Podle Zelenského Ukrajinci osvobodili více než tisíc kilometrů čtverečních území

Ukrajinské ozbrojené síly od 1. září osvobodily desítky obcí a více než tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu, zveřejněném na sociálních sítích po jednání štábu vrchního velitele. Zelenskyj ve čtvrtek také potvrdil osvobození strategicky důležitého města Balaklija v rámci ukrajinské ofenzivy v Charkovské oblasti na severovýchodu země. Generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu už dříve oznámil, že ukrajinské síly pronikly až padesát kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily dvě desítky obcí v Charkovské oblasti.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

„V rámci probíhajících operací naši hrdinové již osvobodili desítky obcí. A dnes tento postup pokračoval, jsou zde nové výsledky. Celkem od 1. září osvobodili více než tisíc kilometrů čtverečních našeho území. Díky všem, kteří to dokázali! Děkujeme armádě, skautům a speciálním službám za každou ukrajinskou vlajku, která byla v těchto dnech vztyčena v osvobozených obcích,“ prohlásil Zelenskyj. 

Osvobození města Balaklija prezident potvrdil zvlášť zveřejněním videa, ve kterém mu vojáci tento úspěch hlásí. „Vše je na svém místě. Vlajka Ukrajiny vlaje ve svobodném ukrajinském městě pod svobodným ukrajinským nebem! Děkuji! Jsem hrdý! Držte se! Do vítězství! Sláva Ukrajině!“ napsal Zelenskyj na Telegramu pod videem s vojáky z jednotky speciálních sil Kraken, kteří mu jako vrchnímu veliteli podali hlášení o splnění rozkazu ovládnout Balakliju. Ruské síly se podle nich stáhly z města, které před válkou čítalo 27 tisíc obyvatel. 

Postup v Charkovské oblasti

Ukrajinské síly pronikly až 50 kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily dvě desítky obcí v Charkovské oblasti, uvedl ve čtvrtek před novináři generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu. Názvy osvobozených obcí nicméně nezazněly. 

Ukrajinské síly podle BBC postupují směrem ke Kupjansku, nejdůležitějšímu železničnímu uzlu, který Rusko používá k zásobování všech svých jednotek na východní Ukrajině. Ruské oficiální zdroje sice o tomto ukrajinském postupu mlčí, agentury RIA Novosti dnes ale informovala, že Ruskem dosazená správa Kupjansku zahájila evakuaci žen a dětí. Evakuaci ruské úřady zdůvodnily ukrajinským ostřelováním. 

Obsazení města Balaklija

Už ve čtvrtek podvečer informoval server Strana.ua, že ukrajinští vojáci vstoupili do východoukrajinského města Balaklija, které od počátku března okupovala ruská vojska. Nad radnicí opět vlaje ukrajinská vlajka, napsal server s odvoláním na místní obyvatele a záběry ze sociálních sítí zachycující ukrajinské vlajky nad radnicí a na pomníku básníka Tarase Ševčenka. 

„Přišli (ukrajinští vojáci) od západu. Ve městě zněla střelba z automatických zbraní, ale jen krátce. Teď je ticho. K bojům ve městě nedošlo. Zřejmě Rusové sami odešli,“ citovala Strana.ua vyjádření místních obyvatel.

Ovládnutí města Balaklija a obcí ležících severně od něj ukrajinskými silami by mohlo odříznout ruské uskupení u Izjumu od zásobování, poznamenal zpravodajský server Meduza.

Rusko posílá do Charkovské oblasti posily

Středeční postup Ukrajinců v Charkovské oblasti na východě země dříve odhadl americký Institut pro studium války (ISW) na dvacet kilometrů a dobytou plochu přibližně na čtyři sta kilometrů čtverečních.

Ruská armáda vysílá v reakci na protiútok do Charkovské oblasti posily, cituje ISW z ruských zdrojů. Dosud nebyly okupační jednotky v oblasti pravděpodobně dostatečně početné vzhledem k tomu, že se soustředí na dobytí zbytku Doněcké oblasti a také na jih Ukrajiny, kde ukrajinské síly také provádí rozsáhlou protiofenzivu.

