Protiofenziva v Charkovské oblasti pokračuje. Zelenskyj potvrdil osvobození Izjumu

Události: Postup Ukrajinců v okupovaných oblastech (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly dobyly zpět město Izjum na východě Ukrajiny, potvrdil v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu ke konci 200. dne války. O tom, že Ukrajinci toto strategické město v Charkovské oblasti získali pod svou kontrolu, hovořily zatím jen neoficiální zprávy. Podle analytiků jde o největší úspěch od vítězství bitvy o Kyjev v březnu. Úspěch hlásí vojáci i na několika místech v severní části Charkovské oblasti, kde se dostali až k ruské hranici, informovala agentura Unian s odkazem na videozáznam, který zachycuje vojáky na hraničním přechodu Hoptivka. Přibližují se také k Lysyčansku.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

Zelenskyj ve svém projevu poděkoval ukrajinským vojákům, kteří osvobodili mnohá ukrajinská území, k nimž podle něj nově patří města Balaklija, Izjum a Kupjansk v Charkovské oblasti.

Ruská strana ztrátu města přímo nepřiznala, v sobotu ale ruské ministerstvo obrany uvedlo, že přesouvá své jednotky od Izjumu směrem na ukrajinský Donbas. Agentura Reuters označila ztrátu Izjumu za největší dílčí porážku ruské strany od doby, kdy na konci března musela vzdát pokusy dobýt ukrajinskou metropoli Kyjev, stejně hodnotí situaci také analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).

Ruské síly se podle institutu stahují neřízeně a spěšně prchají z jihovýchodu Charkovské oblasti, aby je Ukrajinci v okolí Izjumu neobklíčili, přičemž se musejí pohybovat po horších trasách a na obtížnějším terénu. Ovládnutím Izjumu a železničního uzlu Kupjansku v Charkovské oblasti ukrajinské síly narušily zásobování ruských jednotek na severovýchodní Ukrajině. Přes Kupjansk Rusové zásobovali všechny své jednotky na severovýchodní Ukrajině.

„Izjum je pro Rusko důležitý strategický a logistický bod, ve kterém se soustředí několik železničních tras, které ruská armáda využívala pro dovoz zbraní, materiálu i potravin. I z velitelského hlediska je to jedno z důležitých center, ze kterého byly koordinované útoky a postupy v Charkovské a Doněcké oblasti,“ uvedl zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan. 

Postup ukrajinské protiofenzivy (k 11. 9.)
Zdroj: ČT24

Postup k ruským hranicím

Ukrajinci se na severu Charkovské oblasti patrně dostali až k ruským hranicím. Na internetu kolují videozáznamy vojáků u hraničního přechodu Hoptivka. „Hoptivka 11. září přešla pod kontrolu ukrajinských ozbrojených sil,“ zní na videu zveřejněném agenturou Unian. Video podle ní pochází od příslušníků 130. praporu ukrajinské teritoriální obrany. Na dalším videozáznamu, který umístil na internet zpravodajský portál Kyiv Post, je vidět voják přímo u cedule oznamující státní hranici. 

Na nedělním pravidelném brífinku ruské ministerstvo obrany podle několika médií představilo mapu, z níž vyplývá, že ruské síly mají pod kontrolou už jen malou část Charkovské oblasti, a sice území za řekou Oskil. Fotografii mapy zveřejnil například nezávislý portál Meduza.

Ruské útoky na kritickou infrastrukturu

Ukrajina v neděli večer hlásí na mnoha místech rozsáhlé výpadky elektřiny způsobené ruským ostřelováním, oznámil Zelenskyj. „Ruští teroristé zůstávají teroristy a útočí na kritickou infrastrukturu, ne na vojenská zařízení. Jejich cílem je odepřít lidem světlo a teplo,“ uvedl na Twitteru ukrajinský prezident. 

Ruské síly zaútočily také na Charkovskou tepelnou elektrárnu číslo pět, jednu z největších na Ukrajině, upřesnil Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Elektrárnu v Charkově zachvátil po ruském ostřelování požár
Zdroj: ČTK/AP/Kostiantyn Liberov

Úplný výpadek proudu nastal podle Zelenského v Charkovské a Doněcké oblasti, bez elektřiny jsou také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti. Ukrajinské vzdušné síly informovaly, že Rusko vypálilo na Ukrajinu jedenáct střel s plochou dráhou letu, z nichž devět zničila ukrajinská protivzdušná obrana. 

Odložení referend o připojení k Rusku

Kvůli postupu ukrajinských sil ruské úřady na neurčito odložily „referenda“ o připojení k Rusku plánované na okupovaných územích Ukrajiny, napsal v neděli s odvoláním na zdroje blízké Kremlu server Meduza.

Odklad se podle serveru týká samozvaných proruských „republik“ v Luhanské a Doněcké oblasti (LNR a DNR) i Záporožské, Chersonské a Charkovské oblasti, kde ruské úřady ustanovily vlastní administrativu. Z Charkovské a Záporožské oblasti také už odešli ruští experti, kteří měli zajistit přípravu hlasování, uvádí zdroje. Tito odborníci podle nich zůstávají už jen v Chersonské oblasti.

