Kodaň plánuje posílat uprchlíky do Rwandy. Následovala by Británii, která takové přemisťování už dojednala

Události: Uprchlíci míří do Rwandy (zdroj: ČT24)

Kodaň vyjednává s vládou Rwandy o přebírání uprchlíků. Přestože je Dánsko členem EU, v oblasti vnitřních záležitostí má výjimku, a severské království tak následuje Velkou Británii, která se na přemisťování migrantů s africkou zemí už domluvila zkušebně na pět let. Jen letos přeplulo přes vody Lamanšského průlivu z Francie do Anglie na šest a půl tisíce běženců.

Dánský ministr pro uprchlíky, imigranty a integraci Mattias Tesfaye agentuře Reuters sdělil, že dohoda by měla za cíl „zajistit důstojnější přístup než (jaký poskytuje) zločinecká síť obchodníků s lidmi, která dnes charakterizuje migraci přes Středozemní moře“. O nové dohodě má příští týden jednat dánský parlament.

Ten loni schválil návrh zákona, který umožní posílat žadatele o azyl do třetích zemí, a to i mimo evropský kontinent. Proti předloze tehdy protestovaly organizace na ochranu lidských práv, podle nichž se právo na azyl může ocitnout v ohrožení.

Znepokojení vyjádřila také Evropská komise. Kodaň tvrdila, že opatření bude humánnější než dosavadní postupy. Dánsku se nicméně tehdy takovou třetí zemi najít nepodařilo, poznamenala agentura Reuters, nyní ale zvažuje stejnou africkou destinaci jako před nedávnem Londýn. 

Británie bude platit za přesun i vzdělání běženců

Velká Británie se už dohodla s vládou v Kigali, že bude posílat do Rwandy migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Rwanda dostane za přijetí uprchlíků v první fázi 144 milionů eur. Kromě zisku finančních prostředků chce Rwanda krokem upevnit svou pozici jako spojence Západu.

„Každý, kdo vstoupí do Spojeného království ilegálně, stejně jako ti, kteří připluli nezákonně od 1. ledna, teď mohou být přemístění do Rwandy,“ prohlásil premiér Boris Johnson, který před brexitem sliboval, že nechtěnou migraci omezí. Jen loni se do Anglie dostalo na třicet tisíc uprchlíků, meziročně třikrát víc. Někteří se na gumových člunech utopí či zraní.

Letadla budou běžence přepravovat do Rwandy, kterou ještě loni Británie v OSN kritizovala za omezování občanských práv a svobody médií. Británie teď bude v uprchlických střediscích platit vzdělání i pracovní příležitosti běžencům. „Tohle nepomůže jen jim, ale bude z toho těžit i Rwanda a její obyvatelé,“ prohlašuje rwandský ministr zahraničí Vincent Biruta.

Kritika církve i Mayové

Také v Británii se Johnsonův plán setkal s ostrou kritiku. Odmítl ho nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury, což Johnsona velmi rozhořčilo. Ozvala se i bývalá premiérka Theresa Mayová, která jako exministryně vnitra sama proslula tvrdým přístupem k ilegální migraci. „Nepodporuji politiku přemístění do Rwandy, a to na základě zákonnosti, praktičnosti a efektivnosti,“ sdělila Mayová.

Opozice Johnsonovi vyčetla, že za každého běžence budou britští daňoví poplatníci platit třikrát víc, než je to stojí doposud. Varuje, že pašeráci budou nabírat víc žen a dětí, pokud mužští běženci poputují do Rwandy. Ochráncům planety zas vadí dlouhé neekologické lety. Johnson si podobně jako Dánové stojí za tím, že jeho řešení překazí výnosný obchod pašerákům. Dohoda posílat migranty do Rwandy může v Británii ještě skončit u soudu.