Čeští dobrovolníci na Ukrajině můžou získat obrněné vozidlo. Pomůže jim se záchranou raněných

Čeští dobrovolníci na Ukrajině mohou získat obrněný vůz (zdroj: ČT24)

Čeští dobrovolníci, kteří působí na Ruskem napadené Ukrajině, mají na dosah velmi výkonného pomocníka. Pořádají sbírku na šestimístné obrněné auto Iveco, které chtějí využít hlavně při evakuaci zraněných vojáků. Vozidlo sice dobrovolníkům zatím nepatří, od dosavadního majitele ale už získali svolení začít s jeho úpravami.

Auto, které má hmotnost až sedm tun, ochrání posádku před zásahy z útočných zbraní. Má také automatický hasicí systém a dovoluje nenápadný pohyb v nebezpečném prostředí.

„Máme možnost vypnout si osvětlení, takže když se budeme pohybovat po linii, neuvidí nás, ani když šlápneme na brzdu. Brzdová a obrysová světla jsou všechna vypnuta,“ popsal jeden z dobrovolníků, který si říká Mac.

Za tři měsíce by mohlo auto vyrazit na Ukrajinu

Vozidlo musí projít kontrolou motoru, je nutné také dokoupit potřebné vybavení a v ideálním případě i nainstalovat provizorní ochrany proti protitankovým střelám. Až tyto práce skončí, vyrazí auto směr Ukrajina, kde poslouží malé dobrovolnické jednotce působící v předních liniích. Tvoří ji z většiny Češi.

„Slibujeme si od toho, že jim to (auto) pomůže v terénních nerovnostech a průjezdu, a také odsunout zraněné,“ uvedl dobrovolník Jan Zamrazil.

Příprava ale chvíli potrvá, protože auto je vojenským materiálem a není možné s ním zajet do nejbližšího servisu. Dobrovolníci doufají, že když půjde vše dobře, za tři týdny bude hotovo.