V souvislosti s referendy o připojení k Rusku se jako o datu konání hovořilo o této neděli, kdy se konají i volby v ruských regionech. Dosazená okupační správa již dříve připustila, že „kvůli bezpečnostní situaci“ bude plány na referendum potřeba odložit. Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko pak tento týden navrhla spojit referenda o připojení s Dnem národní jednoty, které Rusko slaví 4. listopadu. 

Rusko už zřejmě nekontroluje celou Luhanskou oblast

Nejasnosti panují kolem situace v Lymanu. V sobotu se na sociálních sítích šířily informace o ruském stažení. Podle analytiků jsou pravděpodobně nepravdivé, Ukrajincům se nicméně podařilo v sobotu do města vstoupit.

Invazní vojska nejspíš ztratila kontrolu nad částí Luhanské oblasti, v rámci protiofenzivy se Ukrajincům podařilo osvobodit obec Bilohorivka v blízkosti Lysyčansku. Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj se nechal slyšet, že ukrajinské síly dorazily až na lysyčanské předměstí.

Ruské internetové zdroje v sobotu několikrát zveřejnily videozáběry dlouhých kolon osobních automobilů lidí, kteří se z Ruskem ovládaných částí Ukrajiny snaží dostat přes hranici na území Ruské federace. Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov napsal, že za poslední den překročily hranice s Ukrajinou směrem do Ruska tisíce lidí.

Podle informací velení ukrajinských sil bylo v sobotu převezeno 75 raněných Rusů do vesnice Valujki v Bělgorodské oblasti. Dalších více než sto ruských vojáků skončilo v Moskvě, kam putovali z Bělgorodu.

Ukrajinská protiofenziva, americké informace

List The New York Times informuje, že při plánování současné protiofenzivy ukrajinská rozvědka znásobila spolupráci s americkými tajnými službami.

Američané podle deníku poskytli Ukrajině informace o pozicích ruského velitelství i o zbrojních skladech Rusů. Bývalý zástupce Pentagonu Mick Mulroy podotkl, že ukrajinské jednotky postupují rychleji, než se původně předpokládalo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu řekl, že ukrajinské síly od začátku září dobyly zpět asi dva tisíce kilometrů čtverečních území, v neděli informoval o získání dalších dvou obcí v Charkovské oblasti. Podle Zalužného nedělního vyjádření ukrajinští vojáci na severovýchodě země osvobodili celkem tři tisíce kilometrů čtverečních území.

Podle ISW Ukrajinci v některých oblastech postoupili až o 70 kilometrů do Ruskem ovládaného území a od 6. září dobyli zpět přes tři tisíce kilometrů čtverečních. To je více, než kolik ukrajinského území obsadila ruská armáda ve všech svých operacích od letošního dubna, poznamenává ISW.

Putin čelí kritice. Zatímco Rusové vyklízeli pozice, v Moskvě se slavilo

Kvůli situaci na frontě čelí kritice na domácím poli ruský vůdce Vladimir Putin. I když prodemokratickou a liberální opozici v Rusku takřka vymýtil, nyní se proti němu obracejí jeho dosavadní příznivci z konzervativního křídla, sledují situaci The New York Times. „Většina z (proruských bloggerů) je v šoku a nemysleli si, že by k tomu mohlo dojít,“ uvedl Dmitrij Kuzněc ze serveru Meduza. „Myslím si, že je většina z nich doopravdy naštvaná,“ dodal.

Ruští vojenští bloggeři aktivní na sociální síti Telegram podporují oficiální lež Kremlu, podle které Rusové Ukrajinu „osvobozují od nacistů“. O situaci na frontě ale poskytují podrobnější a podle analytiků i přesnější informace než ruské úřady. Ruské ministerstvo obrany podle proruských kanálů Ukrajince podceňuje a neinformuje o selhání svých jednotek.

Pokud bude ruská armáda zlehčovat své neúspěchy, Rusové „přestanou věřit ministerstvu obrany, a brzy i celé vládě,“ řekl svým 2,3 milionu sledujících jeden z bloggerů Jurij Podoljak.

Ruské ministerstvo obrany například v neděli uvedlo, že útočí proti ukrajinským pozicím v Charkovské oblasti a že Ukrajinci přišli od úterý do soboty o čtyři tisícovky mužů.

Obzvlášť hlasitou kritiku na sítích si vyžádalo Putinovo sobotní otevření nového ruského kola v Moskvě, zatímco invazní vojska vyklízela pole v Charkovské oblasti. „Pro lidi je důležité, aby si dokázali odpočinout s rodinou a přáteli,“ říkal mezitím ruský vůdce v Moskvě k otevření 140 metrů velké, „jedinečné“ atrakce, která navíc krátce po otevření přestala fungovat.

„Uspořádali svátek za miliardy,“ napsal v sobotu jeden proruský blogger v široce sdíleném příspěvku. „Armáda nemá žádné termokamery, žádné neprůstřelné vesty, žádné průzkumné vybavení, žádné lékárničky,“ protestoval jeden z bloggerů v hojně sdíleném příspěvku.

Dle analytiků z Institutu pro studium války se kvůli neschopnosti Kremlu přiznat selhání „hroutí ruský informační prostor“. Oficiální média nabízejí Rusům širokou škálu zmatených vysvětlení situace na frontě, například že ruské síly bojují proti celému „kolektivnímu Západu“, nebo zlehčují význam Ukrajinou narušených zásobovacích linií.