Ledovku vystřídalo sněžení, silnice kloužou dál a auta bourají. Meteorologové varují i před náledím

Události: Komplikace kvůli počasí pokračují (zdroj: ČT24)

Již ve středu, ale znovu ve čtvrtek ráno se napříč Českem objevila ledovka. Déšť, jehož namrzáním na promrzlé zemi ledovka vzniká, později vystřídalo sněžení. Následky jsou ale podobné – auta bourají a chodci padají. Na západě, severu i ve středu Čech jsou některé silnice nesjízdné. Dopravu celý den komplikovaly dopravní nehody, zejména ty, při nichž havarovaly kamiony. Bouraly na průtahu Karlovými Vary, dálnici D7 u Postoloprt nebo silnici I/13 u Děčína. Pro celou republiku zároveň platí výstraha, podle které se může až do pátečního dopoledne vytvářet náledí.

Zatímco ledovka se Karlovarskému kraji téměř vyhnula, po ranním oteplení začalo dopoledne sněžit. Sněhové srážky se vrátily i odpoledne. Pod sněhem, jen s vyjetými pruhy, pak zůstaly i hlavní silnice, včetně dálnice D6.

Stalo se mnoho dopravních nehod. Obešly se bez vážných zranění, ale nikoli bez vážných následků na dopravu. Celé odpoledne blokovala průtah Karlovými Vary havárie kamionu.

Hromadná nehoda zastavila odpoledne dopravu také na jednom z hlavních tahů do Karlových Varů – silnici I/20, po které se jezdí z Plzně. Čtyři auta havarovala ještě v Plzeňském kraji u Hunčic. „Záchranáři na místě ošetřili ženu, muže a dítě. Všichni utrpěli lehčí zranění,“ uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

V regionu nasněžilo a na kluzkých vozovkách se staly i další nehody. Na silnici II/193 severně od Domažlic se převrátil na bok autobus. Podle mluvčího hasičů Petra Poncara se nehoda obešla bez zranění, cestující odjeli náhradním vozidlem. Jednomu z cestujících se udělalo po nehodě nevolno, na místě ho ošetřili záchranáři.

V Ústeckém kraji, kde rovněž napadl nový sníh, byla zhruba třináct hodin nehodou blokovaná dálnice D7 u Postoloprt, večer pak krátce silnice I/13 z Děčína směrem na Liberec. Havaroval například i autobus, který sjel ze silnice v Havrani u Mostu, nebo sypač, který se ve Vejprtech střetl s osobním autem.

Sníh i led komplikovaly dopravu v Praze a Středočeském kraji. Na Pražském okruhu se v odpolední špičce tvořily dlouhé kolony kvůli nehodám. Středočeští policisté evidují oproti běžnému dni asi dvojnásobek nehod. Obvykle jich bývá kolem 80 až 90, ve čtvrtek k šesté hodině večer již 170. Například na silnici II/107 nedaleko Strančic havarovalo nákladní auto s návěsem. „Řidič nákladního vozidla sjel zadní částí návěsu do příkopu a částí zůstal na silnici, takže zablokoval oba jízdní směry,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Kvůli špatné sjízdnosti některých silnic i kvůli nehodám, které blokovaly průjezd, byla znemožněna jízda regionálních autobusů do některých obcí – Okoře, Bořanovic nebo místních části Strančic. Potíže se vyskytly i na okraji metropole, u městské autobusové linky 226.

Ledovka na pražské tramvajové zastávce
Zdroj: ČT24/Aleš Měřička

Komplikace kvůli sněhu i ledu

„Nehody“ má za sebou také řada chodců, kteří upadli na kluzkých chodnících. Podle mluvčí pražské záchranky Jany Poštové vyjížděli záchranáři k desítkám pádů. V nemocnici v Motole ošetřili do čtyř hodin odpoledne kvůli pádům 43 dospělých a patnáct dětí. „Na ledovce jsem uklouzla a zlomila si zápěstí. Za týden se rozhodne, jestli bude operace,“ shrnula jedna z pacientek.

V Královéhradeckém kraji v kombinaci s novým sněhem způsobila ledovka velké potíže na hlavních silnicích. V Chotěvicích na Trutnovsku uvázly kamiony na silnici I/16, kterou zcela pokryl led. Podobné to bylo i na silnici I/14 u Nového Města nad Metují na Náchodsku, na silnici II/501 u Lukavce na Jičínsku a na silnici u obce Žernov na Náchodsku. Brzy se ale komunikace podařilo zprůjezdnit.

Na silnicích Vysočiny byla nejhorší situace ráno na Žďársku. Jinde se trochu oteplilo, ale vozovky zůstávaly stále promrzlé. V noci jezdilo v kraji přes sto sypačů, nicméně i na posolených silnicích zůstávala kluzká místa, například u krajnic.

Silnice v Libereckém kraji byly ráno s opatrností sjízdné. Pro nákladní auta byla uzavřená od středečního večera do osmé hodiny ráno silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. Už skoro týden je pro ně také uzavřená silnice třetí třídy na Liberecku přes Oldřichovské sedlo.

Silnice v Olomouckém kraji ráno místy namrzaly, všechny vozovky byly sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Ledovka se vyhnula Jesenicku, naopak na Šumpersku s ní bojovali po celou noc na čtvrtek, popsali stav dispečeři správ silnic.

Studio 6: Problémy v dopravě kvůli ledovce (zdroj: ČT24)

Na Blanensku v Jihomoravském kraji se také ráno místy vytvořila ledovka. Silnice byly sjízdné s opatrností, většina z nich byla mokrá po chemickém ošetření, informovala na webu Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje.

Výstraha na náledí

Teploty v Česku se ráno podle meteorologů pohybovaly v jižní polovině Čech, na východě Moravy a ve Slezsku mezi třemi a devíti stupni Celsia, v severní polovině Čech a místy i na Moravě pouze kolem nuly. Někde se proto tvořila ledovka a byly kluzké cesty. Pak se ale ochladilo v celé zemi a začalo sněžit.

Protože ale předtím tálo, avizoval Český hydrometeorologický ústav, že hrozí na celém území tvorba náledí nebo zmrazků. Nebezpečný může být zejména led na zemi pokrytý sněhovou pokrývkou. Výstraha na náledí platí do pátečních devíti hodin dopoledne.

Výstraha meteorologů před náledím
Zdroj: ČHMÚ
Jaký je rozdíl mezi ledovkou, náledím a námrazou a jak vznikají (zdroj: ČT24)

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Při mrznoucích srážkách dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody (tedy kapičky vody, která zůstává v kapalném skupenství i při teplotách pod bodem mrazu) anebo kapičky vody dopadají na povrch o teplotě pod nulou. V takovém případě voda při dopadu kapičky okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Právě z toho důvodu je ledovka riziková zejména v dopravě – je obávanější než náledí.
Padající srážky mohou namrzat i na větvích stromů nebo na drátech elektrického vedení. V extrémních případech, kdy se vytváří vysloveně silná ledovka, tedy může docházet i k lámání větví nebo ohýbání celých stromů. Eventuálně se mohou vyskytovat i poruchy v dodávkách elektrické energie.

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Vlivem denního chodu teploty brzy po západu Slunce často namrzají mokré stopy po tajícím sněhu shrnutém k okraji vozovek a vedle náledí se takto tvoří i tzv. zmrazky. Tenká ledová vrstva se často tvoří také pod koly projíždějících vozidel uježděním souvislé sněhové pokrývky. 

Zdroj: www.infomet.cz, ČHMÚ, www.chmi.cz