Česká policie se podívá na ruský majetek, aby výnosy nefinancovaly válku proti Ukrajině

Události: Úřady řeší majetek Rusů v Česku (zdroj: ČT24)

Tuzemské úřady se obávají, aby výnosy z nemovitostí, které v Česku vlastní Rusové, nefinancovaly válku proti Ukrajině. Zaměřují se proto na nákupy budov placené z nečitelných zdrojů. Proti penězům pochybného původu z Ruska chce zasáhnout i šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Rusové začali v Česku investovat hned po sametové revoluci. Kupovali zejména nemovitosti v Praze a v Karlových Varech. Čeští politici nyní podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) uvažují o zmrazení majetku Rusů s vazbami na režim Vladimira Putina. Konkrétní ale být nechtěl.

Podle některých politiků by měly s identifikací majetku s vazbami na Putinův režim pomoci zpravodajské služby. Například BIS měla už od devadesátých let expozituru přímo v Karlových Varech.

Hotel na západě Čech měl i starosta Moskvy

„Velký zájem ruskojazyčné klientely začal už někdy na začátku tisíciletí, v tu dobu se prodala řada nemovitostí za poměrně vysoké ceny,“ rekapituluje makléř Jiří Brož. Lukrativní nemovitosti kupovaly firmy napojené na ruské miliardáře a politiky. Hotel v Karlových Varech vlastnil například starosta Moskvy Jurij Lužkov.

„Osobně znám lidi, kteří u vás mají nemovitosti, v Karlových Varech i v jiných městech. Nevím, jestli pod svými, nebo falešnými jmény,“ uvedl bývalý generál ruské armády Alexandr Koržakov. Investující Rusové podle místních novinářů považovali Česko za zónu klidu. „Schovávají tam rodiny, nechtějí tam zavléct válku. Občas sice pošlou komando, aby někoho zabilo, to ale jenom jednou až dvakrát do roka,“ tvrdí novinář Sergej Dorjenko.

Česko nemá podle policie dostatečné nástroje, aby peníze nejasného původu zabavovalo. Nedokáže totiž odhalit jejich původ. „My tomu říkáme průtokové účty ze zahraničí, především z postsovětského prostoru. Ty kauzy se stávají hybridními hrozbami proti bezpečnosti České republiky,“ vypočítává ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Policie spolupracuje s ministerstvem spravedlnosti na novele zákona. Sami cizinci, a nikoliv detektivové by měli napříště povinnost prokazovat původ peněz.