Ukrajina tvrdí, že Kyjevskou oblast osvobodila od Rusů. Ti útočí na jihu a východě země

Události: Raketové údery na jihu a východě Ukrajiny neustávají (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly získaly podle náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodili ji od Rusů. Raketové údery na významné cíle na jihu a východě země ale neustávají a ruský tlak tam naopak narůstá. Ukrajinský armádní generální štáb tvrdí, že Rusko mobilizuje své jednotky v moldavském Podněstří. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také prohlásil, že Rusko chystá nové útoky v Donbase a Charkově.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Exploze v sobotu otřásly rafinerií v Kremenčuku ve středu země. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho řízené střely zasáhly zásobníky s benzinem a naftou, určenými pro ukrajinskou armádu ve střední a východní části Ukrajiny.

Tatáž munice dopadla na vojenská letiště v Poltavě a Dnipru, odkud stále mohly startovat ukrajinské stroje i dálkově ovládané drony. Ruská armáda také ostřelovala střelami Grad předměstí města Kryvyj Rih v téže oblasti. Podle webu listu Ukrajinska Pravda to uvedl šéf tamní regionální administrativy Oleksandr Vilkul s tím, že útok zasáhl čerpací stanici.

Silná dělostřelecká a raketová ostřelování jsou hlášena z východu na hranicích s územím, kde se pohybují separatisté. Cílem se stalo nejméně devět měst a vesnic.

V Enerhodaru na jihu země, odkud pochází velká část pracovníků nedaleké Záporožské jaderné elektrárny, ruské jednotky tvrdě zakročily proti lidem demonstrujícím odpor k okupaci. Rozehnaly je omračujícími granáty a slzným plynem. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmyly Denisovové utrpěli zranění čtyři lidé.

Ukrajinci tvrdí, že získali zpět Kyjevskou oblast

Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Maljarové jejich síly získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí. „Celá Kyjevská oblast byla osvobozena od vetřelce,“ uvedla Maljarová.

Například starosta města Brovary, které leží asi dvacet kilometrů východně od Kyjeva, už předtím v televizi oznámil, že „ruští okupanti už opustili prakticky celý brovarský okres“. Dodal, že ukrajinské síly začnou pracovat na čištění regionu od zbývajících ruských vojáků i od „vojenské výzbroje a možná i od min“. Starosta Ihor Sapožko dále řekl, že mnozí obyvatelé se už vrátili do Brovar a že obchody a firmy znovu otvírají.

Prezidentský poradce Oleksij Arestovyč podle AFP k situaci kolem hlavního města poznamenal, že ukrajinští vojáci „vyhnali nepřítele k hranici“ a že bylo v oblasti osvobozeno více než třicet obcí. „Zmocnili jsme se velkého počtu opuštěných vojenských vozidel bez paliva,“ dodal Arestovyč ve videu, které zveřejnila prezidentská kancelář.

Nová svědectví přicházejí z kyjevského předměstí Buča, jehož osvobození Ukrajina oznámila v pátek. Podle AFP byla v jedné ulici seřazena těla nejméně dvaceti mužů v civilním oblečení. Jeden z nich měl svázané ruce a mrtvá těla byla roztroušena na několika stech metrech. Příčinu jejich smrti nelze bezprostředně určit.

Starosta města Anatolij Fedoruk AFP později řekl, že do společných hrobů muselo být pohřbeno dohromady téměř tři sta lidí. „V Buči jsme už pohřbili 280 lidí do společných jam,“ uvedl. Podle něj to nebylo možné udělat na třech hřbitovech obce v dosahu střelby ruských vojáků.

Na základě snímků ze satelitu je podle stanice CNN také zřejmé, že ruští vojáci odešli z významného letiště u města Hostomel severozápadně od Kyjeva. Na snímcích z předchozích dnů byla na letišti patrná ruská vojenská technika, která na nových fotografiích již není vidět. Není ale jasné, kam se přesunula. O odchodu ruských jednotek z letiště hovoří i americká a britská ministerstva obrany.

Ukrajinská armáda osvobodila také několik obcí například v okolí druhého největšího ukrajinského města Charkova. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podle webu listu Ukrajinska Pravda řekl, že Rusové se budou snažit opevnit své pozice na jihu a východě země, zatímco z jiných regionů se stáhnou. Také si prý budou diktovat podmínky. Podle Podoljaka je pro vytlačení Rusů nezbytné nasazení těžkých zbraní.

Kyjev: Rusové mobilizují v Podněstří

Ruská armáda začala mobilizovat své jednotky v moldavském Podněstří. Ve svém hlášení to uvádí ukrajinský armádní generální štáb. Konkrétně píše, že Rusko zintenzivňuje kroky k tomu, aby mohlo využít své tamní vojáky pro provokace a demonstrace síly na hranici s Ukrajinou.

Podle ukrajinské armády byly v Podněstří zaznamenány armádní přesuny, jejichž cílem je demonstrovat připravenost k ofenzivě a případným bojovým operacím proti Ukrajině.

