Dopravu v Česku znovu zkomplikovala ledovka. Na D7 a D10 havarovaly kamiony

Události: Kluzké silnice trápily řidiče (zdroj: ČT24)

Dopravu v Česku ztížila v pátek na některých místech ledovka. Problémy způsobila na silnici z Hradce Králové na Náchod či na Lounsku. Na horských cestách by si měli řidiči dát pozor na vrstvu uježděného a zledovatělého sněhu, silnice jsou ale podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Namrzlé povrchy mohou podle meteorologů na některých místech přetrvávat i o víkendu. V jižních Čechách komplikovala ráno dopravu nehoda kamionu na D3 u Plané nad Lužnicí. Podobně tomu bylo i na dálnici D7, kde došlo ke dvěma nehodám kamionů. Také na sjezdu z dálnice D10 na Semilsku havaroval kamion do svodidel a vysypal se mu náklad.

Páteční ráno bylo v některých částech Česka mrazivé. K nejchladnějším místům v nížinách patřil Žatec, kde teplota kolem páté hodiny ranní klesla na minus 13,8 stupně, nebo Vrchlabí na Trutnovsku, kde ve stejný čas naměřili teplotu ještě o 0,1 stupně nižší, uvedl na Facebooku Český hydrometeorologický ústav. Silničáři většinou uvádějí, že posypová sůl je do minus pěti stupňů Celsia a při nižších stupních ztrácí na vozovkách účinnost.

Ledovka ráno pokryla hlavní silniční tah I/33 mezi Dolany a Kleny na Náchodsku na trase z Hradce Králové do Náchoda a Polska. Úsek je dlouhý asi deset kilometrů. Na řadě ostatních silnic v Královéhradeckém kraji leží zbytky rozbředlého sněhu. K nehodě došlo mezi Jaroměří a Novým Městem nad Metují, kde bourala dvaadvacetiletá řidička. Tu vrtulník přepravil do Fakultní nemocnici v Hradci Králové, je mimo ohrožení života.

Nehoda dvou nákladních automobilů a dvou osobních vozidel uzavřela dopoledne dálnici D7 ve směru na Prahu, stala se mezi exitem Panenský Týnec na Lounsku a silnicí I/7 v Ústeckém kraji. Jeden člověk utrpěl zranění, záchranáři ho převezli do nemocnice, informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Mluvčí policie Jakub Mareš sdělil, že na vozovce byla námraza. V opačném směru na Chomutov byla dálnice D7 u Postoloprt částečně uzavřena z důvodu další nehody kamionu, který se na 56. km převrátil mimo vozovku. D7 je od podvečera podle policie již plně průjezdná oběma směry.

Zvýšenou opatrnost doporučili řidičům silničáři v Libereckém kraji. Na některých místech tam klesly teploty až k minus jedenácti stupňům Celsia a při tak nízkých teplotách ztrácí sůl na vozovkách účinnost. Na sjezdu z dálnice D10 u Ohrazenic na Semilsku také před polednem havaroval kamion do svodidel. Silnice byla směrem na I/35 na Liberec pro dopravu uzavřena, v opačném směru je silnice průjezdná.

„Nehoda se stala před polednem ve směru od Prahy na Liberec, v současné době je v souvislosti s vyšetřováním okolností a příčin nehody a v souvislosti s odstraňováním následků té havárie sjezd uzavřený v obou pruzích. Objízdná trasa do Liberce vede dál na Turnov,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Nehoda se podle něj obešla bez zranění.

K opatrnosti při řízení vyzvali také středočeští silničáři. Řidiči by měli být opatrní například na Mnichovohradišťsku, kde budou teploty nejnižší, a sůl tak ztrácí účinnost. Chladné a vlhké počasí se projevuje i ve zvýšeném počtu havárií. Policisté evidují ve středních Čechách od čtvrtečního do pátečního rána celkem 278 nehod.

„Obvykle jich je devadesát za den, takže je to obrovský nárůst, jen od čtvrtečních 18 hodin do rána jich bylo více než sto,“ řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Nejvíce kolizí policisté zaznamenali v okolí Prahy, na Kladensku a Mělnicku. Šlo většinou o méně závažné havárie nebo nehody, upřesnila mluvčí.

Počasí způsobilo několik dopravních nehod také v Pardubickém kraji. Na mnoha úsecích silnic zvláště druhé a třetí třídy v regionu ležel ráno sníh. Většinou byl po solení rozbředlý, někde mohl tvořit i uježděnou vrstvu. Na Pardubicku a na Svitavsku silničáři varovali před tvorbou ledovky.

Nehoda kamionu na několik hodin uzavřela dálnici D3

Kvůli nehodě nákladního auta poblíž Plané nad Lužnicí v Jihočeském kraji byl na déle než pět hodin přerušen provoz na dálnici D3 směrem na České Budějovice. Auto havarovalo, když narazilo do svodidel. Nehoda se stala na 84,5. kilometru, informoval mluvčí jihočeské policie Miroslav Šupík.

Nehoda se stala po šesté hodině ranní a zablokovala oba pruhy. Omezený byl provoz i chvíli ve směru na Prahu, protože úlomky kamionu zasahovaly do levého pruhu v protisměru. Kvůli nehodě se na dálnici tvořily dlouhé kolony aut před sjezdem na Planou nad Lužnicí. Hasiči z havarovaného vozidla odčerpali 300 litrů nafty. Nafta vyteklá na vozovku podle posouzení odborného pracovníka neohrozila životní prostředí.

Sníh a následné oteplení také znovu zvedají hladiny některých řek. Třeba Lužnici v Kolodějích teď vodohospodáři kontrolují častěji než jindy. Led na ní se totiž rozlámal na menší kusy. Kry by mohly ohrozit místní chatařskou kolonii.

Zvýšenou opatrnost při řízení doporučili správci silnic na Vysočině, i když sjízdnost v kraji je podle nich lepší než ve čtvrtek, kdy se na většině území tvořilo náledí.

Odpoledne nehoda osobního auta zastavila na půl hodiny provoz na dálnici D1 mezi Ostravou a Bohumínem v Moravskoslezském kraji. Vozidlo dostalo smyk a narazilo do svodidel. Policie u řidiče provedla dechovou zkoušku na alkohol s pozitivním výsledkem. Nadýchal přes dvě promile. Utrpěl lehčí zranění hlavy. V příkopě skončil taky autobus bez cestujících na Frýdeckomístecku. Zpátky na sněhem pokrytý asfalt mu musel pomoct speciální jeřáb.

Neprůjezdná byla několik hodin také hlavní silnice z Brna na Svitavy v Jihomoravském kraji. „Řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy povětrnostním podmínkám a dá se říct, že na této komunikaci, která nebyla zřejmě suchá, narazil do mostní konstrukce,“ řekl mluvčí Policie ČR Petr Vala.