Ukrajinci osvobodili Kupjansk. Rusové se stahují z Izjumu a přesouvají k Doněcku

Události: Ukrajinská protiofenziva (zdroj: ČT24)

Ukrajinští vojáci osvobodili strategicky významný Kupjansk. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo také o stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v Charkovské oblasti. Ruští vojáci se u těchto měst přeskupují a přesouvají se směrem k Doněcku na ukrajinský Donbas, uvedl podle agentury TASS mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Spekuluje se rovněž o stažení vojsk z Lymanu. Za pátek ukrajinské síly znovudobyly zhruba dva a půl tisíce kilometrů čtverečních, odhadují analytici z Institutu pro studium války (ISW).

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

Geolokalizované záběry dokazují, že ukrajinské síly v pátek dokázaly postoupit na jižní předměstí Kupjansku. V sobotu ráno se na sociálních sítích začaly šířit záběry ukazující ukrajinské vojáky přímo ve městě.

Charkovská oblastní rada v poledne prohlásila Kupjansk za osvobozený. Státní bezpečnostní služba na sociální sítě umístila fotografie z města, o němž prohlásila, že „bylo a navždy bude ukrajinské“.

Rusové opouští Izjum

Neoficiální zprávy hovoří i o ukrajinských úspěších v Izjumu a jeho okolí. Proruské informační kanály na sociální síti Telegram během soboty informovaly o stažení ruských sil, například ruský prokremelský server Gazeta.ru informoval o tom, že invazní vojska opustila město. O přítomnosti ukrajinských vojáků ve městě informoval také ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko.

Moskva ukrajinskou protiofenzivu v Charkovské oblasti zatím nekomentovala. Přímo ji nezmínil ani mluvčí ruského resortu obrany ve svém sobotním prohlášení. „Za účelem dosažení ohlášených cílů speciální vojenské operace osvobozování Donbasu bylo přijato rozhodnutí o přeskupení ruských vojsk v okolí Balakliji a Izjumu, aby mohla být posílena vojska v oblasti Doněcku,“ sdělil podle TASS Konašenkov.

Poplašné výzvy proruských úředníků

O ukrajinských úspěších v Charkovské oblasti ale svědčí poplašné výzvy místních proruských úředníků a jejich oznámení o vývoji situace. „Ještě jednou doporučuji všem obyvatelům Charkovské oblasti, aby v zájmu zachování života a zdraví z místa odjeli. Být doma je teď nebezpečné,“ citovala agentura TASS šéfa okupační správy Charkovské oblasti Vitalije Gančeva. Ten upřesnil, že správa uprchlíkům v dočasných ubytovacích střediscích zajistí jídlo a léky.   

Už dříve během soboty označil situaci v Izjumu šéf tamní okupační správy Vladislav Sokolov za „těžkou“. „Poslední dva týdny město (Izjum) čelilo neustálému ostřelování ukrajinských sil zahraniční municí vypálenou raketomety HIMARS nebo houfnicemi M777 ráže 155 milimetrů,“ citovala Sokolova agentura Interfax. Okupační úřady podle něj pokračují s evakuací obyvatel nebezpečných částí okresu do Ruska.

Analytici již dříve odhadovali, že Ukrajinci přeruší pozemní logistické trasy, na které v Izjumu spoléhají ruské síly, což by mohlo mít za následek kolaps okupantských pozic. Kupjansk a Izjum jsou totiž pokládány za důležité dopravní křižovatky, na kterých závisí zásobování značné části ruských okupačních vojsk na východě Ukrajiny. 

Šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj pak nečekaně bez dalších podrobností v komentáři pro ukrajinský web Suspilne uvedl, že ukrajinští vojáci jsou v blízkosti města Lysyčansk, jehož ztrátu uznal Kyjev začátkem července. Na Facebooku pak Hajdaj napsal: „Lysyčansk… krásné ukrajinské město“. 

„Pro Ukrajince by to byl po tom, co uspěli na jihu země v Chersonské oblasti a na východě v Charkovské oblasti, první větší úspěch, jejich první velké vítězství v Luhanské oblasti,“ říká zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan. 

