TÉMA

A-50

Ukrajina zaútočila drony na závod opravující letadla A-50, tvrdí Rusové

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly sestřelily 47 dronů vyslaných Ukrajinou. Intenzivním náletům čelilo podle informací na sociálních sítích město Taganrog v Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, přičemž jedním z cílů se podle několika informačních kanálů stal Berijevův letecký závod, kde se opravují a modernizují cenné ruské letouny A-50. Dronovým náletům čelila i Ukrajina, ukrajinské letectvo uvedlo, že dvanáct z 15 útočících dronů se podařilo sestřelit.
9. 3. 2024|

Ukrajincům se zřejmě podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a další stroj poškodit

Ukrajinským ozbrojeným silám se pravděpodobně podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a řízení A-50 a poškodit letoun Il-22M, sloužící jako létající velitelské středisko, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na sociální sítě a vyjádření ukrajinských představitelů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:17|

„Má díru v trupu,“ přiznal Lukašenko poškození ruského letounu. Úřady pozatýkaly dvě desítky lidí

Běloruské úřady podle vůdce Alexandra Lukašenka zatkly dvacet lidí v souvislosti s útokem na ruský radarový letoun A-50 na letišti Mačuliščy u Minsku. K dronovému náletu z konce února se přihlásila protirežimní odbojová skupina. Běloruské vedení nyní poprvé přiznalo, že k incidentu došlo. Škody jsou podle Lukašenka malé, opozice však tvrdí opak. Ukrajinská diplomacie odmítla jakékoliv zapojení Kyjeva.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 16:12|