Ukrajina zaútočila drony na závod opravující letadla A-50, tvrdí Rusové

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly sestřelily 47 dronů vyslaných Ukrajinou. Intenzivním náletům čelilo podle informací na sociálních sítích město Taganrog v Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, přičemž jedním z cílů se podle několika informačních kanálů stal Berijevův letecký závod, kde se opravují a modernizují cenné ruské letouny A-50. Dronovým náletům čelila i Ukrajina, ukrajinské letectvo uvedlo, že dvanáct z 15 útočících dronů se podařilo sestřelit.

O škodách nebo zraněných ruské ministerstvo neinformovalo. Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Gulubjov oznámil, že při odstraňování „následků“ útoku na Taganrog utrpěl zranění pracovník záchranných sborů.

Podle investigativního portálu Važnyje istorii se cílem útoků v Taganrogu stal Berijevův letecký závod, kde se opravují letouny A-50. Tyto stroje jsou někdy nazývány létajícími radary a slouží jako vzdušné velitelské středisko.

„Celý ten útok údajně trval přes hodinu. V závodu mělo dojít k požáru. Je ale pravda, že skutečná míra jeho zničení, nakolik to poškodí jeho provoz nebo znemožní v něm další práci, je nejasná,“ uvedla zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.

Na začátku letošního roku byly podle ukrajinské armády už dva tyto ruské stroje zničeny. Do té doby měly ruské síly k dispozici tři tato letadla a šest strojů v modernizované verzi A-50U, uvedl dříve časopis Military Balance.

Dalším cílem sobotních dronových útoků byl podle některých informačních kanálů na platformě Telegram letecký závod ve městě Morozovsk v Rostovské oblasti. Podle ruského ministerstva obrany byly v noci ukrajinské drony odraženy také nad Volgogradskou, Kurskou a Bělgorodskou oblastí.

Ruské ministerstvo obrany kromě toho uvedlo, že se ruským silám podařilo nad ukrajinskou Doněckou oblastí zničit ukrajinskou stíhačku MiG-21 a u města Pokrovsk ve stejné oblasti protiletadlový raketový komplex S-300. Podobná tvrzení nelze nezávisle ověřit. Ukrajinská strana se k tomu nevyjádřila.

Zpravodajka ČT Darja Stomatová o aktuální situaci na Ukrajině (9. března 2024) (zdroj: ČT24)

Dva mrtví po ruském útoku na Ukrajině

Ukrajinští představitelé v sobotu informovali o smrti nejméně dvou civilistů následkem ruských útoků.

Dělostřelecké ostřelování zabilo v Dněpropetrovské oblasti šestnáctiletého chlapce, sdělil na sociální síti Telegram představitel oblastní správy Serhij Lysak. Ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti pak ostřelování zabilo šestačtyřicetiletého muže, uvedl na téže platformě šéf oblastní správy Vadym Filaškin.