Za překvapivě rychlým postupem Ukrajinců může podle něj být velmi dobrá součinnost a výpomoc civilního obyvatelstva nebo také zvýšená aktivita neoficiálních partyzánských jednotek. „V každém případě jsou tyto dny a tyto hodiny největím úspěchem ukrajinské armády od doby, kdy vytlačila ruské jednotky z okolí Kyjeva,“ dodal Šilhan.

Spekulace o stažení z Lymanu

Ukrajinská armáda rovněž postoupila podél západního břehu řeky Oskol jižně od Kupjansku až k obci Horochovatka, vyplývá z informací z ruských neoficiálních zdrojů. Ty mluví také o pozemních útocích v oblasti Lymanu jihovýchodně od Charkova. Analytici nastiňovali, že Ukrajinci by mohli okupanty v Lymanu zaměstnat natolik, aby nemohli vypomoci v Izjumu, nebo město rovnou získat a postupovat dále. 

Podobně jako v případě Izjumu je i situace v Lymanu předmětem dohadů na ruských komunikačních kanálech, kde se šíří zprávy o tom, že okupanti se už z Lymanu stahují, nebo dokonce zcela stáhli. Jde o neověřené a nepotvrzené informace. Představitel proruských separatistů na Donbase Denis Pušilin však v sobotu podobně jako Sokolov uvedl, že situace v Lymanu i dalších obcích v částech Doněcké oblasti je „těžká“.

Podle britské rozvědky ukrajinský postup okupanty zřejmě překvapil. Přednímu voji ukrajinské charkovské protiofenzivy se podle britské rozvědky podařilo v pátek postoupit až padesát kilometrů do nitra okupovaného území.

„Postup našich vojáků na různých místech fronty pokračuje. Od začátku září bylo v rámci aktivních operací osvobozeno už zhruba dva tisíce kilometrů čtverečních našeho území,“ sdělil v sobotu večer ve svém pravidelném hlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ruská armáda v těchto dnech ukazuje to, co umí dělat nejlépe – nastavuje záda,“ doplnil ukrajinský prezident.

Už v pátek hovořil Zelenskyj o osvobození třicítky obcí, den předtím Kyjev informoval o znovudobytí tisíce kilometrů čtverečních během prvních zářijových dnů. Během pátku cifra podle ISW vzrostla na zhruba dva a půl tisíce kilometrů čtverečních.

Ukrajinci také v sobotu vztyčili vlajku nad Balaklijí – jiným městem v Charkovské oblasti, jehož osvobození už ve čtvrtek večer potvrdil Zelenskyj. Vlajku vztyčil šéf oblasti Oleh Syněhubov společně s vojáky.

Ruští blogeři kritizují Kreml

Kromě dalšího postupu také Ukrajinci aktuálně pročišťují znovuzískaná území od roztříštěných a neorganizovaných ruských jednotek, které nestihly zareagovat na bleskový postup obránců země, uvádí Institut pro studium války s odvoláním na rostoucí počet záznamů ukazujících ruské válečné zajatce. 

Okupační správy i ruské síly v oblasti ukrajinské protiofenzivy podle analytiků panikaří a snaží se přeskupit síly, aby mohly ukrajinskému postupu vzdorovat. Ruští vojenští blogeři zpravidla kritizují Kreml za to, že nejprve jednotky z Charkovské oblasti stáhl, aby je tam následně kvapem navracel.

Moskva zveřejnila video ukazující konvoje, které se údajně přesouvají do Charkovské oblasti
Zdroj: Reuters/Ruské ministerstvo obrany

Někteří ruští pozorovatelé zdůraznili, že právě sobota bude rozhodujícím dnem, pokud se okupantům nepodaří přeskupit a zformovat.

Desítky kilometrů postupu na jihu

Současně s protiofenzivou v Charkovské oblasti pokračuje také operace na jihu země. Ukrajinské síly se podle dostupných informací soustřeďují na likvidaci ruských logistických tras.

Kyjev k jižní protiofenzivě převážně mlčí, britské zpravodajské služby konstatují, že ukrajinské operace na jihu znamenají, že ruští okupanti jsou pod tlakem na několika frontách.

Agentura Ukrinform v sobotu přišla se zprávou, že na různých osách jižní fronty postoupila ukrajinská vojska o několik desítek kilometrů. „V budoucnu rádi zveřejníme jména míst, která s radostí přivítala naše vojáky,“ cituje agentura armádní mluvčí.