FBI odnesla z Trumpova sídla dokumenty s různými stupni utajení, píšou americká média

Události: Dění ohledně zásahu v Trumpově rezidenci shrnuje zpravodaj Bohumil Vostal (zdroj: ČT24)

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) hledali při pondělní razii v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa dokumenty týkající se jaderných zbraní, napsal deník The Washington Post. Exprezident to označil za výmysl. Ministerstvo spravedlnosti požádalo soud, aby zveřejnil příkaz, který prohlídku povolil. Trump apeluje, aby se tak stalo „okamžitě“. Podle listu The Wall Street Journal si agenti odnesli asi dvacet krabic s dokumenty různých stupňů utajení. Mají mezi nimi být i informace o udělení milosti Trumpovu spojenci Rogeru Stoneovi nebo informace o francouzském prezidentovi.

Trump mohl příkaz k prohlídce zveřejnit sám, to ale neudělal. Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek požádalo floridský soud, aby tak učinil. Bývalý prezident poté prohlásil, že nejenže ukázání dokumentů nebude bránit, ale apeluje, aby se tak stalo ihned.

Bývalý americký prezident informaci přirovnal k mediálním zprávám o vyšetřování údajného ruského vlivu na jeho zvolení prezidentem v roce 2016 a dvěma ústavním žalobám, kterým čelil za svůj podíl na nepokojích v Kapitolu. Informaci The Washington Post označil za „výmysl“.

Spolu s povolením by soud měl odtajnit i výčet věcí zabavených při operaci, uvedl ministr spravedlnosti Merrick Garland, který prohlídku osobně schválil. „Ministerstvo takové rozhodnutí nepřijímá bez rozvahy. Když je to možné, je standardní praxí hledat méně obtěžující nástroje,“ dodal.

Ke zveřejnění příkazu k domovní prohlídce Garland poznamenal, že o něj žádá ve veřejném zájmu. Pondělní akce FBI byla první v americké historii, kdy agenti prohledávali domov exprezidenta v rámci kriminálního vyšetřování.

To se týká podezření, zda Trump při svém odchodu z funkce v lednu 2021 neoprávněně neodvezl z Bílého domu záznamy, z nichž některé jsou podle ministerstva spravedlnosti tajné.

Deník The New York Times upozorňuje, že i když případné zveřejnění příkazu pravděpodobně přinese nějaké nové informace, většinou takové dokumenty neobsahují příliš mnoho detailů.

FBI odnesla krabice s dokumenty

Zdroj obeznámený se záležitostí uvedl, že FBI při prohlídce získala z Trumpova majetku asi deset krabic, píše The Washington Post. The Wall Street Journal uvádí dokonce dvacet krabic s dokumenty zahrnující 11 souborů dokumentů s různými stupni utajení.

Ty údajně obsahovaly například pořadače s fotografiemi, ručně psanou poznámku a udělení milosti Trumpovu spojenci Rogeru Stoneovi. Na seznamu byly prý také informace o francouzském prezidentovi, uvedl deník.

Seznam zabavených materiálů je obsažen v sedmistránkovém dokumentu, který má údajně americký deník k dispozici a který obsahuje také příkaz k prohlídce prostor. Ten FBI udělil americký soudce Bruce Reinhart, uvedl deník. V seznamu nejsou žádné další podrobnosti o obsahu dokumentů. Trump v době prohlídky nebyl na Floridě.

Domovní prohlídka u bývalého prezidenta nemá v moderních amerických dějinách obdoby. Trump, zákonodárci jeho Republikánské strany a jejich spojenci v médiích resort spravedlnosti a FBI bez důkazů obviňují z politicky motivovaného postupu a dokonce šíří divoké spekulace o tom, že agenti mohli podstrčit falešné důkazy proti exprezidentovi.

Proti tomuto nařčení se Garland ve čtvrtek na tiskové konferenci ohradil. „Nebudu potichu přihlížet tomu, jak je jejich integrita nespravedlivě napadána,“ zdůraznil.