Šedivý očekává ruskou ofenzivu na Donbasu. „Bude velmi krutá a nemilosrdná,“ varuje

Události, komentáře: Generál Šedivý komentuje stahování Rusů z okolí Kyjeva (zdroj: ČT24)

Rusko přeskupuje invazní vojska a připravuje se na ofenzivu na Donbas, která ho dostane do lepší vyjednávací pozice. Ruský prezident Vladimir Putin také musí najít zdůvodnění, že dosáhl na Ukrajině svých cílů. V pořadu Události, komentáře to prohlásil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Ukrajinská armáda se teď podle něj má připravit na těžké boje.

První fázi války na Ukrajině podle Šedivého charakterizuje neúspěch Rusů v hlavním směru útoku na Kyjev. Rusové navíc zjišťují, že počet vojsk a techniky v dalších směrech je nedostatečný a musí provést přeskupení. Okupanti doposud útočili na pěti frontách: Kyjev, Charkov, Donbas, Mariupol a Krym.

Ukrajinská armáda uvádí, že se ruské síly částečně stahují z oblasti severně od Kyjeva směrem k běloruským hranicím. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že stahování ruských vojsk je taktický krok, který povede k novým útokům na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu. Prezident dodal, že okupační jednotky posilují své pozice u obléhaného města Mariupol.

„Své úsilí soustředí (Rusové) na směr Donbas a Luhansk, aby ovládli ta tradiční území Luhanské a Doněcké oblasti, a pravděpodobně ještě dolů na Mariupol a pravděpodobně i Cherson, aby se pokusili prorazit koridor na Oděsu,“ popisuje bývalý náčelník generálního štábu české armády.

Na Donbase je rozmístěno čtyřicet tisíc ukrajinských vojáků, kteří jsou považováni za nejzkušenější část ukrajinských sil. Mají tam vybudované obranné linie podobné zákopové obraně první světové války.

„Uvidíme, do jaké míry je ruská armáda schopná splnit úkol, který pravděpodobně dostala od Putina, a na druhou stranu, jak Ukrajinci se svou armádou a tím úžasným morálním stavem zvládnou odolávat takovému vojsku, které je v poměrně velké přesile,“ předesílá Šedivý.

Změna taktiky

Je podle něj znát, že Putin vyměnil několik hlavních velitelů, kteří pravděpodobně v první fázi konfliktu selhali. „Od té doby sledujeme úplnou změnu přístupu, kdy Rusko začíná provádět klasickou cestu ničení infrastruktury, záloh, logistiky čili přípravu bojiště a teprve potom provádění masových útoků.“

Ukrajinci se proto musí připravit, že další boj bude velmi těžký, a nachystat záložní zdroje logistiky, pohonných hmot nebo také opravárenské závody. Podle Šedivého mají počítat s tím, „že až ofenziva začne, bude velmi krutá a nemilosrdná.“

Šedivý poukazuje, že je důležité vydržet první nápor a poté se připravit na protiúder, který Rusy buď zatlačí zpátky anebo vytvoří takový rovnovážný stav, ve kterém nebudou schopní dále pokračovat, a tím je donutit k jednání. Rusové ale podle něj mohou nabídnout taková diplomatická řešení, která pro Ukrajince nebudou příjemná.