Dopravci obnovují dálkové spoje. Dezinfikují i pomocí nanonástřiku

Spolu s uvolňováním vládních opatření se na silnice a koleje vracejí také dopravci. Začátkem května opět cestující využijí některé nyní pozastavené nebo omezené dálkové spoje. Soukromý dopravce Leo Express obnoví trasu z Prahy do Starého Města ve Zlínském kraji. RegioJet zas posílí spoje mezi Prahou a Ostravou i Prahou a Brnem. Už od pondělí 27. dubna se lidé s Arrivou svezou z Prahy do Teplic. České dráhy se změnami v dopravě ještě vyčkávají, nově však zavádějí speciální ochranný nanonástřik do vlakových souprav.

První změnu by cestující měli zaznamenat už v pondělí, kdy dojde k znovuobnovení trasy soukromého dopravce Arriva z Prahy do Teplic. Od 4. května pak rozjedou autobusovou trasu Olomouc–Prostějov–Brno a Brno–Kroměříž. „U dalších dálkových linek třeba z Prahy na jih Čech nebo do horských středisek zvažujeme možnosti postupné obnovy provozu,“ uvedl tiskový mluvčí Arrivy Jan Holub.

Opětovné zpřístupnění dálkových tras chystá od května také Leo Express, konkrétně mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště. Další spoje chtějí přidat v průběhu května a června.

Dopravní spojení mezi Prahou a Ostravou i Prahou a Brnem posílí od 3. května RegioJet. Cestující do Ostravy a z ní budou mít k dispozici až šest spojů denně. Do Brna a zpět pak pojedou denně čtyři spoje. Podle tiskového mluvčího Aleše Ondrůje by vnitrostátní doprava společnosti měla od 14. června fungovat bez omezení.

České dráhy se změnami ještě vyčkávají. „Jsme stále v úzkém kontaktu s objednateli veřejné železniční dopravy a jsme připraveni dle jejich požadavků, v návaznosti na ukončení nouzového stavu a další uvolňování vládních opatření, zrušené či redukované linky navracet do běžného provozu,“ sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Od minulého týdne nicméně průvodčí opět kontrolují pasažérům jízdenky. Ty si nyní cestující můžou znovu koupit přímo ve vlacích, obnovila se také služba úschova během přepravy.

Mírný nárůst pasažérů a nanonástřik proti nákaze

Všichni oslovení dopravci zaznamenávají nárůst cestujících, v některých případech až o 30 procent. „V době největších omezení se počet cestujících propadl na minimum, tedy o 90 procent, ale teď už cestujících přibývá. Například v porovnání s minulým týdnem o 20 až 30 procent,“ okomentoval situaci Ondrůj.

„Přestože je patrný mírný nárůst, nejedná se o návrat k běžnému stavu. Zaznamenali jsme zvýšení počtu cestujících, jejich počet je ale stále hluboko pod běžným stavem. Na mírně se zvyšující počet pasažérů jsme zareagovali vyblokováním míst v rezervačním systému tak, aby vedle sebe měl cestující vždy volnou sedačku,“ řekl České televizi mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Také ostatní dopravci dodržují přísná hygienická opatření, která by měla zabránit nákaze a šíření viru. Vedle povinného nošení roušek a vybavení dopravních prostředků dezinfekcí využívají někteří dopravci speciálních technik.Například ve vlakových soupravách Českých drah v Moravskoslezském kraji chrání zdraví cestujících speciální nanonástřik. Ten zaměstnanci drah aplikovali během uplynulých tří týdnů celkem do 11 souprav – devíti jednotek CityElefant 471 a dvou jednotek RegioPanter 650.

„Nanonástřik je unikátní v tom, že se jedná o dlouhodobou ochranu, po dobu minimálně tří let dokáže snížit výskyt virů a bakterií v interiéru vlaku,“ okomentovala technologii mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.