Podoljak pro ČT: Rusové chtějí mít z Ukrajiny loutkový stát po vzoru Běloruska

Mychajlo Podoljak pro ČT o vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že ruské velení i jednotliví vojáci nejsou příliš chytří a okupovaná Záporožská jaderná elektrárna tak není v bezpečí. Myslí si, že cílem Kremlu je změnit Ukrajinu v loutkový stát podobný sousednímu Bělorusku.

„Ruská armáda může poškodit cokoliv kdekoliv, protože její intelektuální úroveň je velice nízká, nízká je i úroveň velení a kvalita vojáků, kteří se nachází v Záporožské jaderné elektrárně. Oni nechápou, co všechno se může stát, pokud dojde k úniku radiace,“ nebere si s příslušníky nepřátelského vojska Podoljak servítky.

Okupanti podle něj elektrárnu využívají jako štít pro ostřelování Nikopolu a Enerhodaru a zařízení se tak stalo součástí vydírání, jehož cílem je podle Podoljaka dotlačit Kyjev k přijetí pro něj nevýhodných podmínek.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře se domnívá, že motivy pro invazi jsou rozsáhlejší, než Kreml přiznává. „Rusko se chce zmocnit přinejmenším části našeho území a potom tvrdit, že zvítězilo nad celým blokem NATO,“ předpovídá Podoljak. Pokud by se tedy Kyjev vzdal části území, podle Podoljaka bude Rusko dál provokovat, třeba rok bude sbírat síly a pak znovu zaútočí. Cílem kremelského režimu je dle něj zničení ukrajinského státu.

Oslabují ekonomiku, říká Podoljak

„Chtějí z nás mít loutkový stát, jakým je Bělorusko,“ má jasno ukrajinský představitel. Rusové se podle něj útoky na průmyslová a zemědělská střediska také pokoušejí oslabit ukrajinskou ekonomiku. Podoljak varuje, že pokud by Kyjev přistoupil na vzdání se území na linii styku vojsk v Donbasu, nedokáže Ukrajina obnovit svůj ekonomický potenciál.

Napadená země podle Podoljaka zoufale potřebuje silnou protileteckou obranu proto, že Rusové části Ukrajiny ostřelují i 14 hodin denně, takže lidé musejí zůstávat v krytech a nemohou například pracovat. „Rusko zcela vědomě zvyšuje intenzitu leteckých úderů a zcela vědomě zabíjí naše civilní obyvatelstvo,“ tvrdí poradce ukrajinské prezidentské kanceláře.