Podněstří, převážně ruskojazyčný pás území na levém břehu řeky Dněstr, se odtrhlo od Moldavska v roce 1990. Po vyhlášení nezávislosti vypukly boje mezi separatisty a vládou, do kterých zasáhla i ruská armáda. Po pěti měsících byla v červenci 1992 uzavřena mírová dohoda. Rusko od té doby v oblasti udržuje vojenský sbor o patnácti stech mužích, který označuje za mírovou misi. Podněstří žádný stát (ani Rusko) oficiálně neuznává a nadále zůstává oficiálně součástí Moldavska.

Pozorovatelé: U Bělgorodu spadla raketa vypálená z Ruska

Raketa, která v pátek dopadla na ruskou obec Nikolskoje nedaleko Bělgorodu u ukrajinských hranic, byla vypálená z ruského území. Na základě zkoumání videozáznamů to prohlásila skupina Conflict Intelligence Team (CIT).

V pátek ruská státní agentura TASS s odkazem na zdroj v silových složkách napsala, že na Nikolskoje dopadla raketa vystřelená z Ukrajiny. CIT ale uvádí, že přiletěla ze severovýchodu, tedy z Ruska, a že mohlo jít o střelu s plochou dráhou letu, kterou Ukrajina v konfliktu dosud nepoužila. Ruská média se tomuto incidentu příliš nevěnují a CIT proto usuzuje, že ze strany Moskvy šlo spíše o chybu než cílenou provokaci.

Přímo v Bělgorodu také v pátek hořel zásobník ropy, Rusko i v tomto případě označilo za viníka Kyjev, což šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov popřel. Hodnocení CIT se tohoto incidentu netýkalo.

CIT sestává z pozorovatelů a novinářů vyhodnocujících otevřené zdroje a na její informace odkazuje i řada světových médií, například list The Washington Post či stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). CIT spolupracuje i s investigativní skupinou Bellingcat.

Zelenskyj: Rusko chystá nové útoky na východě

Situace na východě Ukrajiny zůstává velmi vážná, na severu země se však ruské jednotky pomalu, ale viditelně stahují, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj Rusko chystá nové vojenské údery v Donbase a Charkově.

„Někde jsou (Rusové) zatlačeni bojem. Jinde sami opouští své pozice,“ řekl Zelenskyj o situaci na severu země. Obyvatele, kteří se do oblasti vrací, vyzval k velké opatrnosti. „(Rusové) položili miny na celém území, v domech, pod stroji a dokonci i pod těla těch, které zabili,“ řekl ukrajinský prezident. Lidé by se do oblastí měli vrátit, až pomine nebezpečí ostřelování. Na východě země se podle prezidenta Rusko chystá na silnější vojenské údery.

V rozhovoru s televizí Fox News pak Zelenskyj řekl, že Ukrajina nepřijme jiný výsledek války než vítězství a není ochotna vyměnit část svého území za mír s Ruskem. Kyjev by podle něj chtěl závazky „vedoucích zemí“, že bezpečnost Ukrajiny bude chráněna mezinárodní smlouvou.

Z oblasti bojů se podařilo evakuovat přes čtyři tisíce lidí

Z oblastí bojů na Ukrajině se v sobotu podařilo evakuovat přes 4200 lidí, uvedla večer na Facebooku vicepremiérka Iryna Vereščuková. Asi tisíc z nich pochází z ruskými jednotkami obleženého Mariupolu, kde panuje katastrofální humanitární situace.

Vereščuková upřesnila, že z Mariupolu a Berďansku do Záporoží vlastními auty přijelo 1265 lidí, z nich asi 740 bylo z Mariupolu. Dalších více než tři sta obyvatel tohoto strategicky položeného města odvezly autobusy z Rusy ovládaného Berďansku směrem na Záporoží. Do relativního bezpečí v Záporoží se dostalo také 2650 obyvatel různých měst ležících v Luhanské oblasti.

Do Mariupolu vyslal v pátek svůj tým Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC), který měl vést konvoj 54 autobusů a množství osobních aut. Nakonec se ale musel kvůli podmínkám v oblasti otočit, ještě než se do města u Azovského moře dostal. Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer uvedlo, že vinu na tom, že se zástupci Červeného kříže v pátek ani v sobotu do Mariupolu nedostali, nese tato mezinárodní organizace.

V Mariupolu, který měl před válkou přes 400 tisíc obyvatel, je ve velmi složitých podmínkách stále kolem 160 tisíc lidí. Na pět tisíc obyvatel už podle zdejších úřadů přišlo o život. 

Počet obětí v Mykolajivu stoupl

Počet obětí úterního ruského náletu na sídlo oblastní správy v Mykolajivu na jihu Ukrajiny podle Reuters s odvoláním na oblastního gubernátora Vitalije Kima stoupl na nejméně 36. Právě Kim mohl být podle zdejšího starosty Oleksandra Sjenkevyče hlavním terčem útoku, napsala agentura Unian.

Raketa v úterý zničila velkou část devítipodlažní stavby. „Zničili půlku budovy, zasáhli moji kancelář,“ uvedl tehdy Kim. Úřady bezprostředně informovaly o osmi obětech útoku a třiceti zraněných. V pátek číslo usmrcených stouplo už na 31. Ani nynější počet 35 ale nemusí být konečný, protože na místě nadále pokračuje pátrání v sutinách budovy.