Doufám, že se nám podaří změnit komunikační styl, říká nový ministr zemědělství Výborný

Nový ministr zemědělství Výborný byl hostem v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Schopnost komunikovat a naslouchat považuje nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) za svoji přednost. Je proto přesvědčen, že i když nemá s resortem mnoho zkušeností, dokáže se obklopit lidmi, kteří mu dobře poradí. V Interview ČT24 Výborný připustil, že jeho předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) musel skončit kvůli svému stylu komunikace, který v důsledku politicky poškozoval jej i stranu. Tento styl se nyní podle nového šéfa resortu změní.

Před čtyřmi lety, když si lidovci Výborného zvolili za předsedu, se zdálo, že pokud se strana do vlády někdy dostane, bude si Výborný z pozice šéfa koaliční strany moci vybírat mezi resorty, ale nakonec to dopadlo docela jinak. Předloni, když vznikala vláda Petra Fialy (ODS), ministrem se vůbec nestal a teď je z něj ministr zemědělství.

Vzhledem k dosavadnímu působení Výborného je to překvapivé, očekávat by ho šlo spíše v resortu školství (jako učitele a bývalého ředitele školy), snad i sociálních věcí (jako spoluautora milostivého léta) – a na to, že dosud neměl s ministerstvem zemědělství nic společného, důrazně poukazují i opoziční politici.

Že by nebyl tím pravým pro post, který čerstvě uvolnil Nekula, ale Výborný odmítl. Je přesvědčen, že je schopen posadit si po bok schopné lidi, kteří mu poskytnou potřebnou expertizu. Poukázal, že stejně jako není zemědělec, není ani právník, a přesto dosud byl významným členem ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

„Před šesti lety jsem nastupoval do Poslanecké sněmovny z pozice ředitele školy, člověka, který měl zkušenost s oblastí vzdělávání. Nezbylo na mě místo ve školském výboru,“ popsal, proč se z něj nakonec stal specialista na téma exekucí a dluhů. Míní, že na ministerstvu to bude podobné.

„Komunikovat a naslouchat, to je něco, na čem jsem si vždy zakládal. (…) Buduji kolem sebe odborný tým, se kterým budu věci probírat,“ ujistil. Zároveň zdůraznil, že i když poradce si přivede své, úředníky na ministerstvu chce nechat být. „Nepřicházím jako někdo, kdo jde dělat revoluce – ani personální,“ předeslal.

Schopností lépe komunikovat, kterou považuje za svou přednost, se chce Výborný odlišit od éry svého předchůdce. Nekula vzbudil pozornost například tím, že propagoval slevovou akci konkrétního supermarketu. „Doufám, že se nám podaří ten styl změnit – ne v můj prospěch, ale ve prospěch českých zemědělců,“ prohlásil nový ministr.

Politika není jen o stránce věcné, ale i o komunikační, podotýká

O tom, proč musel Nekula skončit, ale nechtěl jeho nástupce v Interview ČT24 příliš obšírně hovořit. Dosavadní ministr zemědělství sice formálně rezignoval sám, dal ale najevo, že to učinil na žádost lidoveckého předsedy Mariana Jurečky.

Výborný vyzdvihl některé věcné výsledky Nekulova ministerského působení. „Zdeněk Nekula nastoupil ve velmi složité době, kdy se finalizovalo dojednávání společné zemědělské politiky. (…) Velmi dobře zvládnul třeba evropské předsednictví. Ale politika není jen o věcné stránce, je i o stránce komunikační,“ shrnul.

Zdůraznil, že otázku dalšího Nekulova působení otevřel na předsednictvu KDU-ČSL Jurečka. Připustil však, že otázka komunikace byla klíčová. „Pokud někdo toto nezvládá, tak to toho politika a politickou stranu poškozuje,“ poznamenal Výborný.

Coby šéfa resortu, s nímž dosud neměl mnoho společného, čeká na lidoveckého politika úkol, který na první pohled působí značně rozporuplně. Na jedné straně má ambici dosáhnout snížení cen potravin, na druhé straně nechce připravit zemědělce o příjmy.

V Interview ČT24 však zopakoval, že jeho úřad nemůže ceny potravin přímo ovlivňovat. „Co jsem připraven využít, je neformální vliv. Ale není to ministerstvo zemědělství, které by tvořilo ceny,“ uvedl.

Zda bude nějak upravovat společnou zemědělskou politiku, nový ministr zatím neví. Upozornil, že funguje teprve prvním rokem, a proto její výsledky ještě nejsou zřejmé. „Dostaneme se k tomu poté, co skončí sklizeň,“ předeslal.

Úspory na resortu

Je naopak přesvědčen, že dokáže provést úspory, které pro jeho resort vyplývají z konsolidačního balíčku. Ministerstvo zemědělství podle Výborného začne tím, že k 1. červenci zruší pětadvacet míst. „Je závazek z ozdravného balíčku, že každé ministerstvo bude šetřit pět procent na provozních výdajích a dvě procenta na personálních. (…) To zvládneme a naplníme,“ ujistil Výborný.

Domnívá se, že dokáže také proškrtat národní dotace o deset miliard. Kdo o peníze od státu přijde, ale zatím nechtěl prozradit. „Nebudeme v průběhu léta tyto věci komentovat dopředu, než se na nich jako vláda shodneme. V okamžiku, kdy budeme mít finální rozhodnutí, budeme ho komunikovat vláda jako celek,“ prohlásil.