinového letu z Číny měl ústa přikrytá rouškou.

Valčík pracuje na jihu země a do Česka se vracel plánovaně, naopak Daniel Pekárek to teď udělat nemůže, studuje totiž přímo v uzavřeném Wu-chanu. „Vůbec nevím, jak se tato situace bude odvíjet, jak to tady ve Wu-chanu bude vypadat. Momentálně nejlepší volbou by bylo vycestovat zpátky do Česka,“ připouští.

Ministerstvo zahraničí se situaci věnuje. „Řešíme to s čínskými úřady. Nemáme informace, jestli je možné lidi z oblasti Wu-chanu dostat jinam a jestli by mohli odjet,“ komentuje šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Na pražském letišti zatím žádná bezpečnostní opatření nepřijali, vyčkávají na případná doporučení hygieniků, se kterými jsou pravidelně v kontaktu. „V minulosti třeba probíhal namátkový screening v terminálech, což je vlastně kontrola těchto cestujících na příletu nebo na odletu,“ přibližuje možná budoucí opatření mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová slibuje informační letáky, které budou rozmístěny právě na letišti. Lidé se z nich v několika jazycích dozví, kam se obrátit, pokud by na sobě pozorovali příznaky. Letáky by se na letišti v Ruzyni měly objevit v pondělí.

Případné vzorky s podezřením na nákazu by zamířily do laboratoře Státního zdravotního ústavu. O jaký materiál jde, by určili epidemiologové z hygienických stanic. Předběžný výsledek by v ruce měli do šesti hodin.

Konkrétní informaci o tom, jak nový koronavirus vypadá, mají už nyní. „Můžeme si říct, že toto je přesně to, co hledáme, a není to nic jiného,“ doplňuje Helena Jiřincová, technická vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

„Pokud by se takový případ vyskytl, tak by takový člověk samozřejmě musel být okamžitě umístěn do karantény v rámci infekčního oddělení,“ dodává ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kvůli koronaviru už někteří dopravci nabízí také bezplatné storno letenek na vybraná letiště v Číně – například do Wu-chanu či Šanghaje. Podle Student Agency už během pátku několik lidí takovou možnost využilo.

  • Dosavadní výzkum naznačuje, že úmrtnost na nový koronavirus by se mohla pohybovat asi kolem tří procent nakažených. 
  • Pro srovnání epidemie španělské chřipky v roce 1918 měla úmrtnost asi 2,5 procenta nakažených. 
  • Koronavirus má ale zřejmě mnohem menší míru nakažlivosti než španělská chřipka. 
  • Všechny informace o koronaviru jsou zatím jen předběžné, další výzkum o něm ukáže víc.