Epidemie v Česku dál slábne, uvolní se opatření v hotelech či kinech, vláda projedná restaurace

Od pondělí se další rozvolňování dotkne například hotelů, kin nebo škol. Vládní rada také po víkendu projedná návrh, že by se od 14. června otevřely restaurace. Epidemie v Česku dál slábne, v sobotu laboratoře v celé zemi odhalily 334 nově nakažených koronavirem, je to nejméně za první víkendový den od konce srpna.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

V mezitýdenním srovnání je nárůst případů onemocnění covid-19 zhruba o 260 nižší. Dál se snižuje také incidenční číslo, za posledních sedm dnů připadá 47 případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel, předchozí den to bylo padesát. Z regionů je na tom nejhůře Zlínský kraj s 69 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden, naopak nejlépe Karlovarský kraj s patnácti nakaženými.

V sobotu zdravotníci aplikovali 40 394 dávek vakcíny proti covidu, což je dosavadní sobotní rekord, o týden dříve naočkovali asi o 6800 lidí méně. Od začátku vakcinace koncem loňského prosince podali zdravotníci v Česku téměř 4,63 milionu dávek.

Z neděle na pondělí se otevře registrace na očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety. Od půlnoci z úterý na středu se budou moci k očkování přihlásit i lidé od 30 do 34 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že od června už se budou moci k vakcinaci registrovat všichni zájemci. V neděli zopakoval, že od 1. června se očkování pravděpodobně otevře pro všechny lidi starší šestnácti let. „Doufejme, že to vyjde,“ uvedl.

Další rozvolňování se dotkne ubytování, škol i kin

Jak epidemie ustupuje, vláda postupně rozvolňuje opatření proti koronaviru. Od pondělí 24. května se po více než pěti měsících pro rekreační účely znovu otevřou hotely, penziony a další ubytovací zařízení.

Rovněž skončí rotační výuka žáků druhých stupňů základních škol v krajích, kde to dosud nebylo kvůli epidemické situaci možné. Přejít na plnou výuku budou moci i střední a vysoké školy. Změkčení protiepidemických pravidel se dočkají také organizátoři kulturních akcí či zoologické a botanické zahrady. 

Možnosti pondělního otevření kin využije část jednosálových kin. Promítnou filmy, jejichž premiéra musela být odložena nebo se v kinech objevily jen krátce. Kina jsou zavřená od loňského 12. října. Jejich znovuotevření nevyužije síť multikin Cinestar, Cinema City ani Premiere Cinemas.

Vládní rada pro zdravotní rizika a posléze vláda v pondělí projednají možnost, že by se od 14. června mohly otevřít restaurace. Nyní lidé mohou navštěvovat jen restaurační zahrádky. Je to součástí dlouhodobé strategie. Stane se to na návrh hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. Návrh dále například předpokládá, že po návratu z dovolených by se měli lidé nechat otestovat na koronavirus. Za jasných pravidel by také mohlo dojít k otevření šaten ve fitness centrech.

V nemocnici je nejméně covidových pacientů od září

Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, zůstalo k neděli na hodnotě 0,7. Šíření epidemie zpomaluje zhruba od začátku letošního března, kdy nárůsty vystoupaly skoro na sedmnáct tisíc nových případů denně. Od začátku tohoto týdne přibylo do statistik v průměru osm stovek nových případů onemocnění covid-19 denně. V prvních šesti dnech předchozího týdne byl průměr 1228. Spolu se slábnutím epidemie ubývá také počet testů, které laboratoře denně provedou. V sobotu jich bylo téměř 47 tisíc, zhruba o pět tisíc méně než před týdnem.

V nemocnicích je nyní s onemocněním covid-19 nejméně pacientů od konce září, jejich počet v pátek klesl pod tisícovku. V sobotu evidovalo ministerstvo zdravotnictví 866 hospitalizovaných s covidem-19, asi o 460 méně než minulou sobotu. V těžkém stavu je v nemocnicích 162 nakažených.

První případ nákazy novým typem koronaviru se v České republice potvrdil na začátku loňského března. Od té doby se jím prokazatelně infikovalo téměř 1,66 milionu lidí. Zemřelo 30 020 z nich.