Vědci vypustili v Africe geneticky modifikované komáry. Přinesou cenné poznatky v tažení proti malárii

Vědci v západoafrické Burkina Fasu vypustili v rámci kampaně proti malárii geneticky modifikované komáry. Informoval o tom server BBC. Pokus má sloužit k lepšímu pochopení nemoci, hmyz je podle výzkumníků neschopný reprodukce.

Vědci, kteří pracují pod hlavičkou projektu Target Malaria a státního Výzkumného institutu pro zdraví (RIHS), vypustili samečky komárů v městečku Bana na západě země.

Vypuštění hmyzu schválily státní úřady, kritici však projekt zpochybňují. Podle nich není jisté, zda výzkum přinese nějaké výsledky, a obávají se zdravotních rizik.

Výskyt malárie v Africe
Zdroj: ČT24

Zatím to není boj, jen průzkum

Podle Target Malaria není cílem projektu snížit výskyt nemoci, ale poskytnout výzkumníkům cenná data pro boj s ní. RIHS potvrdil, že vypuštění komárů do volné přírody splňuje všechny etické a regulační podmínky, s pokusem souhlasila během jednání i místní komunita. 

Malárií, kterou způsobuje parazitický prvok přenášený samičkami komárů, se podle Světové zdravotnické organizace ročně nakazí přes dva miliony lidí, skoro čtvrtina pak nemoci podlehne. Nejvíce ohroženi jsou obyvatelé subsaharské a tropické Afriky, obzvláště děti do pěti let. V Burkina Fasu za loňský rok na malárii zemřelo přes čtyři tisíce lidí, nemoc ve státě s populací 1,5 milionu zasáhla přes 12 tisíc osob.

V květnu se v této zemi konal jiný výzkum, který testoval geneticky modifikovanou houbu schopnou zabíjet komáry rodu anofeles, kteří malárii přenášejí. Pro potvrzení laboratorních testů vědci v Burkina Fasu postavili falešnou vesnici, kterou obklopili moskytiérou. Houba v pokusném prostředí úspěšně zahubila velkou část přenašečů, ostatní hmyz ale neohrozila.