S tajnými dokumenty v Trumpově sídle údajně někdo hýbal a ukrýval je

S přísně tajnými dokumenty v sídle exprezidenta USA Donalda Trumpa v Mar-a-Lago na Floridě někdo manipuloval a ukrýval je poté, co Trump obdržel soudní výzvu k jejich vydání. Podle listu The New York Times (NYT) o tom získalo důkazy ministerstvo spravedlnosti, které posléze požádalo soud o povolení k prohlídce sídla agenty Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). K té došlo dříve tento měsíc.

Detailní popis postupu amerických úřadů v případu Trumpových prezidentských záznamů v uplynulém zhruba roce a půl, který ministerstvo spravedlnosti předložilo soudu, ukazuje, že domovní prohlídka v Mar-a-Lago byla reakcí na neúspěšné pokusy resortu a Národního archivu USA získat od Trumpa tajné dokumenty jinou cestou.

Z prohlášení, na základě něhož soud agentům FBI udělil povolení k prohlídce v Mar-a-Lago, vyplývá, že úřady se od Trumpa dokumenty snažily získat už v květnu 2021. V lednu letošního roku získal Národní archiv patnáct krabic s celkem 183 dokumenty; většina z nich byla označena jako tajné.

Spor o množství odevzdaných dokumentů

V červnu pak Trumpův tým odevzdal agentům FBI dalších osmatřicet dokumentů, z toho sedmnáct přísně tajných. Jeden z Trumpových právníků ovšem vládním zaměstnancům při jejich návštěvě v Mar-a-Lago výslovně zakázal nahlédnout do krabic v tamním skladu, čímž jim nedal možnost se přesvědčit, že v sídle již žádné utajované dokumenty nejsou.

Trumpova právnička Christina Bobbová posléze odeslala prohlášení, kde uvedla, že všechny požadované dokumenty byly odevzdány.

FBI později ale získala důkazy o tom, že toto prohlášení nebylo pravdivé a že „prohlídka zaměřená pouze na skladiště neodhalí všechny dokumenty, které se v sídle nacházejí“, stojí v prohlášení ministerstva spravedlnosti.

Jak ministerstvo postupovalo

Ministerstvo se poté snažilo získat záznamy z bezpečnostních kamer v Mar-a-Lago a hovořilo s několika svědky. Výsledkem tohoto vyšetřování byla domovní prohlídka sídla, kterou FBI provedla 8. srpna a získala při ní „dvakrát tolik dokumentů“, než kolik dříve odevzdal Trumpův tým.

Resort spravedlnosti zveřejnil fotografii dokumentů zabavených při prohlídce 8. srpna, na níž je vidět několik složek označených jako „přísně tajné“ nebo „tajné“.

Tyto nejnovější informace poukazují na to, že vyšetřovatelé se nezaměřují pouze na to, proč a za jakých okolností byly utajované dokumenty nelegálně uloženy v Trumpově sídle, ale také zda Trumpův tým úřady úmyslně neklamal, píše agentura AP.

Byly porušeny nějaké zákony?

Vyšetřování ministerstva spravedlnosti se týká takzvaných prezidentských záznamů, které měl Trump odevzdat Národnímu archivu po odchodu z Bílého domu. Jedná se o oficiální dokumenty, s nimiž přišel do styku Trump či jeho blízcí spolupracovníci, ale i třeba exprezidentovu e-mailovou korespondenci.

Resort prošetřuje možné porušení tří zákonů, mimo jiné toho o špionáži, který zakazuje držení informací o národní obraně, a toho o zatajování, ničení nebo falšování záznamů s úmyslem mařit vyšetřování.

Agentura Bloomberg napsala, že federální žalobci s případnými obviněními počkají až do konce listopadových voleb. Ministerstvo spravedlnosti se už dlouho řídí pravidlem, že nevznáší obvinění proti politickým kandidátům v období před volbami, které je tradičně definované jako šedesát dní před hlasováním a které letos začíná 10. září. Všeobecné volby se v USA budou konat 8. listopadu.