Komunisté cílí na post gubernátora Jaroslavské oblasti. Varují před manipulacemi při hlasování

Události: Místní volby v Rusku (zdroj: ČT24)

V Rusku se od pátku konají komunální volby a je už předem jasné, že ať už v nich uspěje kdokoli, rozložení politických sil v zemi se zásadně nezmění. Vladimira Putina a jeho politiku totiž stále podporuje více než 80 procent občanů. Nejinak je tomu i v Jaroslavli severovýchodně od Moskvy, kde vládne prezidentovo Jednotné Rusko. V městském zastupitelstvu má 31 z 38 míst. Kandidátka za komunistickou stranu, architektka Natalija Bobrjakovová, to ovšem chce změnit.

„Názory voličů jsou různé. Snažila jsem se mluvit s lidmi ve všech domech. Vše bude záležet na volební účasti,“ říká komunistická zastupitelka Jaroslavle Bobrjakovová.

Právě komunisté mají v Jaroslavské oblasti velké ambice a chtějí získat přímo post místního gubernátora. Navzdory faktu, že aktuálně mají v zastupitelstvu jen čtyři zástupce.

Jejich kandidátem je Michail Paramonov, podle kterého můžou volby zásadně ovlivnit manipulace během elektronického hlasování. „Minulé volby nás přesvědčily, že u distančního hlasování je hodně pochyb ohledně čestnosti. Není vůbec kontrolovatelné,“ upozorňuje Paramonov.

Ruský prezident Vladimir Putin naopak své spoluobčany k elektronickému hlasování přímo vyzval. „Je to velice příjemný a nadějný způsob hlasování. Kdo chce, tomu doporučuji tuto možnost využít,“ řekl Putin.

Michail Paramonov kandiduje za komunistickou stranu
Zdroj: ČT24

Komunisty loni podpořil Navalnyj

K volbě komunistů vyzval v loňských parlamentních volbách i zavřený vůdce ruské demokratické opozice Alexej Navalnyj. Vnímá je jako alternativu proti kandidátům Putinova Jednotného Ruska.

Generální ředitel Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění Valerij Fedorov zastává opačný názor. „Komunisté jsou sice hlavní opoziční stranou, ale jejich opozičnost má své hranice. I oni podporují speciální vojenskou operaci a jsou proti Západu,“ zdůraznil Fedorov s využitím termínu, kterým Rusko označuje svou válku na Ukrajině.

Od pátku do neděle volí lidé v 15 ruských regionech gubernátory, v šesti regionální parlamenty a v 11 městské sbory (dumy) administrativních center. V Moskvě se pak hlasuje ve volbách do zastupitelstva městských částí.

Za tři dny hlasování policie v souvislosti s volbami zadržela už nejméně 19 lidí. Mezi nimi jsou jak kandidáti, tak nezávislí pozorovatelé i členové volebních komisí, napsal portál stanice Nastojaščeje vremja s odvoláním na údaje projektu OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy v Rusku.