Ukrajincům se podařilo využít momentu překvapení a přesunu ruských vojáků na jižní frontu a podniknout v Charkovské oblasti severozápadně od města Izjum vysoce účinnou protiofenzivu, komentuje institut. O míře překvapení svědčí podle něj i šokovaný tón ruských válečných komentátorů, který zároveň demoralizuje ruské síly.

Intenzitu bojů dokládá i vyjádření velení ukrajinské armády. Letectvo podle něj za uplynulých čtyřiadvacet hodiny podniklo přes třicet útoků na opěrné body ruské armády. Ukrajinská protivzdušná obrana zase na různých místech zničila dvě letadla Su-25, vrtulníky Ka-52 a Mi-24 a také pět bezpilotních letounů.

Zprávy obou válčících stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze v podmínkách pokračujících bojů nezávisle ověřit.

Ukrajinci převzali iniciativu

Stejně hodnotí situaci u Charkova i bývalý velitel výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavel Macko. „To, co teď vidíme, je pokus Ukrajinců využít dočasného zředění ruských sil, které se přesunuly na jiné směry,“ říká. Ofenzivu považuje za omezený taktický protiútok, který je však velmi intenzivní.

Na rozdíl od Rusů jsou podle něj Ukrajinci schopní provádět vševojskovou operaci, tedy koordinovaný tlak dělostřelectva, pěchoty a letectva. „Dokázali přesně mířenou dělostřeleckou palbou ničit Rusům ústupové cesty i infrastrukturu, která by jim umožnila přesunout posily,“ analyzuje Macko. Výsledkem je, že v obci Balaklija se podařilo okupační síly téměř dostat do kotle. Část se ale stihla evakuovat.

Pokud Ukrajinci obsadí také Kupjansk, může se podařit odříznout zásobování ruských sil v Izjumu, usuzuje Macko. „Je to poměrně velké uskupení, tam je víc jak dvacet praporových skupin. To znamená podobný balík sil jako na pravém břehu Dněpru u Chersonu,“ odhaduje posádku v Izjumu.

Ukrajinci podle generála ve výslužbě nemají dostatek sil, aby vedli nátlakový styl boje. Proto efektivně využívají různých lstí a momentu překvapení. Iniciativa je nyní na straně Ukrajiny, věří. „Je to budování výhodných pozic pro Ukrajince, které má umožnit další jarní ofenzivu, až na ni budou podmínky,“ vysvětluje.

Jižní protiútok pokračuje

Na jihu se po dlouhodobém ukrajinském úsilí o ničení mostů přes Dněpr ruské síly dostávají do kapsy, popisuje Macko. „Ukrajinci nemají důvod a možná ani sílu spěchat a snažit se dobýt za každou cenu Cherson, ale neustále drží ruské síly v šachu,“ popisuje. Okupanti jsou proto v nevýhodné pozici. Dochází jim palivo, munice, nedokážou nejspíš přeskupit záložní jednotky, dostat je na bojiště a uskutečnit protiútok.

Britské ministerstvo obrany uvádí, že v Chersonské oblasti ukrajinská armáda pravděpodobně zničila i pontonový most v obci Darivka, který okupační síly postavily po destrukci blízkého silničního mostu. Přemostění v Darivce je podle Britů jednou z hlavních spojnic mezi jižním a severním sektorem ruských vojsk podél Dněpru.

V okupovaném jihoukrajinském Melitopolu ukrajinské síly vyhodily do povětří štáb proruského politického hnutí, kde se připravovalo „referendum“ o připojení regionu k Rusku. „Jsme zas o jeden krok dál od pseudoreferenda. Výbuch v Melitopolu rovná se minus jeden štáb Jednotného Ruska (ruské vládní strany),“ napsal na Telegram starosta města Ivan Fedorov.