V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.

„Teploty na našem území jsou dnes (ve čtvrtek) po ránu pestré, v jižní polovině Čech, na východě Moravy a ve Slezsku se pohybují mezi třemi až devíti stupni Celsia, v severní polovině Čech a místy i na Moravě je pouze kolem nuly. V těchto oblastech se stále vyskytují i mrznoucí srážky, při nichž se může tvořit ledovka. Na severu a severozápadě už se začíná objevovat sněžení,“ napsali ráno meteorologové.

Ve středu dopravu na mnoha místech v Česku komplikovala ledovka a problémy někde způsobovala ještě ve čtvrtek ráno.

Jaký je rozdíl mezi ledovkou, náledím a námrazou a jak vznikají (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek během dne přecházel déšť ve sněžení. Zároveň meteorologové avizovali, že se začne od severozápadu ochlazovat a na mokrých površích se postupně vytvoří náledí.

„Náledí a zmrazky se můžou v Česku vyskytovat ještě v noci na pátek. Ráno bude totiž kolem minus čtyř stupňů, při vyjasnění na sněhu až kolem minus devíti stupňů Celsia. Výstraha platí do deváté hodiny ráno,“ uvedla meteoroložka ČT Alena Zárybnická. V pátek předpověď slibuje polojasno až oblačno a ojediněle sněhové přeháňky, zejména na horách.

O víkendu má být jasno až polojasno, v neděli přechodně oblačno. Oba dva dny se mohou ojediněle objevit mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty se budou zřejmě blížit k minus deseti stupňům, v neděli při sněhové pokrývce mohou být kolem minus jedenácti stupňů Celsia. Přes den budou teploty nejspíš v rozmezí od minus dvou stupňů do dvou stupňů Celsia.

Na začátku příštího týdne se pravděpodobně začne oteplovat, v pondělí má v noci ještě mrznout, další dny se ale průměrné nejnižší noční teploty dostanou zřejmě nad nulu a přes den mají šplhat k deseti stupňům.

Události: Výhled počasí na příští týden (zdroj: ČT24)

„Nejteplejší zatím vychází středa, kdy by se maxima měla dostat na hodnoty kolem deseti stupňů Celsia. Na horách bude přechodně pršet nebo padat déšť se sněhem. I ranní minima se uprostřed týdne vyhoupnou nad nulu. Oblačnosti bude hodně. Směrem k víkendu se zase bude ochlazovat,“ prohlásila Zárybnická.