TÉMA

Mezinárodní výbor Červeného kříže

Objíždí Ukrajinu a naslouchá civilistům. Češce působící v nejvyšším ústředí Červeného kříže se svěřují i rodiče zajatců

Donedávna byla jediná, dnes je jednou ze dvou Češek působících v Mezinárodním výboru Červeného kříže. Eliška Mocková poslední rok života spojila s válkou na Ukrajině a nasloucháním těm nejhorším příběhům a zkušenostem. Právnička se svým týmem objíždí severozápad země a přímo v terénu zjišťuje, co civilisty trápí. Jak sama říká, lidé mají často problémy finanční, psychologické i právní. Většinu z nich nemůže veřejně sdělovat.
17. 2. 2023|

Ukrajinské síly získaly zpět klíčová území na severu. Obyvatelé se tam již začínají vracet

Odchod ruských vojáků z okolí města Černihiv na severu Ukrajiny umožnil obnovit přímé silniční spojení s hlavním městem Kyjevem. Ruská armáda pokračuje v ostřelování měst na jihu a východě Ukrajiny. Podle ukrajinského generálního štábu připravují okupační vojska útočnou operaci na východě země. Britské ministerstvo obrany konstatovalo, že ukrajinské ozbrojené složky znovu získaly klíčové území na severu Ukrajiny.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 19:53|

Ukrajina tvrdí, že Kyjevskou oblast osvobodila od Rusů. Ti útočí na jihu a východě země

Ukrajinské síly získaly podle náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodili ji od Rusů. Raketové údery na významné cíle na jihu a východě země ale neustávají a ruský tlak tam naopak narůstá. Ukrajinský armádní generální štáb tvrdí, že Rusko mobilizuje své jednotky v moldavském Podněstří. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také prohlásil, že Rusko chystá nové útoky v Donbase a Charkově.
2. 4. 2022Aktualizováno2. 4. 2022, 22:16|