Česko daruje přibližně 2,4 milionu dávek vakcíny zemím na Balkánu, v Africe a Asii

Vláda rozhodla, že Česko poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19. Poputují do balkánských zemí, Afriky a Asie. Dar je součástí dřívější dohody lídrů členských států EU, podle které unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. Kromě toho Česko daruje očkovací látky také Vietnamu a Tchaj-wanu, sdělil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zdůraznil také, že na podzim bude pro Česko vakcín dostatek. Zmínil rovněž, že názory na to, kdy bude třeba přeočkování a pro koho, se zatím vyvíjejí.

Podle Vojtěcha mohl stát v evropském daru určit prioritní země, do kterých chce vakcíny poslat. Jsou mezi nimi například Ukrajina, Gruzie, Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina, Mali, Thajsko či Bhútán. Mimo evropskou iniciativu Covax jsou dary 250 tisíc očkovacích dávek pro Vietnam a 30 tisíc dávek pro Tchaj-wan, doplnil ministr.

Vojtěch také potvrdil dřívější vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), že Slovensko si odebere místo Česka z české kvóty jeden milion dávek od firmy Pfizer/BioNTech a zaplatí za ně. Od tohoto dodavatele má Česká republika podle Vojtěcha objednáno asi 14 milionů dávek, množství se tedy sníží na 13 milionů.

ČR má nyní objednáno 23,9 milionu dávek za 8,5 miliardy korun, podle Vojtěcha však nebude schopna všechny vakcíny spotřebovat. „Byli jsme kritizováni, že toho máme objednáno málo, což nebyla pravda. Máme objednáno více, než je česká populace, ale tak to mají i jiné země, to není anomálie v rámci ČR,“ sdělil Vojtěch ČT24. 

Do konce června bylo do Česka dodáno všemi výrobci vakcín 9,6 milionu dávek. Ve třetím čtvrtletí se očekává asi 7,3 milionu, v posledním čtvrtletí 2021 pak tři miliony. V roce 2022 dorazí v prvním čtvrtletí milion dávek, další neupřesněné množství bude i ve druhém čtvrtletí. Podle údajů z konce června by k dosažení sedmdesátiprocentní proočkovanosti lidí nad 12 let bylo potřeba ještě asi 6,4 milionu dávek vakcíny. I při hypotetické stoprocentní proočkovanosti by bylo třeba dalších nejvýše 7,4 milionu dávek.

Vojtěch: Dávek pro Česko bude na podzim dostatek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu Devadesátka uvedl, že i přes toto darování a prodej bude na podzim v Česku vakcín dost.

„Do konce roku nám přijde ještě zhruba deset milionů dávek, v tomto směru to skutečně máme promyšleno, abychom měli dostatek dávek na přeočkování.“ To navíc neproběhne v jednom měsíci, najednou pro všechny, zdůraznil. „Dostatek vakcín budeme mít.“

Jak to bude s přeočkováním?

Pokud jde o přeočkování, zmínil ministr „dynamickou situaci,“ kdy se různá expertní stanoviska vyvíjejí a mění. „Zatím nikdo přesně neví.“ V určitém okamžiku to podle něho nastane, ale kdy to nastane a zda to bude u všech, nebo jen u ohrožených skupin, to nikdo zatím jasně nestanovil. 

Evropské země zatím většinou čekají na stanovisko Evropské lékové agentury. 

Izrael oproti tomu zvažuje, zda začne očkovat starší osoby třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech, a to ještě dříve, než to schválí americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Cílem kroku by přitom bylo zabránit dalšímu šíření nakažlivé mutace delta. Podle agentury Reuters to v pondělí uvedl představitel izraelského zdravotnictví. Americké a evropské úřady nyní zvažují, zda bude některé rizikové skupiny nutné přeočkovat.