Brazilský prezident odvolal šéfa armády kvůli výtržnostem Bolsonarových podporovatelů

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva kvůli násilnostem z 8. ledna v brazilské metropoli odvolal šéfa armády generála Julia Cesara de Arrudu. Toho do funkce v závěru loňského roku jmenoval Lulův předchůdce Jair Bolsonaro. Prezident podle agentury AP odvolání zdůvodnil obavami o demokracii v zemi. Arrudu nahradí Tomás Miguel Ribeiro Paiva, který dosud stál v čele jihovýchodního vojenského velitelství.

V uplynulých týdnech Lula opakovaně kritizoval armádu za to, že Bolsonarovi příznivci vtrhli do vládních budov a ničili veřejný majetek. Prezident několikrát veřejně prohlásil, že v armádě jsou lidé, kteří výtržnosti umožnili.

Lula se v pátek setkal s veliteli námořnictva, letectva a celé armády. Ti mu podle serveru G1 sdělili, že podporují potrestání vojáků, kteří se zapojili do výtržností. V souvislosti s těmito událostmi již prezident nechal odvolat osmdesát vojáků, kteří měli na starost bezpečnost prezidentské kanceláře a dalších úřadů, a také několik desítek policejních velitelů.

V neděli 8. ledna lidé protestující proti nové hlavě státu vnikli do sídel tří nejvyšších brazilských institucí a poničili jejich vybavení. Podle médií šlo o Bolsonarovy příznivce, kteří odmítají výsledek říjnových prezidentských voleb. V nich Bolsonaro prohrál právě v souboji s Lulou.

V souvislosti s událostmi už bylo zadrženo zhruba dva tisíce lidí, z nichž čtrnáct set je stále ve vazbě. Několik stovek zadržených bylo propuštěno z „humanitárních důvodů“. Krajně pravicový politik Bolsonaro, který nyní pobývá ve Spojených státech, je také vyšetřován.