„Má díru v trupu,“ přiznal Lukašenko poškození ruského letounu. Úřady pozatýkaly dvě desítky lidí

Běloruské úřady podle vůdce Alexandra Lukašenka zatkly dvacet lidí v souvislosti s útokem na ruský radarový letoun A-50 na letišti Mačuliščy u Minsku. K dronovému náletu z konce února se přihlásila protirežimní odbojová skupina. Běloruské vedení nyní poprvé přiznalo, že k incidentu došlo. Škody jsou podle Lukašenka malé, opozice však tvrdí opak. Ukrajinská diplomacie odmítla jakékoliv zapojení Kyjeva.

Lukašenko uvedl, že ruský letoun poškodil dron. Běloruský diktátor podle nezávislého serveru Naša Niva přiznal, že A-50 utrpěl při útoku škody, které jsou ovšem podle něj zanedbatelné. „Letadlo naštěstí neutrpělo žádné významné škody, kromě, jak se říká, škrábanců a jedné díry v trupu, jež vojenskému letounu nebrání v plnění jeho povinnosti,“ prohlásil Lukašenko.

Běloruský lídr tvrdí, že přestože letadlo bylo schopné provozu, požádal Moskvu, aby do země vyslala jiný stroj. „To se také stalo,“ dodal Lukašenko.

Ve skutečnosti ale žádný nový průzkumný letoun podobného typu pozorovatelé v Bělorusku dosud nezaznamenali, podotkla Naša Niva. Podle BBC poškozený letoun přepravili do ruského Taganrogu k opravě.

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko v Minsku v prosinci 2022
Zdroj: Via Reuters

V souvislosti s diverzí na letišti informoval Lukašenko o zadržení rusko-ukrajinského občana, který podle něj spolupracuje s ukrajinskými a americkými tajnými službami, a více než dvacítky jeho kompliců, kteří se nacházeli na běloruském území.

„Služba bezpečnosti Ukrajiny a vedení (americké tajné služby) CIA za zavřenými dveřmi provádějí operaci proti Běloruské republice,“ kritizoval diktátor, který podle svých slov nařídil celostátní „čistku“ s cílem zadržet další sabotéry zapojené do útoku v Bělorusku.

Lukašenkovi odpověděl Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta, podle kterého poškození ruského letadla sloužícího k navádění ruských vzdušných útoků proti ukrajinským městům není teroristický čin či diverze, ale naopak protiteroristický zásah. A nespáchali jej vymyšlení „sabotéři“, ale běloruští partyzáni, zdůraznil Podoljak.

„Je nutné vyznat se v definicích. Teroristický čin je, když z běloruského území střílejí rakety na ukrajinská města. Diverze je, když od běloruských hranic přicházejí diverzanti. Zásah proti letadlu A-50 je protiteroristický čin, spáchaný mimochodem místními partyzány,“ napsal na Twitteru.

Opozice mluví o fatálním poškození

Aljaksandr Azarau, šéf opoziční organizace ByPol, která sdružuje bývalé představitele běloruských silových struktur, útok na ruský letoun už dříve připsal běloruským partyzánům. Podle Azaraua je poškození natolik vážné, že stroj není schopný provozu.

Akci na letišti podle něj provedli běloruští partyzáni z hnutí Peremoha (Vítězství) dvěma drony. Partyzánům se podle ByPolu povedlo opustit území Běloruska. Běloruská tajná služba KGB podle serveru Naša Niva v prohlášení na Telegramu nepřímo uvedla, že podle ní do akce byla zapojena právě skupina ByPol. Tu však přímo nejmenovala.

Letoun A-50 byl v Bělorusku jediný. Pokaždé když toto letadlo vzlétlo, ukrajinské úřady vyhlašovaly letecký poplach, protože stroj může koordinovat raketové údery.

Záškodnickou akci ocenila na Twitteru mimo jiné běloruská opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská. „Jsem hrdá na všechny Bělorusy, kteří dál vzdorují ruské hybridní okupaci Běloruska a bojují za svobodu Ukrajiny,“ napsala Cichanouská, která žije v litevském exilu a běloruský soud jí v pondělí v nepřítomnosti vyměřil 15 let vězení.

Lukašenko nechce válčit

Bělorusko, které je nejbližším spojencem Ruska, sice nevyslalo své vojáky do války proti Ukrajině, ale poskytlo Moskvě k útoku proti sousední zemi své území. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev. Po těžkých ztrátách se ovšem po několika týdnech ze severu Ukrajiny stáhla.

Lukašenko v úterý zopakoval, že Bělorusko se nenechá „zatáhnout“ do konfliktu, který rozpoutala před více než rokem Moskva svou invazí na Ukrajinu. „Jestli si myslíte, že nás předhozením této výzvy zatáhnete zítra do války, která už dnes zuří v Evropě, tak se mýlíte,“ prohlásil běloruský lídr na adresu Kyjeva a Washingtonu.

Dříve uvedl, že jeho armáda se do bojů zapojí pouze v případě napadení Běloruska. Kyjev se ale dlouhodobě obává nového útoku z běloruského území, upozornila agentura Reuters.