Trump se kvůli zabaveným dokumentům obrátil na nejvyšší soud

Bývalý americký prezident Donald Trump požádal nejvyšší soud, aby zasáhl v jeho sporu s ministerstvem spravedlnosti o přezkoumání dokumentů zabavených v jeho floridském sídle. Pokud soud žádosti vyhoví, může tím posílit Trumpovy snahy o zpochybnění prohlídky jeho rezidence a dosáhnout i vrácení dokumentů, napsal server CNN.

Jádro sporu mezi Trumpem a ministerstvem spravedlnosti se nyní točí kolem toho, zda mohou vyšetřovatelé i nadále zkoumat zabavené dokumenty, respektive zhruba stovku z nich, které jsou vedeny jako utajené. Exprezident požaduje, aby je zkoumal speciální zmocněnec, protistrana chce vyšetřování ponechat Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI).

Trumpovi nejprve dala za pravdu floridská soudkyně, následně na konci září soud v Atlantě vyhověl ministerstvu spravedlnosti. Trumpovi právní zástupci nyní po nejvyšším soudu žádají, aby poslední rozhodnutí soudu nižší instance zablokoval.

Na začátku srpna FBI z Trumpova sídla Mar-a-Lago odnesla jedenáct souborů dokumentů podléhajících různému stupni utajení. Vyšetřovatelé zkoumají, kdo všechno měl k utajeným dokumentům přístup a jestli si exprezident některé neponechal.

Úterní krok Trumpova právního týmu je podle CNN dalším příkladem toho, jak se exprezident snaží zapojit soudce do vyšetřování. Na americký nejvyšší soud se navíc nyní po sérii verdiktů, které část Američanů vnímá jako stranické, upírá větší pozornost než obvykle.

Americký nejvyšší soud má devět soudců a momentálně si drží konzervativní většinu. Trump jmenoval na doživotní pozici tři současné soudce.