Návrhy mírové dohody s Ruskem jsou podle Kyjeva připraveny k jednání mezi prezidenty

Podle šéfa ukrajinské vyjednávací delegace Rusko uvedlo, že návrhy mírové smlouvy mezi Kyjevem a Moskvou pokročily dost na to, aby o nich mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Šéf ukrajinských vyjednavačů Davyd Arachamija řekl, že Rusko akceptuje ukrajinské postoje s výjimkou stanoviska k otázce Krymu.

Podle Arachamiji ruská strana během páteční videokonference potvrdila, že navrhované dohody projednané tento týden na setkání v Istanbulu jsou připraveny k diskusi mezi prezidenty. „Rusko dalo oficiální odpovědi na všechny postoje, což znamená, že akceptovali tuto (ukrajinskou pozici) s výjimkou otázky Krymu,“ přiblížil Arachamija.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podle něj řekl, že neexistuje oficiální písemné potvrzení tohoto postoje, ale na páteční videokonferenci dostala Ukrajina ústní ujištění.

„Naším úkolem je připravit konečnou fázi nikoli samotného dokumentu, ale otázek, jichž jsme se dotkli, a připravit budoucí setkání prezidentů,“ řekl ukrajinský vyjednávač.

Místem schůzky Putina a Zelenského by podle něj bylo pravděpodobně Turecko. Datum a místo takového setkání podle něj zatím není známo. „Domníváme se, že to bude s největší pravděpodobností Istanbul nebo Ankara,“ řekl Arachamija.

Kyjev byl proti pokračování jednání v Bělorusku

Podle Arachamiji turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek telefonicky hovořil s Putinem i Zelenským a zjevně potvrdil připravenost „uspořádat schůzku v nejbližší budoucnosti“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti v rozhovoru s běloruskou televizí řekl, že rozhovory s Ukrajinou nebyly jednoduché, ale hlavní je, že pokračují. Řekl také, že Rusko by rádo v jednáních pokračovalo v Bělorusku, ale Kyjev byl proti.

Rusko a Ukrajina měly minulý měsíc několik kol rozhovorů v Bělorusku, ale naposledy se delegace sešly v Istanbulu. Obě strany v posledních dnech jednání popisovaly jako obtížná. Dosavadní schůzky se konaly mezi oběma delegacemi tváří v tvář i prostřednictvím telekonferencí.