TÉMA

Protiútok

„Zítra, pozítří, za týden.“ Jsme připraveni, protiofenziva může začít kdykoliv, zní z Kyjeva

Ukrajina je připravena zahájit protiofenzivu proti ruským silám, které po loňské invazi obsadily východ země. V rozhovoru to stanici BBC řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Protiofenziva může začít kdykoliv, Ukrajina má podle něj teď „historickou příležitost“ a nesmí udělat chybu.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 17:42|

Rusko tu mělo být navždy. Ukrajinští kolaboranti utíkají v šoku z rychlé protiofenzivy

Ukrajinci na okupovaných územích slýchali, že Rusko tam bude navždy. Leckteří se rozhodli pro kolaboraci. V reakci na nedávnou úspěšnou ukrajinskou ofenzivu v Charkovské oblasti však nyní prchají za hranice v obavě z pomsty. Reportáž zveřejnil deník The Guardian.
15. 9. 2022|

Podle Zelenského Ukrajinci osvobodili více než tisíc kilometrů čtverečních území

Ukrajinské ozbrojené síly od 1. září osvobodily desítky obcí a více než tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu, zveřejněném na sociálních sítích po jednání štábu vrchního velitele. Zelenskyj ve čtvrtek také potvrdil osvobození strategicky důležitého města Balaklija v rámci ukrajinské ofenzivy v Charkovské oblasti na severovýchodu země. Generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu už dříve oznámil, že ukrajinské síly pronikly až padesát kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily dvě desítky obcí v Charkovské oblasti.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 21:56|

Rusové pro manžela přišli hned první den, vzpomíná žena z jihu Ukrajiny. Znovu viděla až znetvořené tělo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálně oznámil, že se ukrajinské síly pokoušejí dobýt zpět přístav Cherson na jihu země. Už teď se jim podařilo osvobodit několik vesnic. Do jedné z nich se dostal i štáb České televize.
15. 6. 2022|

Zelenskyj navštívil Lysyčansk, Rusové posilují obranu Hadího ostrova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v neděli vyrazil na frontovou linii na východě země, navštívil i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar. Lysyčansk přitom přímo sousedí se Severodoněckem, o který svádějí Ukrajinci s ruskou armádou tvrdé boje. Ty podle pondělního hlášení ukrajinského generálního štábu nadále pokračují. Podle britských rozvědčíků Rusové posilují protileteckou obranu na Hadím ostrově, aby tak lépe chránili svá plavidla blokující ukrajinské přístavy.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 22:22|