Česká firma vyrábějící nafukovací atrapy vojenské techniky pro Ukrajinu je napojená na Rusko

Události: Česká firma vyrábějící nafukovací vojenskou techniku je napojená na Rusko (zdroj: ČT24)

Děčínská společnost Inflatech je další z firem napojených na Rusko. Zaměřuje se na výrobu nafukovacích maket tanků nebo raketometů. Ty končí i na Ukrajině, kde mají mást ruskou armádu. Jedním ze společníků podniku je Viktor Talanov, jehož otec podniká ve stejném odvětví v Moskvě. Případ sledují Reportéři ČT.

Návnady ze syntetického hedvábí dokážou zmást protivníka. Nafouknutí falešného tanku podle výrobce trvá deset až dvacet minut. Na svých webových stránkách firma Inflatech uvádí, že jedinou členskou zemí NATO, která dokáže vyrábět nejvyspělejší návnady na světě, je Česko.

„Výroba je ryze česká, všechno probíhá pod jednou střechou. Největší přidanou hodnotu produktu si děláme od začátku do konce sami,“ vychvaluje firmu její spolumajitel Vojtěch Fresser.

Ještě před několika týdny si majitelé podniku pozvali novináře na předvedení výrobků. Poté, co nafukovací návnady z Děčína v únoru ukázal pořad Reportéři ČT, zajímala se o firmu i zahraniční média. A když pak vyšly najevo vazby na Rusko, přestalo vedení na dotazy reagovat.

Reportéři ČT – Česká firma vyrábí nafukovací návnady připomínající raketomet HIMARS (zdroj: ČT)

Vazby na výrobce atrap z Ruska

Podle obchodního rejstříku je společníkem děčínské firmy Rus Viktor Talanov. Ten byl do roku 2017 marketingovým poradcem ruské společnosti Rusbal. I ona se věnuje výrobě nafukovacích atrap vojenské techniky, které pak dodává ruské armádě. Jejím majitelem je Talanovův otec Alexandr.

I makety vyráběné v Děčíně patří mezi vojenskou techniku. Z Česka do Ruska by se tak dostat neměly. „My dodáváme tady do dveří (výrobní haly). Do toho, kam si to zákazník odveze, už nevidíme,“ přiznal před časem Fresser.

Projekt s názvem 3D klamné cíle je financován z peněz Evropské unie a ministerstva průmyslu a obchodu. Mluvčí resortu Vojtěch Srnka vzkázal, že úřad ze zákona nesmí poskytovat detailní informace o konkrétních případech.

Firma v Děčíně zatím vyrábí třicet druhů maket zbraní. Do budoucna ale plánuje svou výrobu rozšířit. Případem se budou v pondělí podrobně zabývat Reportéři ČT.